Fem

av (forfatter).

Aschehoug 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (4 terningkast.)

9 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Hovedpersonen lever et tilsynelatende perfekt liv. Han er arkitekt, gift og har to barn. Men han lider av sterke tvangstanker, og disse må for all del holdes skjult. Både for familien og omverdenen. Han hjemsøkes av hva som kan skje med familien om han ikke gjennomfører ritualene sine. Som å banke fire ganger i bordplaten, eller vri nøkkelen førtifire ganger om i nøkkelhullet. Han er besatt av tall, og ulykkestallet er 5. Når kona så ønsker et tredje barn får han et stort problem. Han må unngå at familien blir på fem, men han ønsker heller ikke å såre henne.

Marius Ektvedts 5 handler om et menneskes ensomme jakt på frihet. Hovedpersonen vil ut av tvangstankene, men ritualene har funket til nå - så skal han ta sjansen på å gå bort fra dem?

"Fem har blitt en fint komponert, velskrevet og foruroligende fortelling om den ensomme mannens såre strev og lengsler."
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

"Ektvedt er en stilsikker forfatter med et overbevisende stramt språk og innimellom skremmende gode bilder."
Cathrine Krøger, Dagbladet

"Marius Ektvedt har skrevet en roman som føles merkelig vanskelig å finne referanser til: jeg kommer ikke på noen bøker eller noe annet kulturuttrykk det føles naturlig å sammenligne Fem med. Sett sammen med debuten Revir, som har mye av dette samme ubehaget i seg, er han nærmest i ferd med å skape en slags egen sjanger; jeg vet i hvert fall ikke om noen annen forfatter i Norge i dag som opererer innenfor dette landskapet, hva vi nå skal kalle det. Uavhengig av det føles det nødvendig å understreke at Fem er en ganske vond leseropplevelse, på en god måte ... den monomane insisteringen på å være lojal mot jeg-fortellerens perspektiv oppleves som klaustrofobisk, fascinerende, skremmende og gjenkjennelig, alt på en gang. Hovedpersonen til Ektvedt har satt seg fast og tatt bolig i meg og kommer til å være med meg en stund fremover."
Ola Jostein Jørgensen, Littkritikk.no

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788203361012

EAN 9788203361012

Språk Bokmål Nynorsk

Sider 346

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 2 0 0 0

Bokomtaler

Fascinerande bok om mann med tvangstankar, vil tru framstilinga er realistisk. Litt lang, men absolutt lesverdig. Godt språk. Ny forfattar for meg, og ei boka som fortener fleire lesarar.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Vi er begge inneforstått med at samtalen er triviell, og at den gjennomføres for å hedre mamma. Vi er begge få av ord, i motsetning til hva hun var, og nå som hun ikke er her lenger, er samtalen det første som forsvinner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det finnes ingen god forklaring på hvorfor jeg har valgt fire som det gode og fem som det onde, det var vel en følelse jeg fikk første gang firetallet viste seg som noe annet enn et tall, da det dukket opp og ga både trygghet og kontroll som skulle vise seg å være avhengighetsskapende. Og siden har de to talllene fungert som en slags dualisme i tilværelsen som har styrt både tanker og valg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et spindelvev svaier mellom ledningen og det sprukne veggpanelet. En død edderkopp sitter fast, beina krummer seg innunder kroppen og den beveger seg med pusten min. Jeg blåser ekstra hardt, men det klebrige vevet tviholder på sin skaper.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det virket som om hun forandret seg når hun gikk alene på stien, at det utløste noe hos henne, og at det skjulte kameraet hadde klart å fange disse øyeblikkene som var en slags uaktsomhet hos henne, en side hun aldri hadde vist han. Den ranke ryggen og de lave skuldrene som har bud om noe ukjent.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Kreativitet - hjernevitenskapen bak ideene og hvorfor dagdrømmerne skal redde verden" av Hilde Østby
  • "Torget" av Victoria Durnak
  • "Senteret" av Victoria Durnak
  • "Velkommen til dyrehagen - roman" av Silje Bekeng-Flemmen
  • "Redd deg selv, lille hjerte - roman" av Wencke Mühleisen
  • "Ut - roman" av Ida Hegazi Høyer
  • "Leksikon om lengsel - roman" av Hilde Østby
  • "Se på oss nå - roman" av Geir Gulliksen
  • "Frøken Island" av Auður Ava Ólafsdóttir
  • "Tjuendedagen - roman" av Geir Gulliksen
  • "De siste kjærtegn - roman" av Kjersti Anfinnsen
  • "Historier om trøst" av Ida Hegazi Høyer
Alle bokanbefalinger for dette verket