Flukten fra Palestina

min norsk-palestinske familiehistorie

Kagge 2025 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.40 (10 terningkast.)

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Bestefaren hennes flyktet fra Palestina i 1948. Foreldrene hennes flyktet videre. Selv er Rima Iraki født i Øst-Berlin, som tredje generasjon på flukt.

De sa alltid at de skulle hjem igjen til Palestina. De skulle bare være borte i noen uker, til det ble trygt. Flukten, alle de nye landene - alt var midlertidig. Over et halvt århundre senere virker det mindre sannsynlig enn noen gang at Rima Irakis familie skal kunne vende hjem.

Som programleder i Dagsrevyen og Urix rapporterte Iraki i mange år om krig, konflikt og flyktningstrømmer. Nå forteller hun for første gang sin egen sterke familiehistorie. Denne velskrevne fortellingen viser krigens konsekvenser gjennom tre generasjoner, og tar oss tett på storpolitikkens menneskelige omkostninger. Den handler om oppbrudd, om stadig å måtte slå nye røtter, og om håp, motstandskraft og identitet.

Forlag Kagge

Utgivelsesår 2025

Omtalt person Rima Iraki Iraki

Språk Norsk bokmål

Bokelskeres terningkastfordeling

4 6 0 0 0 0

Hvordan få folk til å lese en familiehistorie om statsløse flyktninger og samtidig sette dette inn i en storpolitisk sammenheng? Rima Iraki bygger opp fortellingen veldig pedagogisk, og hennes erfaring som journalist kommer godt frem. Hun forteller levende om sine besteforeldre, foreldre og seg selv. En historie som starter med bestefaren som ble født i landsbyen Arab-el-Raml ved Haifa.

Etternavnet Iraki kommer angivelig fra at noen slektninger reiste til Irak på midten av 1800-tallet, og da de kom tilbake ble de kalt El Iraki, irakerne. Etter hvert ble dette tatt som etternavn.
Familien drar til Libanon i 1948, da de etter massakren i landsbyen Deir Yassin skjønner at de må flykte fra landsbyen i Palestina. Så følger en tilværelse som statsløs, uten rettigheter, gjennom flere land. Det som besteforeldrene trodde skulle bli et kort opphold før de kunne returnere, ble en varig tilværelse.

Når man sitter trygt i Norge og har både statsborgerskap og pass, og tar som en selvfølge de privilegier det gir, er det vanskelig fullt ut å forestille seg hvordan en tilværelse uten dette er. Det å leve i uvisshet, å bygge opp et nytt liv, for så å måtte bryte opp og starte på nytt igjen, må være ufattelig krevende. Foreldrene gir ikke opp, men tar utdanning og bidrar i hjelpearbeidet. Flyktningeleirene i Libanon er ikke trygge, og også her skjer massakre.

Etter en reise gjennom flere land, ender familien opp i Norge. Faren får arbeid som lege, og når yngste barnet begynner på skolen, skaffer også moren seg en jobb utenfor hjemmet. Hun oppsøker selv en barnehage i nærheten og ber om jobb. Dagen etter er hun ansatt. Arbeidet gir henne en effektiv språkopplæring, noe som gir mulighet til større delaktighet i det norske samfunnet. Hun omskolerer seg og begynner å jobbe som miljøarbeider ved flyktning- og innvandrertjenesten i kommunen i 2015. Her blir hun en viktig ressurs. Dette var året hvor det kom mange flere flyktninger og asylsøkere til Europa enn tidligere, og som ble omtalt som en flyktningkrise.

Rima Iraki balanserer fint mellom det å beskrive hva som skjer på den politiske arenaen, og fortellingen om hvordan dette påvirker enkeltmenneskene. Hun greier også å vise hvilken positiv kraft som kan bo i oss mennesker. Styrken til å reise seg og begynne på nytt, styrken i samhold og det å ta vare på også de gode øyeblikkene. Stor takk for at hun har gitt oss denne historien!

Godt sagt! (1) Varsle

FN-resolusjon 194, som nå også inkluderte flyktningene som ble fordrevet etter seksdagerskrigen i 1967, var fremdeles gjeldende. Palestinerne som flyktet fra hjemmet sitt under nakba i 1948 og naksa i 1967, og deres barn og barnebarn, har rett til å vende hjem ifølge FN. Hvis de ikke ønsker å returnere, har de rett til kompensasjon for eiendelene de mistet. For huset, gården, dyrene, radioen, klærne og fotografiene de måtte forlate i hui og hast. Siden resolusjonen ble nedfelt, har den igjen og igjen blitt bekreftet i FNs generalforsamling, uten at noen palestinere har fått vende hjem eller er blitt kompensert for det de har mistet.

Godt sagt! (4) Varsle

(Om Oslo-avtalen)
Forventningen var at dette skulle bli starten på en varig fred, selv om avtalen i seg selv ikke var en fredsavtale. Men mange av de vanskelige spørsmålene sto fortsatt ubesvart. Hva skulle skje med Jerusalem, den hellige byen som både palestinere og israelere krevde som sin hovedstad? Og hva med palestinernes rett til retur? Rundt 5,9 millioner palestinere hadde status som flyktninger og dermed, ifølge folkeretten, fortsatt krav på å få vende tilbake. Ca. 250 000 israelske bosettere bodde på ulovlig okkupert land på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Hva skulle skje med dem? Kom det til å bli en fremtidig palestinsk stat? Og hvor skulle de endelige grensene for den i så fall gå? Oslo-avtalen ga ikke svar på noen av delene. I stedet ble det utsatt til senere.

Godt sagt! (4) Varsle

Du vil kanskje også like

• Dagbok fra Gaza - en hjelpearbeiders beretning om tap, traumer og håp
  • Våkenetter - roman
  • Pageboy - min historie
  • Stadig fortsetter jeg å leve
  • Et Gaza-liv - familien, flukten og det tapte landet
  • Drømmer for min datter - en bok om penger og planeten
  • Mors valg - krigen og ufreden
  • Jens Stoltenbergs 10 år i Nato
  • Klappjakt på skygger
  • Det jeg så - flukten, familien og livet som krigsreporter
  • Israel - et land i kamp med seg selv
  • Jøden og jorden - drevet fra gård og grunn av norske nazister og gode nordmenn
Alle bokanbefalinger for dette verket