Fjorten dager før frostnettene

av (forfatter).

Gyldendal 2000 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.42 (19 terningkast.)

145 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen innledes med at Knut Holmen feirer sin førtiårsdag alene på en restaurant. Han har gjort en strålende karriere, og er gift i et solid, om enn tilstivnet ekteskap. Holmen virker tilsynelatende tilfreds, men så begynner tankene hans å spinne. Han konkluderer med at til tross for sin ytre suksess, så er hans liv uten varme og på et punkt i livet har noe gått galt. Han graver seg nedover i sitt eget sinn, ruller opp scener fra sitt fortidige liv i håp om å finne svar.

Omtale fra forlaget

Fjorten dager før frostnettene (1935) innledes med at legen Knut Holmen feirer sin førtiårsdag alene på en restaurant. Han har gjort en strålende karriere, og er gift i et solid, om enn tilstivnet ekteskap. Holmen virker tilsynelatende tilfreds, men så begynner tankene hans å spinne. Han konkluderer med at til tross for sin ytre suksess, så er hans liv uten varme. Og på ett punkt i livet har noe gått galt. Fundamentalt galt. Lag for lag graver han seg nedover i sitt eget sinn, ruller opp scener fra sitt fortidige liv i håp om å finne svar. På den tiden Sigurd Hoel skrev romanen, begynte han å bli influert av psykoanalytiske teorier. Han gikk selv i terapi hos Wilhelm Reich, og viste stor interesse for den type selvgranskning som Knut Holmen bedriver. Romanens hovedtema kan for øvrig oppsummeres i følgende sitat fra boken: «Glemt angst for glemte forgåelser ligger som skygger over vårt liv.» Det dreier seg om autoritetsfrykt og livsangst med røtter i et barndomshjem uten ømhet og fortrolighet. SIGURD HOEL (1890.1960) var en hovedskikkelse i mellomkrigstidens og etterkrigstidens norske kulturliv. Han gjorde seg bemerket som forlagsmann, essayist, kritiker og oversetter. Men det er først og fremst hans betydelige forfatterskap han vil huskes for, en imponerende rekke romaner og skuespill i ulike sjangre.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2000

Format Heftet

ISBN13 9788205267794

EAN 9788205267794

Genre Klassisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 198

Utgave 8

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 10 7 2 0 0

Bokomtaler

Glimrande bok som eg las på 1-2-3. Passe sær og psykologisk, med godt driv. Melankolsk og tilbaleskuande. Godt språk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Knut, ja. Forfatter, ja.
Hvorfor i all verden var han ikke blitt forfatter - han som var nordmann, og bondefødt, og til og med hette Knut - og hadde fødselsdag dagen før Hamsun.Det var den slags ting som pleide å bestemme ens skjebne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hele livet var full av farer. Og livskunsten - kunsten å leve behagelig - besto for nitti prosents vedkommende i å unngå ubehageligheter. De ti prosentene besto i å skaffe seg behageligheter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Liste for romaner og fiction - boksamling


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Arvestålet - fortellingen om Håvard Gjermundsson Viland" av Sigurd Hoel
  • "Trollringen - roman" av Sigurd Hoel
  • "Vi pynter oss med horn" av Aksel Sandemose
  • "En dag i oktober" av Sigurd Hoel
  • "Veien til verdens ende - roman" av Sigurd Hoel
  • "Barndommens rike" av Johan Borgen
  • "Vi har ham nå - roman" av Johan Borgen
  • "Farvel, min elskede" av Raymond Chandler
  • "Møte ved milepelen" av Sigurd Hoel
  • "De mørke kilder - roman" av Johan Borgen
  • "Madame Dorthea" av Sigrid Undset
  • "Karjolsteinen - roman" av Sigbjørn Hølmebakk
Alle bokanbefalinger for dette verket