Ivans krig

liv og død i den røde armén 1939-1945

av (forfatter) og Roger Ødegaard (oversetter).

Vega forlag 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (3 terningkast.)

19 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Ivans krig er en rystende skildring av livet som soldat i Den røde armé i krigsårene 1939.1945. Boken blottlegger den enkelte soldats traumatiske opplevelser av krigens gru, og analyserer de større historiske sammenhengene. Ivan ble de kalt, soldatene i den røde armé, og seieren over nazistene under annen verdenskrig skulle koste dem dyrt. Mer enn 8,5 millioner sovjetiske soldater falt, nesten en tredjedel av alle som tjenestegjorde i Den røde armé. Til sammenligning falt det til sammen 550 000 amerikanske og britiske soldater. Tross de enorme tapene av menneskeliv valgte Stalin etter krigen å tie om deres skjebne. I stedet vokste myten om den veltrente og patriotiske russiske soldaten som sloss for sitt land, for kommunismen og for Stalin. I Ivans krig beskriver Catherine Merridale en annen virkelighet.

Bokdetaljer

Forlag Vega forlag

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788282113175

EAN 9788282113175

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Sovjetunionen

Språk Bokmål

Sider 540

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 0 1 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Sovjetstaten fødtes i krig. Dersom noen nasjon skulle kjenne voldens ansikt, måtte det være denne. Først var det tsarens krig mot Tyskland, der ingen europeisk stat mistet så mange soldater som Russland. Utsiktene til nederlag i denne krigen - den første verdenskrig - førte sammen med lidelsene krigsinnsatsen som påførte folket, til opprøret i februar i 1917 (Mars 1917 i gregoriansk kalender), der folkets raseri veltet tsarregimet og banet vei for en ny regjering . Men det skulle nok en omvelting til - det bolsjevikske kuppet under Lenin - før tsarens utmattede soldater kunne vende hjem. Freden i Brest-Litovsk - der den nye staten brøt med sine tidligere allierte , Storbritannia og Frankrike, til fordel for våpenhvile med Tyskland - førte med seg noen fredelige uker i begynnelsen av 1918. De soldatene som ikke hadde klart å desertere, gledet seg over nyheten om at de ikke lenger trengte å kjempe. Men så fulgte borgerkrig , en konflikt som feide over den fremtidige Sovjetunionen som en fortærende ild, og nye innkallelser fant veien til veteraner og sivile i alle aldre. Ett av flere aspekter ved denne krigens grusomheter var dens voldelige karakter. I så måte var den enda verre enn andre kriger. "

Godt sagt! (6) Varsle Svar

For mange var det lemlestelse eller død som ventet. Men det er ikke hele sannheten om krigen. Det er så paradoksalt at det kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på en, men sannheten er at de sovjetiske fotsoldatene som overlevde, virkelig kunne snakke om å ha utviklet seg. De skulle møte utlendinger: tyskere, italienere, polakker, rumenere, ungarere, finner og muligens også amerikanere. De skulle kjempe side om side med sovjetborgere som ikke snakket russisk, og enkelte av dem- muslimene - påkalte Allah, ikke Stalin. før de skulle ut i kamp. De skulle komme til å se å benytte seg av ukjent maskineri, lære seg å skyte, kjøre og plukke fra hverandre tunge våpen og stridsvogner. De skulle også bli eksperter i svartebørshandel og overlevelse. Som erobrere i den borgerlige verden skulle de bruke fint porselen når de spiste, drikke tokaier til de segnet om, og tvinge sine maskuline kropper på kvinner. Ved krigens slutt ville de ha en oppfatning av sitt egenverd. Men også idet de gikk inn i landsbyer som den Valeria kom fra - landsbyer som minnet om deres egne hjemsteder før krigen - skulle de stå der med en tanke om hvordan de hadde forandret seg, om hvor langt de hadde kommet siden de ble innkalt."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Warszawa '44 - ofret av Stalin, slaktet av Hitler" av Norman Davies
 • "Solkors eller hakekors - nordmenn i Waffen-SS 1941-1945" av Sigurd Sørlie
 • "Nordmenn i fangenskap 1940-1945 - alfabetisk register" av Kristian Ottosen
 • "Våren som ikke kom - 9.april-25.september 1940" av Trygve Bratteli
 • "Finland 1918 - den finske borgerkrigen og nordmennene som var vitne til den" av Morten Jentoft
 • "Da fascismen kom til Norge - den nasjonale legions vekst og fall, 1927-1928" av Terje Emberland
 • "Helvete brøt løs - verden i krig 1939-1945" av Max Hastings
 • "Hitlers norske budbringere" av Bjørn Westlie
 • "I keiserens navn - Japans brutale krig 1937-1945" av Laurence Rees
 • "Osvald - storsabotøren Asbjørn Sunde" av Morten Conradi
 • "Barn under krigen" av Berit Nøkleby
 • "Hanns og Rudolf - en tysk jødes jakt på kommandanten i Auschwitz" av Thomas Harding
Alle bokanbefalinger for dette verket