Legen. Kameraten. Mennesket

Sven Oftedal - en historie om solidaritet og velferd

av (forfatter).

Commentum 2018 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

2 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Historien om Sven Oftedal kan sammenfattes i ordene solidaritet og velferd. Oftedal valgte verken jussen, teologien eller Venstre, slik hans farfar, far og bror hadde gjort. Han startet i unge år med mottoet «vårt ansvar» som var tittelen på hans lille hus-avis. Og han fulgte opp med engasjement i Mot Dag og Clarté, medlemskap i AUF og Arbeiderpartiet, og legestudier siste halvdel av 1920-tallet.
Sammen med kona Mette og parets tre barn bodde han på Storhaug i Stavanger, hvor han hadde legekontor fram til 1940. Ekteparet var aktive medlemmer i Arbeideravholdslaget Frisinn. Sven Oftedal satt også i Stavanger bystyre i to perioder, 1934-1940, og var også leder for den lokale Spaniakomiteen. Under krigen var han engasjert innen motstandsarbeidet, men ble etter hvert arrestert og satt på Grini. De siste årene, 1943-1945, satt han i Sachsenhausen, hvor han gjorde en fremragende innsats som fangelege. Sven Oftedals sosiale ansvar hadde utviklet seg til internasjonal solidaritet.
Etter krigen var han blant de få utvalgte som fikk plass i Einar Gerhardsens første regjering, og dernest i Gerhardsen andre regjering, hvor han ble sosialminister og senere mest kjent som «Folketrygdens far». Han døde av hjerteinfarkt i 1948, bare 43 år gammel. Minneordene er svært omfattende omkring hans innsats som nasjonsbygger for velferdsstaten. Sosialisten og pasifisten har fått sin byste på «Sven Oftedals plass» på Storhaug, med inskripsjonen: Legen. Kameraten. Mennesket.

Bokdetaljer

Forlag Commentum

Utgivelsesår 2018

Format Innbundet

ISBN13 9788293641216

EAN 9788293641216

Omtalt tid 1900-1945 Etterkrigstiden

Omtalt sted Norge

Omtalt person Sven Oftedal

Språk Bokmål

Sider 266

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

2 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket