Jeg vil leve

av (forfatter).

Oktober 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.67 (21 terningkast.)

54 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I denne boken forteller forfatteren hvordan hun opplever det å ha Downs syndrom i dagens samfunn. Hun tar blant annet opp temaer som inkludering, arbeidsliv og abort ved påvist Downs syndrom. Hun har blant annet intervjuet Jens Stoltenberg, Fabian Stang og sine egne foreldre.

Omtale fra forlaget

Marte Wexelsen Goksøyr er skuespiller og samfunnsdebattant. Hun har også Downs syndrom. Boka til Goksøyr er personlig og politisk. Hun skriver om ambisjonen om å leve av skuespilleryrket, om utfordringene med å få en utdannelse, om gleden ved å stå på scenen på Torshovteatret og med Riksteatret. Hun forteller historien om sitt liv så langt, om triumfer og hindringer, og beriker sin egen fortelling med intervjuer med blant annet statsminister Jens Stoltenberg, ordfører Fabian Stang, genetiker Carl Fredrik van der Hagen, skuespiller Trine Wiggen, og sin egen mor og far. I februar 2011 skrev Goksøyr en kronikk i VG om fosterdiagnostikk som skapte en mediestorm. Krf inviterte henne til Stortinget, og iført en t-skjorte med påskriften Utrydningstruet konfronterte hun Jens Stoltenberg om lovforslaget om tidlig ultralyd til alle gravide. Mens Marte W. Goksøyr skriver denne boka, trener hun iherdig for å slå Jens Stoltenberg i håndbak neste gang de møtes.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788249509256

EAN 9788249509256

Genre Personlige beretninger

Omtalt person Marte Wexelsen Goksøyr

Språk Bokmål

Sider 139

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 9 8 1 0 0

Bokomtaler

Anbefaler alle å lese Marte Wexelsen Goksøyrs bok "Jeg vil leve", som utkom på Oktober forlag 2012. Spesielt provoserende å lese om hennes møte med blant annet ILAS, ICA og daværende statsminister Jens Stoltenberg. Usedvanlig godt om å befri seg fra fordommer og diskriminering. En personlig og politisk leseopplevelse som garantert vil sitte i kroppen for resten av livet. I alle fall mitt liv...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var en god bok. Det er interessant å høre hennes tanker om det å leve med Downs syndrom, og hennes opplevelse av omverdenen. Kanskje vi ikke er like inkluderende som vi skulle hatt det til?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi trenger folk som Marte Wekselsen Goksøyr, vi trenger folk som tør å si sin mening, som tør å kjempe, som tør å stille maktpersoner de (i deres øyne) ubehagelige spørsmålene og be om svar. Vi trenger folk som ikke gir seg og som er kritiske til samfunnet og stiller krav om forbedring.

Som forfatteren selv skriver:
"Jeg vil gjerne være en Jeanne d'Arc. Hun er fri, selv om bålet venter henne. Hun forteller de som har makten hva som er viktig for henne i livet, hva som får henne til å kjenne at hun lever. Dersom hun blir fratatt dette, vil hun heller dø. Hun tror på drømmene sine, og virkeliggjør dem. Hun tror på det andre regner som umulig, og gjør det mulig. Hun er en kvinne som kler seg i mannsklær, og samler en liten hær for det hun tror på. Hun provoserer makthaverne og gjør mange usikre. For meg er dette viktig."

Denne boken er viktig og stiller viktige spørsmålstegn til hvor inkluderende dagens Norge egentlig er. Sorteringssamfunnet (tidlig screening og abortlovgivning) er et sentralt tema men jeg setter pris på at forfatteren også tar opp rett til utdanning og rett til lønn for arbeid. Intervjuet med Jens Petter Gitlesen (leder i Norsk Forbund for Psykisk Utviklingshemmede) tar også opp dagens praksis med bygging av store "omsorgsfabrikker" med botilbud til ulike diagnosegrupper under samme tak, der hvpu-reformen i sin tid skulle gi et godt botilbud fri fra institusjoner er nå institusjonaliseringen igjen i sterk vekst.

Denne forfatteren har en tydelig og viktig stemme og denne boken er et sterkt bidrag i kampen mot fordommer og kampen for et inkluderende samfunn og likeverd.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sterk og interessant bok!
Sitat fra boka: Vil vi ha et sorteringssamfunn hvor vi dyrker det perfekte, hva nå det er, og fjerner de menneskene som vi mener er mindre vellykkede? Jeg er en kvinne med Downs syndrom. Jeg har ingen kromosomfeil, men et ekstra kromosom. Er jeg ikke ønsket av samfunnet? Hører jeg ikke til? Er jeg ikke så "vellykket " at jeg har rett til å leve?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Jeg vil gjerne være en Jeanne d'Arc. Hun er fri, selv om bålet venter henne. Hun forteller de som har makten hva som er viktig for henne i livet, hva som får henne til å kjenne at hun lever. Dersom hun blir fratatt dette, vil hun heller dø. Hun tror på drømmene sine, og virkeliggjør dem. Hun tror på det andre regner som umulig, og gjør det mulig. Hun er en kvinne som kler seg i mannsklær, og samler en liten hær for det hun tror på. Hun provoserer makthaverne og gjør mange usikre. For meg er dette viktig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Ei foreløpig liste over hva jeg har lest i 2012. Det er ikke så mye å skryte av foreløpig. Men lista vil bli oppdatert fortløpende.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Mannual - det jeg og andre menn tenker, men ikke sier" av Adam Schjølberg
 • "Hjerte for hjertet - alt om kroppens iherdige motor" av Wasim Zahid
 • "Alle mot én - en historie om mobbing, mot og styrke" av Ann Kristin Liland
 • "Historien om Maria - en bok om å gi barn og ungdom mental styrke" av Christine Otterstad
 • "Formødrenes stemmer - kvinneliv rundt stemmeretten" av Audgunn Oltedal
 • "Norske problemer - hundre grunner til ikke å stå opp om morgenen" av Finn Bjelke
 • "Fearless - mental styrketrening gjør deg modig" av Anja Hammerseng-Edin
 • "Et kvart liv - Håvard Vederhus 1989-2011" av Hans Olav Lahlum
 • "Sinte hvite menn - de ensomme ulvenes terror" av Audhild Skoglund
 • "Lever - Utøya 22.7" av Emma Martinovic
 • "Jesussoldaten - gutten som skulle vinne landet for Gud" av Tonje Egedius
 • "Elskerinne, sekretær og hustru - gift med Carl" av Eli Engum Hagen
Alle bokanbefalinger for dette verket