Hoels beste

av (forfatter).

Gyldendal 2006 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.67 (3 terningkast.)

10 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

En dag i oktober: Handlingen i boka foregår i løpet av en dag, i en leiegård i Oslo. I gården bor blant andre en fraskilt frue, og da hun en dag får et hysterisk anfall, skakes beboerne opp. Med ett viser det tilsynelatende harmoniske samliv innen de forskjellige familiene seg å være noe helt annet. Veien til verdens ende: Veien til verdens ende er først og fremst en omfattende og dypt inngående barndomsskildring, bygd på forfatterens egne inntrykk og opplevelser fra barneårene. Men ved siden av disse erindringer fra guttens tredje til hans femtende år inneholder den skildringer av bygda og bygdefolket. Møte ved milepelen: I denne romanen om okkupasjonstiden i Norge, spør forfatteren hvorfor noen nordmenn ble landssvikere under siste verdenskrig. Etterhvert kommer både svikerne, domsmenn og dommere på anklagebenken. Vi får høre om folk som er blitt forrædere på grunn av ham, fortelleren. Så treffer han kvinnen han elsket og sviktet i sin ungdom, og hans opplevelse av deres kjærlighetshistorie bringer romanens hovedproblem tett innpå ham, og viser hvor vanskelig skyldspørsmålet er.

Omtale fra forlaget

Sigurd Hoel etterlot seg en stor og variert litterær produksjon: romaner, noveller, essay, skuespill. Flere av verkene holder stand også i dag.

En dag i oktober (1931) er ett av dem ? en kollektivroman som vant 2. plass i en stor romankonkurranse (Sigurd Christiansen: To levende og en død vant). Hoel var, som en av de første forfatterne i Norge, tydelig inspirert av psykoanalysen. Dette er blant annet merkbart i Veien til verdens ende (1933), en av vår litteraturs fineste utforskninger av barnets opplevelsesverden. I Møte ved milepelen (1947) forsøkte Hoel ? i et uforsonlig etterkrigsklima ? uredd å forstå hvorfor enkelte mennesker valgte nazismen under 2. verdenskrig. Hoels beste byr også på overraskende ekstratekster i det korte formatet.Kulturradikaleren Sigurd Hoel (1890?1960) var uten tvil en sterk kraft i norsk kulturliv, både gjennom bøkene og arbeidet som journalist, konsulent og redaktør. Debuten som forfatter kom i 1922 med novellesamlingen Veien vi går. Han fikk så et gjennombrudd i 1927 med Syndere i sommersol. Hoel redigerte «Den gule serie» for Gyldendal, der han med god teft plukket ut nye utenlandske forfattere lenge før andre ? blant andre Ernest Hemingway og Franz Kafka. Han var dessuten en av stifterne av Forfatterforeningen og var formann i Riksmålsforbundet i perioden 1956?59. Fra 1948 mottok han kunstnerlønn.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2006

Format Innbundet

ISBN13 9788205348950

EAN 9788205348950

Serie Forfatternes beste

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1939-1945 1918-1939

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 787

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 0 2 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Fordeler og ulemper ved å være til" av Vigdis Hjorth
  • "Kokebok for alle - fra boller til burritos" av Anne Gaarder Amland
  • "Døde menn går i land" av André Bjerke
  • "Rebecca" av Daphne Du Maurier
  • "Hjulskift - roman" av Vigdis Hjorth
  • "Stille dager i Mixing Part" av Erlend Loe
  • "Det dyrebare - roman" av Linn Ullmann
  • "Imot kunsten - (notatbøkene)" av Tomas Espedal
  • "Farvel til våpnene" av Ernest Hemingway
  • "Gravrøys" av Johan Theorin
  • "Og bakom synger skogene" av Trygve Gulbranssen
  • "Barna i Bakkebygrenda" av Astrid Lindgren
Alle bokanbefalinger for dette verket