Japanske dager

av (forfatter) og Steinar Lone (gjendikter).

Aschehoug 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.67 (3 terningkast.)

12 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I 1955 setter forfatteren sine føtter på japansk jord. Han har tolv dollar og en tannbørste i lommen. Han møter et utarmet land. Ti år senere vender han tilbake til Japan med kone og barn. I denne boka forteller han om sine møter med fattigfolk og krigsofre, journalister og No-skuespillere, besøk i templer og forlystelseskvarterer. Det gis en innføring i Japans mytiske tilblivelse og historie, buddhismens ankomst og den underlige shintoismen.

Omtale fra forlaget

I 1955 setter den unge Nicolas Bouvier endelig sine føtter på japansk jord. Dette er det første av en rekke besøk i et land han skal bli svært godt kjent med. Landet er utarmet, og Bouvier selv har ikke mer enn en tannbørste og tolv dollar i lomma. Ti år senere vender han tilbake med kone og barn, og selv om økonomien er bedre, er de fortsatt avhengig av diverse småjobber. Landet er allerede totalt forandret. I en poetisk form og med sans for detaljer gir Nicolas Bouvier oss et særegent bilde av et land de fleste har få kunnskaper om. Vi møter fattigfolk og krigsofre, journalister og No-skuespillere, besøker templer og forlystelseskvarter. Her er bl.a. en spennende innføring i landets mytiske tilblivelse og historie, buddhismens ankomst og den underlige og fascinerende shintoismen. Nicolas Bouvier er tidligere kjent for norske lesere for sin bok Bruken av verden.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788203207648

EAN 9788203207648

Serie Spor

Omtalt sted Japan

Språk Bokmål

Sider 189

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 1 0 0 0

Bokomtaler

Japan er kommet noe i skyggen for Kina de siste årene, men Nicolas Bouvier gir en god innføring i hvorfor Japan er kulturelt viktig og japanerne samtidig synes vanskelige for folk i Vesten å forstå fullt ut. Første del av boka gir en kort, leseverdig innføring i japansk kulturhistorie. Bouvier framhever de ofte mislykte møtene mellom europeere og japanere fra 1500-tallet fram til 1854 da amerikanerne «åpnet» landet for full vestlig påvirkning, men samtidig sørget for japansk innflytelse den andre veien.

I resten av boka skriver Bouvier om sine egne lange opphold i Japan på 1950- og 1960-tallet. Uten særlig penger selv ble han godt kjent med andre mennesker som måtte klare seg med lite. Men som han selv observerer, forandret livet i storbyene Tokyo og Kyoto seg raskt med økende velstand, og det har helt sikkert forandret seg flere ganger siden. Selv om han stort sett skriver positivt, peker han også på at «Det japanske samfunnet er en gapestokk hvor det bare finnes en utvei: oppover». Bare de eldre virker helt frigjorte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Fatt mot, vi er tettere sammenvevd enn vi tror, men vi glemmer å tenke over det.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Sommerens visne strå
Er alt som er igjen
av krigerens drøm ...

Godt sagt! (6) Varsle Svar

De fleste faste bånd knyttes utover intellektet og kommer bare sjelden til uttrykk i bøker, men i tatoveringene på stranda eller likhuset, i to hender som klemmer en skulder på plattformen på en jernbanestasjon og som beholder- kanskje litt for lenge - denne varmen og mykheten i fingrene, i brev skrevet av soldater og så klossete adressert at de ved en feiltakelse havner hos gamle forvirrede damer som ingen noen gang har sendt så vakre ord til, i tausheten i to ansikter som synker ned i dypet av putene som om de ville forsvinne, i dette begjæret så sjelden tilfredstilt som døende har når de når slutten av nøstet og har noe å si, deretter i vinduet som åpnes, i hodet til et barn som er oppløst i tårer, fortapt i støyen fra et fremmed språk fatt mot, vi er tettere sammenvevd enn vi tror, men glemmer å tenke over det

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

12 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

Var på nytt innom biblioteket her på hjemstedet mitt, og fem nye bøker til kr 10,- fant veien hjem til bokhylla mi. Tror kanskje jeg skal begynne på Doris Lessing, leste nettopp 'Det synger i gresset' - glimrende bok!!


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Veien til Oxiana - fra Midtøsten til Afghanistan via Bagdad og Teheran" av Robert Byron
  • "Bruken av verden - en langsom og lykkelig reise fra Sveits til Afghanistan" av Nicolas Bouvier
  • "Reiser med Herodot" av Ryszard Kapuscinski
  • "Ibenholt" av Ryszard Kapuscinski
  • "Havet" av John Banville
  • "Donau" av Claudio Magris
  • "Grå sjeler" av Philippe Claudel
  • "Krigen har intet kvinnelig ansikt" av Svetlana Aleksijevitsj
  • "Spør støvet" av John Fante
  • "Niagara" av Joyce Carol Oates
  • "Verden av i går - en europeers erindringer" av Stefan Zweig
  • "Alle de vakre hestene - grensetrilogien bd. 1" av Cormac McCarthy
Alle bokanbefalinger for dette verket