Julehefter i krig og fred

1940-1945

av (forfatter).

Pax 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.67 (3 terningkast.)

4 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Under krigen 1940-1945 utkom en rik flora av julehefter i Norge. Hvordan kunne mangfoldet være så stort? Var ikke papirrasjoneringen, sensuren og manglende trykkefrihet en stor begrensning? Slik var det ikke: Juleheftene var på plass julen 1940 og fortsatte med å komme ut til krigens slutt: Alle kvinners jul, Barnas julehefte, Glade Jul, Jul i bygda, Juleneket og alle de andre.

Tom B. Jensen er fotograf og boksamler. Han har i mange år interessert seg for, og samlet på, skrifter om andre verdenskrig i Norge. Her presenterer han sin komplette samling med julehefter fra 1940-1945. «Den skjulte folkelesningen» kaller historikeren Hans Fredrik Dahl dem. For juleheftene er en «tidskapsel», som ikke bare representerer en folkelig sjanger. I tekst og bilder forteller de en unik norgeshistorie.
Juleheftene hørte julen til, med forsider og fortellinger som - selv om det var krig - brakte julestemning i huset. Heftene var rikt illustrerte, og av mange slag: Flere ble utgitt av de store ukebladene, andre var uttalt religiøse eller politiske. Det var hefter for kvinner, for barn og for ungdom. For bygd og by eller bestemte distrikter. Det første egentlige juleheftet ble utgitt i 1880-årene. Forutsetningen var offsettrykk, trykk i flere farger, som ble introdusert i Norge rundt det forrige århundreskiftet. Tradisjonen vokste seg strekt og ble opprettholdt gjennom krigsårene. I juleheftene var det mye idyll, men også bidragsytere som yppet til motstand. Dessuten utkom det NS-pregede hefter, som Den unge soldat, Heim og ætt og Hirdmannens jul. Ikke før i 1945 kunne heftene bære bud om ekte julefred.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788253039411

EAN 9788253039411

Språk Bokmål

Sider 438

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Enda flere leste bøker i 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar