Melding til alle reisende

roman

av (forfatter).

Aschehoug 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.52 (25 terningkast.)

81 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Forfatteren Kaja Baumgarten blir diagnostisert med parkinson en januardag i 2001, og tenker med seg selv: "Hit skulle jeg. Jeg ville levd på en annen måte hadde jeg visst det." Diagnosen leder til en gjennomgang og revurdering av livet, og romanens første del viser glimt av en kontrollert og borgerlig tilværelse og skildrer krisen som inntreffer etter diagnosen. I 2007 møter forfatteren en mann på et rehabiliteringssenter. Kaja er syk, og det er Vegard Vinsnes også. De to innleder et forhold som endevender og setter på spill alt som har vært til nå. Vegard finner Kajas notater til en roman om ham, og kjærlighetsforholdet settes på prøve. Hvis det i det hele tatt er et kjærlighetsforhold. For hvem er det egentlig som utnytter hvem?

Køltzows forfatterskap er sentralt i norsk litteratur. Hun er kjent for sitt skarpsindige psykologiske blikk. Med denne romanen utvider Køltzow sitt register med en ny opprørsk energi. Melding til alle reisende er en sterk roman om penger og kjærlighet, og samtidig en unik sykdomsskildring og en intens fremstilling av en forfatters kamp for fortsatt kunstnerisk utfoldelse.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788203359347

EAN 9788203359347

Språk Bokmål

Sider 283

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 10 12 1 0 0

Bokomtaler

Liv Køltzow (f. 1945) var en ukjent forfatter for meg før jeg leste at hun i april 2016 ble tildelt Gyldendalprisen for 2015. Romanen Melding til alle reisende ble utgitt i 2015 er på 283 sider. Den har selvbiografiske elementet i seg, bl a har forfatteren og hovedpersonen i romanen Kaja Baumgarten diagnosen Parkinson sykdom. Men dette er ikke ene og alene et tema i romanen.

At denne omtalen blir kort har ikke sin årsak i at jeg ikke likte romanen. Kort blir den fordi jeg er sliten av helt andre årsaker, og liker å skrive ferdig omtalen av en bok før jeg begynner på neste.

Jeg likte romanen. Den var underholdende og til tider morsom, selv om det ligger et alvor i bunn. Jeg synes hun fint får frem hvordan sykdommen rammer uten at dette blir en dyster fortelling. Kritikerne har også skrevet positivt om romanen.

Jeg avslutter innlegget med å kopier hva forlaget Aschehoug skriver om handlingen i Melding til alle reisende:

«Forfatteren Kaja Baumgarten blir diagnostisert med parkinson en januardag i 2001, og tenker med seg selv: "Hit skulle jeg. Jeg ville levd på en annen måte hadde jeg visst det." Diagnosen leder til en gjennomgang og revurdering av livet, og romanens første del viser glimt av en kontrollert og borgerlig tilværelse og skildrer krisen som inntreffer etter diagnosen. I 2007 møter forfatteren en mann på et rehabiliteringssenter. Kaja er syk, og det er Vegard Vinsnes også. De to innleder et forhold som endevender og setter på spill alt som har vært til nå. Vegard finner Kajas notater til en roman om ham, og kjærlighetsforholdet settes på prøve. Hvis det i det hele tatt er et kjærlighetsforhold. For hvem er det egentlig som utnytter hvem?»

Omtalen er et innlegg fra bloggen min her

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg merker at dette er en forfatter som mestrer skrivekunsten til fulle. Beskrivelsen av parkinsonsykdommen er sterk og forholdet mellom hovedpersonene er fascinerende, allikevel er ikke dette en favoritt hos meg. Det er noe med handlingen, eller mangel på kanskje som ikke fører denne til topps.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Nå var det sengetid. Men hver gang hun ville reise seg og slukke lampen og legge vekk telefonen, falt hun inn i den der manglende-initiativ-greia, som om hun ikke visste hva ordet initiativ var, som om hun aldri hadde hørt om det. Hundrevis av ganger hadde hun sittet i stuen og ikke greid å komme seg opp fra stolen og videre i retning av sengen. Hvordan reiser man seg fra sittende stilling? Hun ante det faktisk ikke. Etter en halvtime satt hun fortsatt på stolen. Dette her kunne hjelpes ved at noen sto ved siden av henne og kommanderte henne i seng, selv om det var vanskelig, særlig når det ikke var noen der.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hva mener du med ikke blande penger og kjærlighet! Dere gjør jo ikke annet! alle sammen! tenk bare på alle som gifter seg og skal støtte hverandre i gode og onde dager, det betyr at de skal holde sammen når økonomien rakner på grunn av sykdom og tåpelige disposisjoner, det betyr at når den ene parten er ute og flyr med andre skal man overse det, fortsette å betale husleien, ordne opp og tilgi.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sant? Hun hadde sluttet å håpe at hun en gang skulle slutte å skjelne mellom fantasi og virkelighet, hun klarte det ikke. I dag trodde hun at Vegard elsket henne, det var jo helt latterlig. Hun ante ikke hvorfor hun trodde det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Vær med å stemme på Tiårets beste norske roman


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Litteraturfestivalen Kapittel går av stabelen her i Stavanger 14. - 18. september. Årets tema er vandring. Vi på biblioteket har laget en liste med over hundre aktuelle bøker til festivalen.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

I biblioteket har vi bokkafé minimum én onsdag i måneden. Det er gjerne én av oss bibliotekarer som presenterer en bok, evt. et forfatterskap eller noen av forfatterens bøker. Hvilken forfatter/ bok er ikke annonsert på forhånd.


Godt sagt! (0) Varsle Svar


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Liv Køltzow - dagbøker i utvalg 1964-2008" av Liv Køltzow
 • "Kanskje det ennå finnes en åpen plass i verden - roman" av Wencke Mühleisen
 • "Eddikjenta - Troll kan temmes gjenfortalt" av Anne Tyler
 • "Hullet han krøp ut av - roman" av Vidar Sundstøl
 • "Blodet i årene - Amalie Skram og hennes tid" av Merete Morken Andersen
 • "Trengsel" av Kathrine Nedrejord
 • "En ungdomsvenninne - noveller" av Alice Munro
 • "Refrenger - tekster om stemmer og avtrykk" av Pedro Carmona-Alvarez
 • "Alice A4" av Inger Bråtveit
 • "Tanta til Roald Dahl" av Sven Kærup Bjørneboe
 • "Fettere & kusiner" av Kristian S. Hæggernes
 • "Natten. Søvnen. Døden. Stjernene" av Joyce Carol Oates
Alle bokanbefalinger for dette verket