My dark Vanessa

av (forfatter).

4th Estate 2020 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.88 (34 terningkast.)

84 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Vanessa Wye was fifteen-years-old when she first had sex with her English teacher. She is now thirty-two and in the storm of allegations against powerful men in 2017, the teacher, Jacob Strane, has just been accused of sexual abuse by another former student. Vanessa is horrified by this news, because she is quite certain that the relationship she had with Strane wasn't abuse. It was love. She's sure of that. Forced to rethink her past, to revisit everything that happened, Vanessa has to redefine the great love story of her life - her great sexual awakening - as rape. Now she must deal with the possibility that she might be a victim, and just one of many. Nuanced, uncomfortable, bold and powerful, My dark Vanessa goes straight to the heart of some of the most complex issues our age.

Bokdetaljer

Forlag 4th Estate

Utgivelsesår 2020

Format Heftet

ISBN13 9780008342258

EAN 9780008342258

Omtalt sted USA

Språk Engelsk

Sider 384

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 21 5 1 1 0

Bokomtaler

Vanessa er 15 år i år 2000. Hun går på en privat internatskole. Vanessa er smart, men sårbar. Forrige skoleår hadde hun en saftig krangel med bestevenninnen, og Vanessa har aldri vært særlig sosial, så nå er hun ensom. Dette skoleåret får hun ny engelsklærer, og han ser Vanessa. Jacob Strane er karismatisk og 42. Det går ikke lang tid før han innleder et forhold til Vanessa. Forholdet må selvsagt holdes hemmelig.

17 år senere blir Vanessa kontaktet av en tidligere elev av Strane. Hun har anmeldt ham for seksuelle overgrep, og hun trenger Vanessas støtte i kampen for å få Strane straffet. Vanessa blir som besatt av saken, og minnene fra skolen dukker opp, og får Vanessa til å vakle. Kan hun ha tatt feil av Strane og hans kjærlighet til henne? Men forholdet til Strane var jo frivillig? Hvordan kan hun svikte ham som elsket henne da hun trengte det som mest? Hun var jo ikke et offer?

En veldig aktuell bok med tanke på #metoo. Historien er like interessant som rystende, og den gir et godt innblikk i en sårbar tenårings følelsesliv. Anbefales på det sterkeste!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nyansert og intenst om relasjonen mellom en lærer og en elev. Viktige og sterke skildringer av hvordan det kan oppleves for det de utenforstående kaller for "ofre", i en ujevn maktrelasjon, der kun én har det regelrette ansvaret for det som foregår. Intens og medrivende lesing.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eit frustrerande mørke

Det er vanskeleg å skulle bedømme ei sånn bok som dette, fordi historia er så mørk og tung. Det blir feil å seie at ein likar ei bok som dette, som skildrar voldtekt, grooming og misbruk frå offeret sitt perspektiv. Men det er ei bok som bør lesast av alle, for om denne ikkje får deg til å føle noko, vil ingen bok gjere det.

Boka følgjer Vanessa Wye frå ho er 15 og ut i tidlege 30-år. Me får sjå korleis ho møter ein lærar, går gjennom eit forhold med han, og sidan etterverknadane av dette forholdet. Heile vegen gjennom kjenner ein frustrasjon over at Vanessa sjølv ikkje ser kva ho blir utsett for, blanda med raseri over kva læraren, Strane, gjer mot ho.

Ingen gøy lesning

Dette er definitivt ikkje ei bok ein leser for å bli underhold av. Det er ei bok som får deg til å føle mykje, sterkt, og den treffer utruleg hardt på veldig mange måtar. Først og fremst er det frustrerande å lese korleis Strane manipulerer Vanessa til å tru at ho ønskjer alle disse tinga, medan me, med innsyn i hennar tankar og beveggrunnar, skjønnar at ho blir det.

I tillegg blir ein forbanna på utruleg mange folk. På Strane sjølv, for alle tinga han gjer mot Vanessa, ja. Men òg på folka som jobbar på skulen, som høyrer rykter, som ser ting, høyrer ting, men ikkje gjer nokon ting som helst. Folka som beskyttar den nokre og førti år gamle læraren, heller enn den 15 år gamle jenta.

Og ein blir trist. Trist over skjebnen til Vanessa, og andre offer for overgripere. Ein kjenner kjenslene hennar inn i ryggmarga, undervegs i boka lev me dei saman med ho. Alt dette fordi forfattaren lykkes med å gjere historia truverdig smertefull. Det verkar aldri usannsynleg at noko sånn som dette skal kunne skje, det verker ikkje usannsynleg at reaksjonane ville spegle verkelegheita. Og det, meir enn noko anna, treff oss gjennom heile boka.

Det ekte offeret

Forfattaren, Kate Elizabeth Russel, levner ingen tvil i denne boka om kven som er offeret. Ikkje berre i denne saken, men i alle sakane som har komme opp gjennom #metoo-rørsla. Me får sjå victim blaming, me får sjå folk som ser mellom fingrane, beskyttar feil personar. Me får sjå alt, samtidig som me får sjå kva det gjer med dei ekte offera. Det er ikkje overgriperen som er #metoo-offeret. Det er den overgripne.

Dette gjer boka til ei utruleg viktig bok. Me too traff samfunnet som ein ambolt på storetåa, og hadde potensiale til å verkeleg få gjennom forandringar i samfunnet. Men etter kvart har me sett overgripere enter mediesirkuset igjen etter ein viss periode, som om ingenting har skjedd. Me ser internett fylt opp med hatmeldingar mot offera, ikkje mot overgriparen.

Me treng sånne bøker som Min mørke Vanessa, som minner oss alle på kven som verkeleg er offera i disse sakane. Det er ikkje Harvey Weinstein som må sitte i fengsel, eller Trond Giske som ikkje får vere yrkespolitiker. Det er dei disse folka har forbrutt seg mot. Det er dei som lid, og dei lid ikkje gjennom noko feil dei har gjort, men nokon andre sin. Boka illustrerer utruleg godt kor utruleg urettferdig sympati kan bli fordelt av og til, sjølv etter #metoo-kampanjen.

Ei lidelsens bok – for alle

Som samfunn må alltid målet vere å utvikle seg til det betre. Denne boka, og andre som den, er viktige skritt på vegen mot dette. Derfor er det viktig at disse bøkene blir lest, diskutert, og debattert, sånn at me faktisk kan oppnå forandring.

Det holder ikkje at me ser offera i fem minuttar, og så går me vidare i livet. Derfor er det viktig at sånne bøker som Min mørke Vanessa framleis blir skrivne, og enda viktigare er det at alle leser den. Om alle leser denne boka, og tenker over innhaldet, kva det betyr, korleis det spegler samfunnet, og kvifor visse ting må bli endra på; då blir samfunnet vårt på sikt betre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Herregud, for ei bok! Velskrevet, provoserende, vakker og skremmende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Lager en liste over bøker jeg ønsker å lese, mange av dem faktisk basert på omtaler her på bokelskere.no.
Mest som en huskeliste for meg selv.
Lista er i stadig endring, noen bøker blir lest ferdig, og nye ønsker kommer til.
Mange forfattere som for meg vil bli nye bekjentskaper.
Uprioritert rekkefølge.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Popsugar


Godt sagt! (3) Varsle Svar

En eller flere bøker hver måned fra ulike land rundt i verden. Påbegynt plan:
(Vil bli revidert)

Januar: USA
Februar: Nigeria,Argentina og USA
Mars: Vietnam, USA og England
April: England, og USA
Mai: USA og USA/Mexico
Juni: England/England
Juli: Spania
August: Japan
September: Russland
Oktober: England
November: Osceania (New Zealand)
Desember: Russland


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne bokvåren lanserer Aschehoug seks bøker, fra seks unike stemmer – og hver måned leser de som vil delta, en ny bok sammen. Aschehoug arrangerer også flere leseutfordringer i løpet av året. For eks. Seksukerslesing :) i juni med blant annet bøker av Jo Nesbø og Jussi Adler-Olsen.
Til høsten kommer enda en leseutfordring.

#detmådulese (gruppe på Facebook)

seksstemmer på Instagram

Bøkene


Godt sagt! (1) Varsle Svar

skriv bildebeskrivelse herHer er listen for 2020


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Tre meter med kniv - roman" av Eili Harboe
 • "Ser du dette? - roman" av Sigrid Agnethe Hansen
 • "Det jenter er lagd av" av Elana K. Arnold
 • "Nøkkelen i låsen" av Ruth Ware
 • "Vanndanseren" av Ta-Nehisi Coates
 • "Hviskeleken" av Chandler Baker
 • "Tre kvinner" av Lisa Taddeo
 • "Du vet at du vil" av Kristen Roupenian
 • "Ene | barnet - roman" av Ida Hegazi Høyer
 • "Sinne - roman" av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen
 • "Blå flaggermus - roman" av Harald Nortun
 • "Ødemark" av Stina Jackson
Alle bokanbefalinger for dette verket