Kongelig slaveleir

historien om et terrorregime

av (forfatter) og Syphilia Morgenstierne (oversetter).

Fritt og vilt 2002 Innbundet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Kong Leopold II av Belgia annekterte i 1885 Kongo som sin personlige eiendom, og satte i gang en planmessig plyndring av landets verdifulle naturressurser med befolkningen som slavearbeidere og leiesoldater. Boken beskriver de grusomhetene som utspant seg mellom folkeslagene på 1900-tallet som en følge av disse hendelsene. Med litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Kong Leopold II av Belgia annekterte i 1885 Kongo som sin personlige eiendom, og satte straks i gang en planmessig plyndring av de naturressursene som på den tiden var mest verdifulle: rågummi og elfenben. Befolkningen ble brukt som slavearbeidere, med grusomme utpressingsmetoder dersom leveransene ikke svarte til utskrevet «skattenivå». Straffetoktene ble utført av svarte leiesoldater, organisert i private hærer i regi av belgiske konsesjonsfirmaer. Leisoldatene ble rekruttert fra andre stammesamfunn lenger vekk. Deres bestialitet ble inspirert av hvite overordnede gjennom blant annet streng kontroll med geværammunisjonen. Hver kule skulle dokumenteres brukt på riktig vis gjennom «kvittering» i form av en avkappet hånd. Leopold II.s regime satte traumatiske spor. I Europa lykkes han i å lure offentligheten trill rundt og fremstille det hele som et filantropisk prosjekt. Leopold II ble presset til å overføre Kongo til den belgiske stat i 1908, etter at grusomhetene var avslørt i verdenspressen. Denne boken var det mest sentrale verk i kampen mot den kongelige slaveleir i Kongo, som også rekrutterte 2-300 norske tjenestemenn mens utbyttingen foregikk. Hva de tenkte og hva de deltok i, fortelles her for første gang i en norsk bok.

Bokdetaljer

Forlag Fritt og vilt

Utgivelsesår 2002

Format Innbundet

ISBN13 9788291301051

EAN 9788291301051

Omtalt tid 1900-1914

Omtalt sted Kongo, den demokratiske republikken

Omtalt person Leopold II

Språk Bokmål

Sider 237

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

0 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

Vikingtid, 1800-tallet, samtid. Utstilte bøker i biblioteklokalene 2015.


Godt sagt! (2) Varsle Svar