For eksempel min bror

av (forfatter) og Per Paulsen (gjendikter).

Gyldendal 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (4 terningkast.)

9 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren forteller her historia om sin eldre bror. Han vervet seg frivillig til en SS-styrke i 1942 og falt i Ukraina året etter. Karl-Heinz døde på et lasarett i oktober 1943. Han skreiv dagbok som familien fikk ettersendt. Mot slutten av dagboka står det at han ikke lenger orket å skrive ned mer av de forferdelige tingene. Det går mer enn femti år før han orker å skrive brorens historie. Da støter han også på sine egne erfaringer: ødeleggende flytokt mot Hamburg, familiens hus i ruiner, den talende tausheten og den velformulerte rettferdiggjøringen som fulgte etter krigen, forfallet til den stolte faren og sorgen over den døde broren.

Omtale fra forlaget

Et kort liv som virvler opp mange spørsmål. Uwe Timm forteller historien om en eldre bror som vervet seg frivillig til en SS-styrke i 1942 og falt i Ukraina året etter. Selv om forfatteren Uwe Timm alltid ble fortalt at broren Karl-Heinz, 16 år eldre enn ham, var en flott gutt, husket han selv bare at de hadde lekt sisten en gang. Broren døde på et lasarett i oktober 1943. Mens han var i elitetroppen SS-Totenkopf skrev han en dagbok som familien fikk tilbake. I den siste setningen i dagboken sto det at han ikke lenger orket å skrive ned mer av de forferdelige tingene. Hva var "de forferdelige tingene", spurte bror Uwe seg; drap på sivile og jøder? Først etter mer enn femti år fikk han skrevet en bok, ikke bare basert på brorens inntrykk, men også på hva som lå bak den gang nasjonen syntes at Karl-Heinz' evner som soldat og SS-mann var så verdifulle. Da støtte han også på sine egne erfaringer: Ødeleggende flytokt mot Hamburg, familiens hus i ruiner, den talende tausheten og den velformulerte rettferdiggjøringen som fulgte etter krigen og forfallet til den stolte faren, veteran fra begge krigene .; og sorgen over den døde broren, som levde videre i familien, også hos ham selv.Ved å lete fram det nære, setter Uwe Timm ord på mye av det foreldregenerasjonen unnlot å ta opp. Denne personlige reisen gir viktige innsikter og lar oss se noe av den sosiale og filosofiske betydningen krigen hadde på den vanlige tysker.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788205329003

EAN 9788205329003

Genre Personlige beretninger

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Tyskland

Omtalt person Karl-Heinz Timm

Språk Bokmål

Sider 134

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 1 1 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Himmelgraven" av Xinran
  • "Og tok de enn vårt liv - sagaen om Morset-familien" av Per Hansson
  • "Nittenåttifire" av George Orwell
  • "Halvbroren - roman" av Lars Saabye Christensen
  • "Drageløperen - tegnet roman" av Khaled Hosseini
Alle bokanbefalinger for dette verket