Globus

roman

av (forfatter).

Cappelen Damm 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.21 (14 terningkast.)

46 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Med utgangspunkt i en traumatisk historietime på Drammen Gymnas i 1989 - læreren bruker psykisk terror for å holde klassen i sjakk - følger vi en av elevene, hans merkelige reise gjennom de neste tjue årene, hans forhold til kvinner, politikk og yrkesliv. Dette er den første boken i den frittstående trilogien som består av Globus, Akilles og Mitt liv var et hett bibliotek.

Omtale fra forlaget

Med utgangspunkt i en traumatisk historietime på Drammen Gymnas i 1989 - læreren bruker psykisk terror for å holde klassen i sjakk - følger vi en av elevene, hans merkelige reise gjennom de neste tjue årene, hans forhold til kvinner, politikk og yrkesliv. Klasserommet som sted og tilstand utgjør selve kjernen i en romankomposisjon der ytre hendelser i samtiden og fortellerens egen historie veves sammen.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788202310202

EAN 9788202310202

Omtalt tid 1980-1989 1990-1999 2000-2009

Omtalt sted Oslo Drammen

Språk Bokmål

Sider 204

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 5 2 2 0 2

Bokomtaler

Den andre boken jeg leste (april 2013) av forfatteren. Det jeg liker spesielt med forfatterens bøker er humoren. Et blogginnlegg med sitat fra romanen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Hvordan en ung mann som meg med vitende og vilje (og glede! Gleden over å ha et arbeid!) gikk til fabrikken klokka sju om morgenen, jobbet til klokka fem om ettermiddagen, og deretter gikk hjem (gikk, ikke kjørte bil, det var praktisk talt ingen som hadde bil i 1945), og ikke hjem til noen stor bolig eller romslig leilighet, men til en toroms, eller andreetasjen i et lite hus med skråtak, der kone og barn ventet, med babyklær hengende fra snorer på kryss og tvers, og etter en enkel middag: ut og jobbe med hendene, enten i hagen, eller å snekre en garasje, eller rett og slett bygge sitt eget hus et annet sted (siden de fleste bare var leietakere i starten), langt utenfor byen, eller å hjelpe andre i samme ærend, i god dugnadsånd, og all nøden, i ulike graderinger selvfølgelig, alt er relativt, ja vel, men mangelen på kjøtt, mangelen på sukker, slikkerier, sigaretter, alle disse tingene som vi i dag har i overflod i Norge, den gang var det nesten fraværende, man hadde ikke tv. Man arbeidet. Man var nøysom, ikke fordi dette var et vel ansett karaktertrekk å kultivere, men fordi man ikke hadde noe valg. Det var reell fattigdom. Lange, monotone arbeidsdager på fabrikken, der man ikke realiserte seg selv, der man ikke var evig ungdom, tvert i mot, det repetitive mekaniske og harde arbeidet sleit ned kroppene, bøyde folks knær og nakker, fabrikkstanken satte seg i huden og gjorde håret grått. Det fylte meg med skam å lese om denne tida. Fordi mitt eget liv fortonte seg så uendelig målløst i forhold. Her satt jeg på lesesalen og døste bort dagene over bøker, eller gikk og slengte i gatene i Oslo, uten helt å vite hva jeg skulle bli, i en alder av tjueto, og ennå ikke vite, eller hva verre er; ennå ikke ha lyst til noe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Døden i arbeid - roman" av Kristian Klausen
 • "Veien til Mekka - roman" av Kristian Klausen
 • "Jorden vi trår på" av Jesús Carrasco
 • "Måltidet i Emmaus - noveller" av Kristian Klausen
 • "Ond natur, eller Med Elvis i Mexico" av Javier Marías
 • "Dyrenes rike" av Gin Phillips
 • "Akilles - roman" av Kristian Klausen
 • "Velkommen til Hard Times" av E.L. Doctorow
 • "Det feige hjerte" av Javier Marías
 • "Dagbøkene - 1996-2018" av Kristian Klausen
 • "Satantango" av László Krasznahorkai
 • "Det nye testamentet" av Stig Sæterbakken
Alle bokanbefalinger for dette verket