Mennesket er en stor fasan i verden

av (forfatter) og Ottar Odland (oversetter).

Tiden 2007 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.13 (15 terningkast.)

102 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren tilhører den tysktalende minoritet i Romania. Her beskriver hun med poetisk varme og krass realisme livet i byen. Mølleren Windisch iakttar, minnes og tenker, mens han venter på utreisetillatelse for seg og familien.

Omtale fra forlaget

Forfatteren tilhører den tysktalende minoritet i Romania. Her beskriver hun med poetisk varme og krass realisme livet i byen. Mølleren Windisch iakttar, minnes og tenker, mens han venter på utreisetillatelse for seg og familien.

Bokdetaljer

Forlag Tiden

Utgivelsesår 2007

Format Heftet

ISBN13 9788205375581

EAN 9788205375581

Serie Tiden pocket

Omtalt sted Romania

Språk Bokmål

Sider 103

Utgave 2

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 5 3 4 0 1

Bokomtaler

Müller bruker et rikt, fortettet billedspråk i sin fortelling om familien Windisch som bryter opp fra landsbyen sin i Romania under diktatoren Ceausescu for å følge dragsuget mot Vesten. Tidsrammen i denne korte romanen spenner likevel over et langt tidsrom. Fra «Kongen sover» før krigen, til krigsfangenskap i den sjokkerende historien «Grassuppa», til ekspropriasjon og overgrep etter krigen.

Det tar tid å venne seg til Müllers særegne skrivestil, men dette er i bunn og grunn en mesterlig fortalt historie om hva som får vanlige mennesker til å flykte. I dette tilfellet den tysk-talende minoriteten i Romania.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mølleren Windisch, kona hans og datteren venter på utreisetillatelse fra Romania, og boka inneholder en pussig sammenstilling av Windisch´ observasjoner før avreise. Overgrep og vold blir skildret på en naken og følelseskald måte, uten bruk av "unødige" adjektiver.

Jeg vet at forfatteren har fått en rekke litterære priser for sine bøker, men selv likte jeg ikke denne boka i det hele tatt. Språket er så nakent, fattigslig og oppramsende i stilen at den i mine øyne ikke fremstår som god litteratur. Når jeg likevel klarte å komme gjennom den, var det fordi den er en tynn liten sak av en bok. Dersom boka hadde vært 100 sider lenger, hadde jeg faktisk ikke giddet å lese den ferdig. Det "beste" jeg kan si om boka, er at den er VELDIG original.

Herta Müller skrev for øvrig denne boka i 1986, dvs. i en alder av 33 år. Hun mottok Nobels litteraturpris i 2009, altså i en alder av 56 år, og det etter å ha skrevet 22 bøker i følge Wikipedia. "Mennesket er en stor fasan i verden" var hennes tredje bok. Jeg vil anta at hun må ha vokst som forfatter i løpet av de årene som har gått siden hun utga sine første bøker. Kanskje forsøker jeg meg på en av de nyere romanene etter hvert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Hver morgen, når han kjører helt alene til mølla, teller Windisch. Teller dagen. Foran minnesmerket over de falne teller han årene. Ved den første poppelen lenger borte, der sykkelen alltid er nedom den samme dompa, teller han dagene. Og om kvelden, når Windisch låser mølla, teller han årene og dagene enda en gang.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bak døren hørte Windisch de krampaktige, rytmiske stønnene fra sin kone. Som fra en symaskin.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Poppelen står som en feiekost opp mot himmelen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Et slag for tysk og tyskspråklig litteratur!

I forbindelse med felleslesing av Cees Nootebooms Allesjele (Kjells lesesirkel januar/februar 2021) kom det frem et ønske om mer kunnskap om tysk litteratur. Tyskland var før andre verdenskrig et kulturelt kjerneområde i Europa. Det var dit kunstnere, forfattere, malere, musikere (også norske) reiste for å studere. Det er et tankekors tysk etterkrigslitteratur og kunst er så lite kjent i dag.

Bokelsker «Vannflaske» etterlyste tips om tyske bøken, og responsen lot ikke vente på seg. Her er en oversikt over de anbefalte. Mangler noen?


Godt sagt! (20) Varsle Svar

Bøker jeg føler jeg burde lese


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mitt eget lesemål for 2020 var å lese ei bok i måneden skrevet av en kvinnelig forfatter som har vunnet nobelprisen i litteratur. Bøkene er lagt inn kronologisk etter når de ble lest, mao. er den første boka lest i januar og den siste i desember.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nyskolen på Vålerenga hadde Bok og IT - loppemarked i helgen. Det var ganske bra utvalg med bøker der. Jeg forsøkte å være litt kritisk, og ikke dra med meg alt for mye, og ble sittende igjen med disse perlene til samlet pris 125,-


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Reven var alt dengang jeger" av Herta Müller
  • "Hjertedyr - roman" av Herta Müller
  • "Rådyret" av Magda Szabó
  • "Sjalusi" av Alain Robbe-Grillet
  • "Malte Laurids Brigges opptegnelser - 1910" av Rainer Maria Rilke
  • "Autistene" av Stig Larsson
  • "Lotte i Weimar" av Thomas Mann
  • "Røff guide til samtidslitteraturen" av Marta Norheim
  • "Villskapens år - Bjørnstjerne Bjørnson 1832-1875" av Edvard Hoem
  • "Pustegynge - roman" av Herta Müller
  • "Eg kjem med toget - roman" av Ingrid Z. Aanestad
  • "Hva er litteraturvitenskap - en kort introduksjon" av Erik Bjerck Hagen
Alle bokanbefalinger for dette verket