Nowa Huta

av (forfatter).

Vigmostad Bjørke 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (2 terningkast.)

12 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Grå høyblokker. Fargeløs klesvask, fabrikkpiper som strekker seg mot himmelen. «Jeg tenker på de brede fabrikkportene. Hvordan ingenting er for alltid, arbeiderne tror de fullender en fullkommen plan. Leninverkets stålarbeidere, tinnsoldater som strømmer til fra fjerne landsbyer for å ta del i utopien.» Nowa Huta er en novellesamling om menneskeskjebner i flere østeuropeiske land og kampen for å overleve i kjølvannet av kommunismens fall. Nowa Huta, eller «det nye stålverket», er navnet på en arbeiderbydel i Kraków, et kommunistisk propagandaprosjekt. Mikkel Vika ble født i 1985. Han vokste opp i Tønsberg og bor i dag på Nesodden. Mikkel Vika er utdannet samfunnsviter, arbeider som saksbehandler i Patentstyret, har tidligere vært redaksjonsassistent i Bergensavisen og praktikant ved Norges ambassade i Estland. Nowa Huta er hans første bok.

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788241912153

EAN 9788241912153

Omtalt sted Øst-Europa

Språk Bokmål

Sider 107

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 1 0 0 0

Bokomtaler

En bok på 100 sider har ofte mer innhold enn en bok på 500 sider er min erfaring. Det hadde også debutboken til Mikkel Vika som er en novellesamling på 108 sider og inneholder 10 noveller. Novellesamlingen ble utgitt i 2016 og forlaget Vigmostad og Bjørke som jeg har fått et lesereksemplar fra, beskriver den slik:

«Nowa Huta er en novellesamling om menneskeskjebner i flere østeuropeiske land og kampen for å overleve i kjølvannet av kommunismens fall. Nowa Huta, eller «det nye stålverket», er navnet på en arbeiderbydel i Kraków, et kommunistisk propagandaprosjekt.»

Bildet av forfatteren er en kopi fra en artikkel her på NRK.no der han blir presentert sammen med seksten andre av høstens debutanter:

«Vika vokste opp i Tønsberg og bor i dag på Nesodden. Han er utdannet samfunnsviter, arbeider som saksbehandler i Patentstyret, har tidligere vært redaksjonsassistent i Bergensavisen og praktikant ved Norges ambassade i Estland.»

En av novellene som gjorde sterkest inntrykk på meg er Alle vil til Auschwitz. Temaet er foreldre som forlater sine barn for en jobb i et annet land. Faren som er bygningsarbeider må ta farvel til sin lille datter som skal bo hos moren hans. Moren til datteren er også reist:

«Mamma skal på hotell, sa vi. Hun reiste ut for å vaske hotellrom, den lille jenta aksepterte at hun dro. Vi vinket bak sperringene, kunne ikke følge henne lenger. Hun satt på skuldrene mine, så moren forsvinne i køen av andre mødre og fedre. Alle smilte, til sine barn. Tilgjorte bevegelser med munnen, de bar i seg en gråt. Vi satt i bilen, tiden jobbet imot oss. Den lille stemmen spurte, hvor skal mamma på ferie? Til et land som heter Irland, svarte jeg, og håpet at hun ikke ville spørre mer.»

Nå er det faren som skal dra:

«Yttergangen smalner, er nær ved å kvele meg. Bagen henger over skulderen. Med sine knappe tre år er hun for liten til å begripe, for henne er dette en alminnelig dag. Pappa ved døra, det knyter seg i magen. Jeg vil kaste opp, lar det være. Stryker henne igjen over ansiktet, tar tak i ørene. Alt ved henne er glatt, jeg vil lære meg kinnene hennes. Det lar seg ikke gjøre, det er ikke som å huske et telefonnummer, en fødselsdag. Jeg vet det så godt, det gjør så vondt. Det er lenge til jeg vil kjenne henne igjen, jeg håper hun vil gjenkjenne meg.»

Jeg likte novellene til Mikkel Vika. Det var en god debutbok med mange sterke historier som gjorde inntrykk på meg.

Omtalen er kopi av et innlegg på bloggen min her

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjøpte novellesamlingen etter mitt andre opphold i Krakow i høst. Nå i høst var jeg og på guidet tur i Nova Huta. Nova Huta er et spennende sted, som den utopien som brast. Noen av novellene var mer gjenkjennelige enn andre. Noen av novellene kom en lettere inn i handlingen, enn andre. Like vel; jeg ser på den som en reiseskildring fra Øst-Europa, da handlingen ikke bare foregår i Nova Huta.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Ankomst - roman" av Gøhril Gabrielsen
 • "Et livs musikk" av Andreï Makine
 • "Som svaler kom de" av William Maxwell
 • "Elskere - roman" av Mattis Øybø
 • "Svartstilla - roman" av Susanne Skogstad
 • "Varsjøen" av Thomas Marco Blatt
 • "Den svovelgule himmelen" av Kjell Westö
 • "Penelope er syk - roman" av Ole Robert Sunde
 • "Store hendelser i liten skala - roman" av Bjørn Arild Ersland
 • "Tre vegar til havet - roman" av Brit Bildøen
 • "Vestlandet - roman" av Erlend O. Nødtvedt
 • "Vi er fem - roman" av Matias Faldbakken
Alle bokanbefalinger for dette verket