Hellemyrsfolket. Bd.2

avkom

av (forfatter) og Audun Hetland (illustratør).

Vigmostad Bjørke 2002 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.93 (44 terningkast.)

152 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I romansyklusen Hellemyrsfolket følger Skram en slekts historie gjennom flere generasjoner. Dette er fjerde og siste bind, og forteller om Severin, Siverts sønn, som velger en mørk avslutning på sitt liv. Severins søster Fie har en sentral plass i boken, og får en helt annen skjebne enn broren. Felles for de to søsknene er at livet deres domineres av en ufattelig kjærlighetsløs mor. Den rike og lykkelige konsulfamilien Smith danner en skarp kontrast til Myre-familien. Likevel er de to familienes liv vevet sammen på avgjørende områder. De tre første bøkene i syklusen er Sjur Gabriel, To venner og S.G. Myre.

Omtale fra forlaget

Dette er et praktverk med illustrasjoner av Audun Hetland og forord av Gunnar Staalesen. Språket er bearbeidet av professor emeritus Willy Dahl. Amalie Skrams Hellemyrsfolket er et av storverkene i norsk såvel som i europeisk litteratur. Gjennom fire romaner følger Skram en familie gjennom flere slektsledd. Bakgrunnen for bokverket er bergensk og norsk sosialhistorie gjennom mesteparten av 1800-tallet. Etter fortellingen om det fattige småbrukerlivet i Hellemyren kommer en forrykende skildring av barken "To Venner"s ferd til Mellom-Amerika og Sør-Europa, den mest autentiske beretning vi har fra seilskutetiden. I de to siste romanene utvides miljøet: Skram skildrer arbeidslivet på Bryggen bedre enn noen mann har gjort det, og hun skifter perspektiv mellom småkårsfolket og det rike kjøpmannsmiljøet med en rikdom av detaljer, fra dagligliv til høytid, fra fattigmanns grøt til livet i pompøse salonger. Hun forteller om snobberi, svik, om håpløshet og ulykke, men tragedien er ikke enerådende: Særlig i replikkskiftene utfolder hun en barsk humor. BIND II Siste roman, Avkom, handler mest om fjerde generasjon: om Petra og Siverts barn Sofie og Severin som får lov til å bevege seg i utkanten av byens "finere" kretser. Det ender med tragedie for den ene, men med trass og håp for den andre.

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2002

Format Innbundet

ISBN13 9788241902710

EAN 9788241902710

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Vestlandet

Språk Bokmål

Sider 292

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 18 13 1 0 0

Bokomtaler

I fjerde og siste bind av "Hellemyrsfolket" følger vi to av barna til Sivert og Petra Myhre; Severin og Fie. Petra er blitt en bitter og etter hvert direkte ondskapsfull kvinne, som lar mann og barn gå for lut og kaldt vann. Hun nærer ingen kjærlighet for noen, og spesielt barna lider under dette, men på ulikt vis.

Mens Fie opparbeider seg et enormt hat mot moren, overvinnes Severin av motløshet. Fattigdommen er stor, og Sivert er hele tiden på etterskudd med å betale gjeld. Den gode konsul Smith gir ham stadig nye sjanser. Selv ikke da Sivert virkelig er ute i hardt vær og har begått straffbare handlinger for å få tilgang til mer penger, slår han hånden av Sivert. Og mens Sivert strever med å få endene til å møtes for sin familie, stjeler Petra av husholdningspengene og sitter til slutt med en liten formue.

Spesielt beskrivelsen av Petras personlighet gjorde sterkt inntrykk på meg. Hun unner faktisk ikke sin egen datter å lykkes, og da Severin til slutt velger å gjøre noe helt fatalt, har hun bare forakt til overs for ham.

Dette er etter min mening den beste boka i serien!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Du snakker om hvor meget barna skylder sine foreldre. Det er vel sin mor, Du mener, for jeg har aldri merket at Du syntes vi skyldte far noe. Jeg vil si Deg at jeg synes foreldrene skylder sine barn meget mer. Barnene har ikke bedt om å bli satt inn i verden, og det er heller ikke av hensyn til barnenes fornøyelse at de blir til.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Hellemyrsfolket - S.G. Myhre" av Amalie Skram
 • "To venner" av Amalie Skram
 • "Hellemyrsfolket" av Amalie Skram
 • "Sjur Gabriel ; To venner" av Amalie Skram
 • "Constance Ring" av Amalie Skram
 • "Fru Inés" av Amalie Skram
 • "På St. Jørgen" av Amalie Skram
 • "Ragnhild" av Olav Duun
 • "Siste leveåre" av Olav Duun
 • "John Gabriel Borkman" av Henrik Ibsen
 • "Professor Hieronimus" av Amalie Skram
 • "Gift ; Fortuna ; St. Hans Fest" av Alexander Lange Kielland
Alle bokanbefalinger for dette verket