Kruttårnet

la Poudrière

(vitenskapelig efterord og siste protokoll)

av (forfatter).

De norske bokklubbene 1995 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.11 (70 terningkast.)

350 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Kruttårnet er annet bind i Bjørneboes trilogi Bestialitetens historie. Romanverket er protokollen over hekseprosesser, fra middelalderen til Lenin, og blir en beskrivelse av hvordan mennesker forsøker å drive ut Den Store Angst.

Bokdetaljer

Forlag De norske bokklubbene

Utgivelsesår 1995

Format Innbundet

ISBN13 9788252529319

EAN 9788252529319

Genre Klassisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 177

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

23 33 10 3 0 0

Bokomtaler

"Kruttårnet" - andre bind i trilologien "Bestialitetens historie"

Vi følger den samme rettstjeneren som i "Frihetens øyebilikk". Nå er han en meget priviligert pasient ved et fasjonabelt mentalsykehus i Frankrike, hvor han nyter stor frihet og til og med holder seg med en elskerinne.

Boka er skrevet nærmest som kåseri, og det er fremdeles det ondes problem som står sentralt i rettstjenerens funderinger. Han tar for seg kirkens mange overgrep, og vier stor plass til hekseprosessene. Verken de geistelige eller juristene levnes særlig ære. Videre analyserer han bøddelens rolle i forbindelse med dødsstraffer opp gjennom historien. Bødlene gjøres til helter, mens massene som bivåner henginger, halshugginger etc. og som skriker etter mer blod til egen forlystelse, fremstilles som de egentlige bødlene.

Boka inneholder sjokkerende beskrivelser av henrettelser av dødsdømte. Ulike avrettingsmetoder beskrives i detalj, og med umenneskelige lidelser for dødsofrene som ikke alltid dør med en gang.

Dette er en sterk bok om virkelige hendelser i historien, og må ikke oppfattes som dyrking av bestialske handlinger. Tvert i mot bidrar boka til å advare mot bl.a. dødsstraff. Den som er for dødsstraff etter å ha lest denne boka, tror jeg man skal lete lenge etter.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

det er ganske klart, at frihet har man bare i den grad man ikke skammer seg. Den som ikke lenger vil skjule noe, han nærmer seg friheten

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg vil - som forrige foredragsholder - bare understreke at vi lever her , på en relativt sett uendelig tynn skorpe av grønn og fuktig jord, fylt med fersken, brennesler, dyr og mennesker, - vi lever på denne tynne, tynne skorpen - med flytende, kokende mineraler like under oss og med det døde, det døsdskolde, livløse og på alle måter meningsløst idiotiske univers over oss.Ilden under oss, og dødens kulde over oss. Og på denne vakre, fruktbare, fuktige, grønne skorpe, som er gitt oss å leve på , har vi slaktet, massakrert og torturert hverandre så lenge historien kan fortelle. Hvorfor i Guds navn HATER vi hverandre så fryktelig? Her stopper min eggen tanke, og her stopper også dette lille foredrag: hvorfor i helvete har vi en bevissthet som makter å oppfatte dette?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Efter hvert oppfant den kristelige vitenskap imidlertid en lang rekke instrumenter av forskjellige typer, altså stikke-instrumenter, knuse-instrumenter, brenne-instrumenter (nåler etc.), klype-instrumenter (trenger til å trekke ut negler med o.l.), samt meget, meget annet som var til stor nytte for Kirken og den rette, kristne tro.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er sent om eftermiddagen og det begynner å lukte kveld; landskapet strekker seg og gjesper efter den mektige solskinnsdagen, luften er kjøligere, og bladene på trærne henger som livløse. denne timen før solnedgang er full av lukter, av muld og av maur. Biene og humlene blir borte. Blomstene lukker seg. Om litt vil alle ting få det underlige, gode, blå skjæret. Alt er ro. Og det blir natt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vanvidd ytrer seg bekjent ikke alltid gjennom mangel på logikk, men like ofte gjennom at logikken er det eneste som er igjen av forstanden; det å telle og ordne er alt som er tilbake av den sinnsykes bevissthet. Meningsløsheten er skrikende, men pedanteriet er perfekt. Alt er laget av en sinnsyk skolelærer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

oppsummering. kjempemorsomt!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

bare til eget bruk


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Stillheten - en anti-roman og absolutt aller siste protokoll" av Jens Bjørneboe
 • "Frihetens øyeblikk - Heiligenberg-manuskriptet" av Jens Bjørneboe
 • "Hertug Hans - en novelle" av Jens Bjørneboe
 • "Vinter i Bellapalma" av Jens Bjørneboe
 • "Under en hårdere himmel" av Jens Bjørneboe
 • "Den onde hyrde" av Jens Bjørneboe
 • "Vi som elsket Amerika" av Jens Bjørneboe
 • "Blåmann" av Jens Bjørneboe
 • "Før hanen galer" av Jens Bjørneboe
 • "Politi og anarki" av Jens Bjørneboe
 • "Jens Bjørneboe - mannen, myten og kunsten" av Fredrik Wandrup
 • "Samlede dikt" av Jens Bjørneboe
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver