Nitten år

av (forfatter) og Sverre Dahl (oversetter).

Gyldendal 2005 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

18 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Årsaken: Her forteller han om hvorfor og hvorledes forfatteren ble den han ble. Han innvier leseren i internat-tiden i Salzburg, den etter forfatterens mening nederdrektige by som i disse år hjemsøkes av storkrigen. Byen merket ham for livet, fremfor alt skolen, som var hans umiddelbare miljø - institusjonen som foran hans øyne skiftet farge fra brun til svart, fra nasjonalsosialistisk til bigott katolsk. Kjelleren: Her møter vi sekstenåringen etter at han har flyttet fra internatet og begynt som læregutt i en kjellerbutikk. Han bor i et av Salzburgs verste strøk, men det er her han får sitt første møte med musikken som skulle bli så avgjørende i livet hans. Pusten: Attenåringen Thomas blir rammet av en lungesykdom som tvinger han til å gi opp både musikkstudiene og læretiden hos en kjøpmann. Oppholdet på sykehuset fører han inn i en isolert tilværelse der alle tankene hans kretser rundt sykdom og død, men det er her han kommer fram til at han vil leve. Kulden: Boka fortsetter beretningen om den lungesyke, nittenårige Thomas. Han tilbringer all sin tid på lungesanatoriet Grafenhof, og sinnsstemningen svinger mellom å identifisere seg med de andre syke og å ta avstand fra dem. Et barn: Dette er boken om Bernhards barndom og utgjør en selvstendig del av erindringsverket på fem bind som utkom i årene 1975-82.

Omtale fra forlaget

Nitten år er en samlebok med Thomas Bernhards fem erindringsverker fra sine første nitten leveår. Disse bøkene skrev Bernhard til tross for at han hadde «en ekte aversjon mot alt som er selvbiografisk». Det første bindet livskronologisk sett, Et barn (1982), ble utgitt sist. Årsaken kom ut først, i 1975, og legger hovedvekten på skaden skoletiden i Salzburg 1943.47 påførte ham. I neste bind, Kjelleren (1976), er han mer forsonlig. Bernhard går i kjøpmannslære og lærer å sette pris på praktisk arbeid og å omgås «enkle» mennesker. Men ikke desto mindre: I kjelleren pådrar han seg en alvorlig lungesykdom, som beskrives i Pusten (1978) . og forfølger han videre i Kulden (1981), hvor han også oppdager kunsten. Det virker som om Bernhard først var klar for et oppgjør med sin mor . og hennes kalde avvisning av ham . i siste bind. Med forord av oversetter Sverre Dahl.«Et av de mest kompromissløse memoarverker som noensinne er skrevet.»Terje Stemland om Et barn i Aftenposten«. Thomas Bernhard er utvilsomt en av dette århundrets mest særpregete og rasende diktere.»Sverre M. Nyrønning, Adresseavisen«Med sin mørke og etsende skrivekunst har østerrikeren Thomas Bernhard (1931.1989) oppnådd rang blant de fremste europeiske forfattere i de senere tiår.»Erik Bystad, Klassekampen

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2005

Format Heftet

ISBN13 9788205335820

EAN 9788205335820

Serie Gyldendal pocket

Genre Personlige beretninger

Omtalt person Thomas Bernhard

Språk Bokmål

Sider 618

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Thomas Bernhard - et liv" av Hans Høller
 • "Teatermakeren ; Ganske enkelt komplisert : to skuespill" av Thomas Bernhard
 • "Forstyrrelse - roman" av Thomas Bernhard
 • "Billigspiserne - roman" av Thomas Bernhard
 • "Ja - roman" av Thomas Bernhard
 • "Sitater fra femti års muntlig praksis" av Georg Johannesen
 • "Wittgensteins nevø - et vennskap" av Thomas Bernhard
 • "Gå" av Thomas Bernhard
 • "Amras - roman" av Thomas Bernhard
 • "Leiegården - roman" av Thure Erik Lund
 • "Gamle mestere" av Thomas Bernhard
 • "Betong" av Thomas Bernhard
Alle bokanbefalinger for dette verket