Går, gikk, har gått

roman

av (forfatter) og Ute Neumann (oversetter).

Oktober 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.07 (44 terningkast.)

123 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Richard, enkemann og pensjonert professor, blir på en av sine daglige spaserturer i hjembyen Berlin tilfeldig vitne til demonstrasjonen utenfor rådhuset. Mennene på plassen har kommet over havet fra Afrika. De har flyktet fra krig og konflikt, det vet Richard. Men hva mer vet han egentlig om dette veldige kontinentet og landene som mennene kaller hjemme? Richard oppsøker flyktningene, og flyktningene forteller: om livet og om menneskene de har forlatt. Om tap og savn. Om drømmer og håp for fremtiden.

For hvor drar et menneske når det ikke vet hvor det skal dra?

«Går, gikk, har gått» er en inntrengende og finstemt roman om livet som var og livet som kunne ha vært. Samtidig er den en skarp kommentar til en vår tids største humanitære katastrofer: flyktningkrisen.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788249516308

EAN 9788249516308

Omtalt sted Berlin

Språk Bokmål

Sider 325

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 24 7 1 0 0

Bokomtaler

Richard har blitt professor emeritus; d.v.s pensjonert. Han har all verdens tid. Kona er død, og de hadde ingen barn. På kveldsnyhetene ser Richard en reportasje om ti afrikanske menn som sultestreiker utenfor rådhuset i Berlin. De har flyktet fra krig og konflikt, og nå vil de bare ha jobb. Livet de lever nå er ikke noe liv. De lever i et vakuum. Richard oppsøker flere av disse mennene. På forhånd har han skrevet ned spørsmål han synes er viktige å få svar på.
Richard vet lite om de afrikanske landene. Hvor på kontinentet ligger de? Hvilket språk snakkes? Hvilken religion utøves?
Mennene gir Richard svar på de fleste spørsmål, og han får innsikt i grusomme hendelser, savn, og drømmer og håp for framtiden.

Interessant bok om den til tider naive professoren fra det tidligere Øst-Tyskland. Den er også et stikk til myndighetene, og deres behandling av flyktningene. Anbefales!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

En nydelig bok som skildrer det vakre og omsorgsfulle ved mennesker, samtidig som det ligger en uendelig håpløshet i bunn. Den handler om nestekjærlighet, grunnleggende behov og om hvordan vi takler vonde tap. Den forteller historiene til de involverte flyktningene gjennom hovedpersonen Richard på en finstemt måte i tillegg til å være full av sitatvennlige uttrykk som som gir en leser frysninger (fordi vi vet at dette skjer i virkeligheten); «Hvor drar et menneske når det ikke vet hvor det skal dra?» og dette: «Den dagen, tror jeg, sier Richard, gikk det opp for meg at det jeg holder ut, bare er overflaten av alt jeg ikke holder ut. Akkurat som på havet? spør Khalil. Ja, i grunnen er det akkurat som på havet.»

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En roman som knytter sammen den aktuelle flykningsituasjonen i Europa med historien om det delte Tyskland og klassisk litteratur. Vi følger en professor i klassiske språk fra det gamle øst-Berlin som må gå av med pensjon og som finner en ny interesse da han begynner å intervjue og omgås en gruppe illegale flyktninger. På sitt beste er romanen interessant og klarer å binde sammen de tre elementene på en fiffig måte. Men forfatteren klarer ikke å gjennomføre gjennom hele romanen. Den faller litt sammen som en politisk roman, men helt grei lesning.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

En som som gikk i dybden og som jeg ville lese videre på, uten at den var sentimental! Spennende tema (flyktninger) og slik at jeg underveis googlet ting - og fikk ting å tenke på. DET er til å like!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Richard spør seg om det virkelig er nødvendig med 40 tungt bevæpnede menn for å flytte tolv afrikanske flyktninger fra et asylmottak, for ikke å snakke om de rundt 150 resterende politimennene som venter på klarsignal i de andre bilene. I morgen, det vet han allerede nå, kommer det til å stå i avisen hvor mye innsatsen kostet, og bokholdernasjonen kommer til å laste objektene for kostnaden, slik det har vært vanlig til alle tider når Tyskland har fraktet bort folk.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvordan var det egentlig før Luther, hva hadde da befunnet seg på det stedet i sjelen der den dårlige samvittigheten har breiet seg siden? En viss nummenhet har rett og slett vært påkrevd som nødverge etter at Luther slo opp sine teser.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I sitt gamle liv var han på sitt mest tilfredse når kona øvde bratsj mens han selv satt ved skrivebordet på rommet ved siden av og skrev på et foredrag eller en artikkel. Parallelluniversets lykke, pleide han å kalle det overfor kona. Mens hun, særlig de senere årene, pukket på at fullkommen ekteskapelig lykke forutsetter at den ene parten i det minste ser på den andre av og til, og i grunnen også tar på vedkommende. Dessverre ble verken han eller hun noe lykkeligere av disse diskusjonene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nå er det én mann som tenker på kvinnen som pleide å kysse ham på øynene.
Én tenker på hvor bra hun passet i armene hans.
Én tenker på hvordan hun strøk hånda gjennom håret hans.
Én tenker på hvor godt det luktet av pusten hennes når hun var helt nær ham.
Én tenker på hvordan hun pleide å stikke tunga i øret hans.
Én tenker på skimmeret i huden hennes når hun la seg hos ham.
Én tenker på hvordan leppene hennes kjentes mot huden.
Én tenker på hvordan hun så ut når hun sov.
Én tenker på hvordan hun noen ganger smilte.
Alle sammen tenker de en stund på kvinner de har elsket og som en gang elsket dem.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Han funderer på om det er for varmt å gå med dressjakke. Trenger han egentlig dressjakke når han går omkring i huset sitt helt alene?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Lempi" av Minna Rytisalo
 • "Reparere de levende" av Maylis de Kerangal
 • "Hvem drepte faren min" av Édouard Louis
 • "Skår - tredagersroman" av Tommi Kinnunen
 • "Aftenland" av Therese Bohman
 • "Kvit bok mørk vinter - roman" av Eirik Ingebrigtsen
 • "Hvit" av Kang Han
 • "Ensom planet - roman" av Birgit Alm
 • "Se ilden lyse over jord - roman" av Nils Henrik Smith
 • "Ting vi mistet i brannen" av Mariana Enriquez
 • "Det er lenge til skumring - roman" av Tharaniga Rajah
 • "Fem stjerner - bok 1" av Lars Petter Sveen
Alle bokanbefalinger for dette verket