Fjell bygdebok

Bd. IV

gards- og slektshistoria for gardsnummer 30-41

av (forfatter), Rune Hornnes (forfatter), Nils Kolle (forfatter), Frode Fyllingsnes (forfatter) og Gunnstein Akselberg (forfatter).

Fjell kommune 2008 Innbundet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka tek for seg 12 av dei 60 matrikkelgardane i dagens Fjell kommune. Her får du historia om bruk og folk på gardane frå og med gnr. 30, Knappskog og vidare nordover til og med gnr. 41, Arefjord. I tekst og bilete let gards- og slektshistoria oss møte strilar i Fjell som synlege einskildpersonar i ein heil historisk samanheng, og over lang tid. Vi får lese om menneske i kamp for utkomet, og vi møter menneske i finstas og festhumør. Med personregister, litteraturliste og ordliste.

Omtale fra forlaget

I november 1907 må det ha kokt i fjorden då nær 400 springarar vart jaga inn i Bildøysundet «ved udkastning af sten og sand, pladsken i vandet med aarene, huien og skrigen». Slaget vart skildra i Norsk Fiskeritidende same året. Springarane vart avstengde porsjonsvis, harpunerte og trekte på land etter kvart som salet skreid fram. Kvalfangsten har gjennom hundreåra vore viktig for folket på fleire av gardane på Sotra. Dette kan vi lesa meir om i kapittelet om Bildøyna i denne boka. Band IV av Fjell bygdebok handlar om tolv gardar i den austlege delen av Fjell kommune og folket som har budd der: Knappskog, Geitanger, Morland (medrekna Morlandsstøa), Kolltveit, Bildøyna, Straume, Foldnes, Anglavika, Vågo, Rennedalen, Knarrvika og Arefjord (medrekna Valen). Gards- og slektshistoria lèt oss møta strilar i Fjell i tekst og bilete, som synlege einskildpersonar i ein historisk samanheng og over lang tid. Vi les om menneske i kamp for utkomet - med stuttorven på utkikk etter dei minste grasstrå mellom bergnabbane, i færingen på leit etter fisk og sild, på torget i Bergen med varer til sals og i arbeid ved maskinane i fabrikksalane. Vi møter også folk i finstas og festhumør. I dei omfattande slektssogene for kvar av dei tolv gardane vil mang ein lesar finna slektningar i fleire generasjonar tilbake.

Bokdetaljer

Forlag Fjell kommune

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788251407380

EAN 9788251407380

Serie Fjell bygdebok

Omtalt sted Fjell

Språk Nynorsk

Sider 639

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

0 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket