Og solen går sin gang

av (forfatter) og Gunnar Larsen (oversetter).

De norske bokklubbene 2004 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.62 (168 terningkast.)

730 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Den engelske overklassespiken Brett Ashley og den amerikanske journalisten Jacob Barnes er sentrum i en gruppe av journalister, kunstnere og bohemer. De lever et tilsynelatende sorgløst liv på kafeer i Paris og på utflukt til Pamplona, men under ligger desperasjonen. De har vanskelig for å finne sin plass i tilværelsen. Jake ble såret under krigen og har mistet sin manndom, men ikke sin kjønnsdrift. Det er derfor utelukket for ham og Brett å virkeliggjøre det eneste som kunne gi livet en mening: fysisk kjærlighet.

Bokdetaljer

Forlag De norske bokklubbene

Utgivelsesår 2004

Format Innbundet

ISBN13 9788252543902

EAN 9788252543902

Serie Århundrets bibliotek

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1918-1939

Omtalt sted Europa

Språk Bokmål

Sider 198

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

37 66 39 18 6 2

Bokomtaler

Det som først og fremst gjorde inntrykk på meg i denne boka, var stemningen rundt hovedpersonene. En mellomkrigs-tristesse som var til å ta og føle på ...

Ellers handler boka om ikke gjengjeldt kjærlighet, og om en mann som strekker seg langt i håp om å få noen smuler. Som leser forstår jeg ikke hvorfor han fascineres av denne 100% egosentriske kvinnen som kun kommer krypende de gangene hun ligger nede for telling, og som selv ikke da gir ham det han vil ha.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Kretser rundt en håndfull frie sjeler i 1920-tallets Paris, hvor de gode og dårlige samtalene dynkes i rikelige mengder alkohol. Kort sagt: Det prates. Og drikkes. Og prates om hvor full man er, og så videre. Til tider oppleves lesningen litt som å være den eneste edru på en fest hvor alle andre har temmelig høy promille - en smule anstrengende.

I sentrum står journalisten Jake og hans forhold til kvinnen Brett, men boken er like mye et samtidsportrett av datidens Paris fra perioden hvor Hemingway levde der. Det hjelper å kjenne byen for å få fullt utbytte av boken. (For mer om Hemingway i Paris, les for eksempel Sven Egil Omdals bok om Paris, eller Hemingways egen En varig fest - unge dager i Paris.)

Og solen går sin gang ble Hemingways gjennombruddsroman. Den er mer elegant enn Farvel til våpnene, kanskje fordi kjærlighetshistorien ikke er så tung på labben.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En vakker og sår kjærlighetshistorie på bakgrunn av drukne dager og netter, cafeer og restauranter, livlige samtaler, masse humor, den også sår og vakker, en kvinne som elsker en mann hun ikke kan ha fysisk, og han forventer ikke stort av henne, han bare redder henne hver gang hun faller, og hun faller i hans armer. Denne boken har en helt fantastisk stemning rundt seg, man lukter skrivemaskinblekket til journalisten Jake, man ser for seg bokshansken til Cohn, det er mye å lukte, smake, høre, se seg frem til, det er en oppslukende bok med formidable dialoger, noe jeg virkelig verdsetter, og Hemingway er dialogens mester. "Si noe ironisk og noe patetisk", eller noe sånt. Et minne for livet. Skal leses igjen senere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

This wine is too good for toast-drinking, my dear. You don't want to mix emotions up with a wine like that. You lose the taste.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Det er vanskelig å være sterk om dagen, men om natten er det verre.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

I lay awake thinking and my mind jumping around. Then I couldn’t keep away from it, and I started to think about Brett. I was thinking about Brett and my mind started to go in sort of smooth waves. Then all of a sudden I started to cry. After a while it was better and I lay in bed and listened to the heavy trams go by.. and then I went to sleep.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg så ut på torget, og så henne komme gående gjennom folkemassen med hodet løftet som om fiestaen var arrangert til ære for henne, og som om hun likte det og gledet seg over det.
"Mor'n, smågutter!" sa hun. "Jeg skal hilse og si jeg er tørst."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Alt jeg forlanger av en vin er å få nyte den.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Newsweek har laget en metaliste av bl.a. Modern Library, the New York Public Library, St. John's College reading list, Oprahs liste. En spennende liste som kanskje kan være rettesnor for hva man skal komme seg gjennom av klassikere. Listen finnes her: http://www.newsweek.com/id/204478.


Godt sagt! (38) Varsle Svar

Godt sagt! (25) Varsle Svar

Bøker I alfabetisk rekkefølge, om du skulle velge ein for kvar bokstav kva bok hadde du då valgt?


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Varme steder, varme følelser: Bøker å varme seg på. God høst:)


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Drukkenskap i litteraturen. Bøker der romanfiguren drikker, alkoholrus skildres eller alkoholbruk på en eller annen måte er tema.
Listen er inspirert av Fredrik Wandrups artikkel "Romanskikkelser som raver rundt i litteraturen", og starter med bøkene (eller forfatterne) han lister opp,
men jeg fyller på med alt som passer inn. Vet du om noe?


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Noveller i samling" av Ernest Hemingway
 • "Makten og æren" av Graham Greene
 • "Edens have" av Ernest Hemingway
 • "Den dypeste grunn" av Graham Greene
 • "Lord Jim" av Joseph Conrad
 • "Farvel til våpnene" av Ernest Hemingway
 • "Klokkene ringer for deg" av Ernest Hemingway
 • "Fyr og flamme - av handling" av Kjartan Fløgstad
 • "Vår mann i Havana" av Graham Greene
 • "Ukjent soldat" av Väinö Linna
 • "Rødt og svart - historie fra det nittende århundre" av Stendhal
 • "Koloss - Brage Bragessons skrift" av Finn Alnæs
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver