Hva er det med mor

roman

av (forfatter).

Cappelen 2000 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.02 (61 terningkast.)

237 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Mari, som er i tenårene, får høre: "Hva slags mor har du egentlig?" Det er nettopp det hun prøver å finne et svar på. Gjennom dette morsportrettet blir vi konfrontert med spørsmålet om hvilket ansvar vi har for oss selv, og for hverandre.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2000

Format Innbundet

ISBN13 9788202188658

EAN 9788202188658

Språk Bokmål

Sider 127

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 17 25 7 7 1

Bokomtaler

I et intervju med VG, i forbindelse med utgivelsen av romanen Er mor død som ble utgitt i 2020, siteres Vigdis Hjorth; «

«– Jeg har alltid vært opptatt av moren som figur. Morens betydning er jo enormt viktig, og for å sitere Marguerite Duras, så er moren det galeste mennesket i livene våre. Det er jo ikke sånn at mødre flest går rundt og er gale, men hvor ofte har du ikke hørt i venninnegjengen: «Mor var gal, mor er gal». Det er ingen som er i den type relasjoner, som kommer unna uten å gjøre den andre vondt. Det klarer du ikke som mor. Hvis man er perfekt mor, så er det i seg selv en feil eller skade.
– Selv har jeg masse feil som mor, og de fleste av morsskikkelsene i mitt forfatterskap, handler i utgangspunktet veldig mye om meg selv. Deler av meg selv som jeg finner problematiske. Da jeg i «Hva er det med mor» lagde et morsportrett av en mor som drikker for mye, var utgangspunktet at jeg drikker for mye og lurte på hvordan det påvirket barna. Men så dikter jeg en historie for å undersøke det spørsmålet, jeg tar et trekk hos meg og dikter en helt annen person ut fra det, sier hun og understreker:
– Jeg kunne ikke ha vært forfatter om jeg bare skulle kaste opp mitt eget uten å lage form og litteratur av det.»

Romanen Hva er det med mor starter slik:

«Moren min vekker meg om morgenen, så legger hun seg igjen. Hun roper: Mari! inn til meg, så legger hun seg. Før hendte det hun satte over kaffen og satt ved kjøkkenbordet og drakk kaffe når jeg kom, noen ganger var vannet kokt ut og kjelen helt rød, for hun hadde lagt seg igjen. Fra sengen roper hun at jeg skal rekke bussen. Hun sitter oppe om nettene og drikker. Før hendte det jeg våknet av at hun satte på musikk og danset; gikk jeg inn i stua, var hun full og ikke til å snakke til, så jeg sluttet å gå inn, jeg var mye mindre da. Var musikken så høy at jeg ikke fikk sove, gikk jeg inn og tok kontakten ut av stereoanlegget uten å si noe og la meg igjen. Jeg forstår meg ikke på henne, men det behøver jeg kanskje ikke, det er det jeg spør meg selv om.»

En modig og tankevekkende roman av Vigdis Hjorth er min konklusjon etter å ha lest den.

Tilfeldig leste jeg i A-magasinet en artikkel med tittelen «Den perfekte mor. Hun gjør alt for datteren sin. Blir hun en dårlig mor hvis hun gjør litt mindre?» Der skriver Hedvig Montgomery at vi alltid er våre barns forbilder. Hvordan lærer barn å ta vare på seg selv; sette grenser og leve et balansert liv. Jo, ved å se på det vi gjør.

Mari i romanen kan neppe sies å ha et forbilde i moren. Men Vigdis Hjorths tema i romanen berøres av Montgomery:

«Barn trenger ikke at foreldrene deres er perfekte, eller at de alltid er påkoblet, forståelsesfulle og kjærlige. God nok omsorg innebærer å håndtere det som skjer når det skjer. Det er lov å ikke være på topp hele tiden, sier jeg til mor.»

Omtalen er fra dette blogginnlegget

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Meget velskrevet om forholdet mor-datter i skyggen av morens alkoholforbruk. Det er allikevel ingen trist bok tvers igjennom. Jeg synes forfatteren skildrer denne spesielle moren med kjærlighet og forståelse, samtidig som sårheten i datterens barndom så tydelig kommer frem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gikk rett fra Linn Ullmanns nåde til denne. Å, jeg liker Vigdis Hjorth mye, mye bedre! Denne boka er som en strøm, liten og tynn, jeg leste den på en ettermiddag. Et portrett av en mor man ikke glemmer så lett.... Mye å tenke på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg elsket denne boka!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selv om jeg synes temaet er interessant, faller ikke denne boken i smak i det hele tatt. Den er på bare snaut 130 sider, men føles veldig lang! Jeg liker hverken de lange setningene med masse kommaer eller det at det ikke er noen kapittel inndeling.
Vurderte å avbryte denne flere ganger og hadde nok gjort det hvis det ikke var for at den er så kort, tiltross for at jeg aldri avbryter bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Jeg maler sjelden for jeg vet ikke når et bilde er ferdig

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hun sa: De trenger et sammenbrudd. Nei, to. Ett for å lære noe om seg selv og ett for å komme til hektene.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hun er det motsatte. Av prinsipp det motsatte. Heller båten i én retning, sier hun, går jeg over i den andre, for å hindre forliset.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skal det stå på den siste tavlen, den som er knust og uten lesere: Planeten gikk i stykker, drept av dem som den ernærte. Vårt liv ble bare: Vi oppfant kapitalismen. Deretter ble vi flinke i fysikk og oppfant en felles død?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tenk selv, sier hun og forteller hvor idiotiske de er som tenker forskjellig fra henne.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker som omhandler psykisk helse:

Selvmord, Psykiatri, Psykoser, Tvangstanker, Schizofreni, Angst, Selvskading, Spiseforstyrrelser, ADHD, Rus, Ungdom, Voksne, Barn, Pårørende, Dissosiativ lidelse, Alkohol, Mani, Depresjon, osv


Godt sagt! (39) Varsle Svar

Vi leter etter: Bøker som utelukker overdreven benyttelse av avansert vokabular og innfløkte setningsstrukturer som i gal kontekst reduserer leserens evne til å følge med i historien.

Vi i Leser søker bok jobber nå med å lage en liste over de 100 beste overkommelige bøkene på norsk. Målet er å gi leseuvante en god inngangsport til litteraturen med gode og overkommelige bøker. Med dette ønsker vi å gi nye lesere gode litteraturopplevelser som åpner opp for videre lesing. Har du forslag til bøker tas det imot med stor takk. Vi vil gjerne også ha innspill på lista slik den er i dag.

Lista inneholder skjønnlitteratur, faglitteratur, tegneserier og bøker for de som er nye i Norge.

Her er noen kriterier for bøkene vi leter etter:

 1. Korte setninger.

 2. Korte bøker.

 3. Ord de fleste kjenner til.

 4. Behagelig grafisk oppsett – passe stor skrift, nok luft

 5. Korte kapitler og avsnitt.


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Første liste med samme tittel har 100 bøker som er maksimum, derfor startet jeg en ny:)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøker lest i 2021.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Takk, ganske bra - en norsk roman i tre deler" av Vigdis Hjorth
 • "Død sheriff - roman" av Vigdis Hjorth
 • "Hysj" av Vigdis Hjorth
 • "Om bare - roman" av Vigdis Hjorth
 • "17.15 til Tønsberg" av Vigdis Hjorth
 • "Tredje person entall - roman" av Vigdis Hjorth
 • "Å tale og å tie - essay" av Vigdis Hjorth
 • "Drama med Hilde" av Vigdis Hjorth
 • "Fransk åpning" av Vigdis Hjorth
 • "Snakk til meg - roman" av Vigdis Hjorth
 • "Fordeler og ulemper ved å være til" av Vigdis Hjorth
 • "Tredve dager i Sandefjord - roman" av Vigdis Hjorth
Alle bokanbefalinger for dette verket