Forlag Press
Utgivelsesår 2026
Omtalt person Lea Korsgaard
Språk Norsk bokmål
Sommerles om sommerfugler: Hvor mange sommerfugler har du sett i sommer? Ingen, eller kanskje en eller to? Har du vært heldig, kanskje fem eller ti? Den danske forfatteren Lea Korsgaard bestemmer seg for å se alle landets sommerfugler i løpet av ett år, i alt 64 ulike arter. Noen er svært utbredte og lette å komme over, andre flyr bare noen få uker på helt bestemte steder. Jeg skal ikke avsløre om hun rekker over alle, men røper med en gang at en bedre sommerbok finner du neppe.
Korsgaard er ansvarlig redaktør og grunnlegger av Zetland, en innovativ, lydbasert nettavis som har hatt stor suksess i Danmark, og som i høst får en norsk avlegger i Demo. Korsgaard behersker ikke bare nye medier, men også håndverket å skrive gode, gammeldagse bøker. I «Innen året er omme» vever hun jakten på sommerfuglene sammen med en bredere refleksjon om forholdet mellom mennesket og naturen.
Jo dypere hun går inn i sommerfuglenes forunderlige liv, desto tydeligere kommer ømheten for naturen fram – og hvor intrikat og sammensatt livet er. Sommerfuglene gjennomgår utrolige metamorfoser fra larve via puppe til ferdig sommerfugl. De unnselige skapningene flyr tusenvis av kilometer fra Afrika til Norden. Noen arter er avhengige av et helt spesielt samarbeid med maurkolonier for å vokse opp. Larven lurer maurene til å tro at den er en av dem og får kolonien til å passe på den gjennom vinteren.
Samtidig er sommerfuglene i sterk tilbakegang. Mange arter har allerede forsvunnet, og flere vil følge de neste årene. Det er dessverre ikke noe originalt budskap, men Korsgaard evner å fortelle det slik at du ser sommerfuglene og verden på en ny måte. Hun forteller ikke bare om sommerfuglene, men også om et skjult brorskap av lidenskapelige sommerfugltittere, som gjør hva de kan for å ta vare på sommerfuglenes habitat.
Mens jeg leste boka, dukket det plutselig opp en sommerfugl inne i huset, i en lampeskjerm. Det var en neslesommerfugl, en av de vanligste i Norge. Larvene lever på brennesle, så tenk deg om, før du eventuelt slår brenneslene i hagen.
PS! Vil du lære mer om sommerfugler i Norge og følge med på stadige nye observasjoner? Sving innom: https://www.lepidoptera.no/
Denne boka har fått velfortent gode kritikkar. Den traff meg sikkert som heimepublikum, eg som kan vakne av natta med klimaangst. Men
Korsgaard har kjempegode og nye analogier, og ho vever historikar både frå eige liv og vår felles historie inn i leitinga etter sommerfuglane. Det er òg ei nydeleg historie om korleis folk treng folk, og korleis mennesker hjelp kvarandre utan alltid å vente noko tilbake.