Kappløpet om Norge

1939-1940

av (forfatter).

Kolofon 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.00 (1 terningkast.)

4 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Det store spørsmålet for England og Frankrike vinteren 1940 var hvordan de kunne få Hitler til å gjøre den strategiske bommerten å sende sine soldater til Skandinavia, for å holde dem unna det kommende oppgjøret på det europeiske fastlandet. Var angrepet på Norge så overraskende som norsk historieskriving hevder, eller var dette en kalkulert kjedereaksjon i en plan som var så utspeku.lert at det knapt er tenkelig?

England og Frankrike ble enige om et militært angrep på Norge og minelegging av Norges kyst den 28. mars 1940, og Hiltler fikk kunnskap om dette den 29. mars. De britisk ordrene om iverksetting av planen ble utstedt den 5. april, mens de enda var usikre på hva Hitler ville foreta seg. Hitler er bekymret for en stor Britisk-Fransk militær.styrke i Skandinavia som kan true hans egen ubeskyttede nordflanke på kysten av Østersjøen.

Helgen 5.-7. april foregår det et opphetet diplomati i Stockholm. Sveriges utenriksminister mottok den samme diplomatiske noten som Norge, men tolket den som noe nær en britisk-fransk krigs.erklæring mot Sverige, og spør Englands ambassadør om det er slik at England erklærer krig mot Sverige? Den britiske regjeringen frykter at Sverige skal gå til full mobilisering og utløse en norsk mobilisering. Den britiske statsminister Chamberlain bestemmer seg for å bløffe Sverige bort fra sin ganske riktige forståelse av situasjonen for ikke å fremprovosere en norsk mobilisering. Dette kunne vinne tid til å minelegge kysten av Norge for å få krigen igang i Skandinavia.

Hvorfor møtte Kong Haakon britenes militærledelse og ambassadetopper den 6. og 7. april, etter at de britiske angrepsordrene på Norge var utstedt? Kongen var honorær Admiral i Royal Navy, som da seilte i full fart mot Norges kyst for å minelegge og ilandsette soldater i kystbyene.

Bokens kilder er blant annet basert på de britiske regjeringsdoku.mentene fra denne perioden og Kong Haakons egne dagbøker

Bokdetaljer

Forlag Kolofon

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788230015575

EAN 9788230015575

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 200

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 0 1 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket