Kampen om litteraturen

hovedlinjer i norsk litteraturforskning og -kritikk 1920-2011

av (forfatter).

Universitetsforlaget 2012 Heftet

5 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Norsk litteraturvitenskap og litteraturkritikk er i stor grad den samme i dag som for nitti år siden. De viktigste spørsmålene, problemene og debattene overlever fra tiår til tiår, og dagens forskere og kritikere er ofte ikke klar over hvor dypt de er preget av forgjengernes synspunkter.

Dette er to av hovedkonklusjonene til forfatteren som har studert historien til norske kritikere og litteraturvitere. Skuffende? Nei, denne mangelen på fremskritt og fremgang er kanskje heller en fordel, mener Erik Bjerck Hagen.

"Kampen om litteraturen" diskuterer hovedlinjene i norsk litteraturvitenskap og litteraturkritikk fra 1920 til i dag: På den ene siden linjen fra historikerne og kulturradikalerne på 1920-tallet via Profil-kretsen på 1960-tallet til dagens pragmatisme og pluralisme; på den andre siden forskere og kritikere som søker å definere en litteraturens og lesningens essens. Fra slutten av 1960-tallet eksisterer det også en tredje avantgardistisk linje.

"Kampen om litteraturen" representerer en historisk nytolkning av disse tradisjonene og konfliktene. De danner ikke en velordnet kronologi, men en intens og uavsluttet samtale som fortsetter inn i det 21. århundret.

Bokdetaljer

Forlag Universitetsforlaget

Utgivelsesår 2012

Format Heftet

ISBN13 9788215019796

EAN 9788215019796

Omtalt tid 2000-2009 2010-2019 1900-tallet

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 287

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Dersom forskjelligheten hadde vært total, ville det knapt ha kunnet eksistere noen kultur. Dersom enigheten blir for kvelende, får alle typer opposisjon stor egenverdi.
En virkelig artikulert teoretisk innsikt i at all god lesning forandrer verket, akkurat som ethvert godt verk forandrer leseren, i en forståelsens og vurderingens evige sirkelbevegelse, eksisterte kanskje ikke i Norge på 1920-tallet, selv om den kunne ha vært funnet i William James' pragmatisme.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "På gjengrodde stier" av Knut Hamsun
  • "Om mus og menn" av John Steinbeck
  • "Kollektivt selvmord" av Arto Paasilinna
  • "Markens grøde" av Knut Hamsun
  • "Saman er ein mindre aleine - roman" av Anna Gavalda
  • "Sult - ï original tekstversjon fra 1890" av Knut Hamsun
  • "Naiv. Super" av Erlend Loe
Alle bokanbefalinger for dette verket