Enheten

av (forfatter) og Kari Bolstad (oversetter).

Damm 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (4 terningkast.)

25 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Mennesker som samfunnet erklærer som unyttige blir skrevet inn på Enheten. Her må de delta i medisinske og psykologiske eksperimenter, donere organer og til slutt utføre en endelig sluttdonasjon. Romanen følger Dorrit Weger fra hun skrives inn til hun undertegner dokumentet for sin endelige donasjon. Romanen er en dystopi om fortvilelse, frustrasjon, lengsler og savn, men den er samtidig optimistisk.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Damm

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788204134448

EAN 9788204134448

Genre Dystopier

Språk Bokmål

Sider 245

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 2 0 0 1 0

Bokomtaler

Optimistisk-schmostimistisk, fru Blom. Som det står på vaskeseddelen: "På Enheten må alle [unyttige] delta i ulike psykologiske og medisinske eksperimenter og donere et og annet organ til det er tid for en sluttdonasjon!"
Landet er altså inndelt i nyttige og unyttige mennesker. De unyttige kan ved skjels alder ofres for samfunnets beste, utgjøre en besparelse ved å dø tidlig og dessuten "ressursoptimaliseres" ved å donere organer til nyttige. Som framtidsvisjon bommer nok boka litt - befolkningsveksten må nok snarere stagges i vår fremtid, enn motsatt. Men som samfunnskritikk rammer boka godt.
Jeg gjør meg tanker om utnytting av fattige mennesker i dag, mennesker som av nød selger en nyre eller er surrogatmor for rike mennesker i vesten. Dystopien i boka er her allerede i dag. Ikke i form av en "kapitaldemokratisk" nyttetenking, men i form av en kynisk utnytting av menneskers nød. Den økonomiske skjevdelinga kan godt utvikle seg til en systematisk utnyttig av mennesker vi til enhver tid måtte betrakte som mindre verdifulle.
Hvilke tanker gjør du deg etter å ha lest boka?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

For den som aldri har opplevd eller lagt noen vekt på nærheten til et dyr, er det kanskje vanskelig å forstå at man kan savne en hund slik at det bokstavelig talt gjør vondt. Men forholdet til et dyr er jo så mye mer kroppslig enn forholdet til et annet menneske. Man lærer ikke å forstå en hund ved å spørre hvordan den har det eller hva den synes, men ved å iaktta den og lære å kjenne kroppsspråket dens. Og alt det viktige man selv har å si den, må man vise gjennom handling, holdning, bevegelser og lyder.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hos psykologen
Men nå var jeg blitt plassert i besøksstolen hans helt uten krefter eller forsvar. All fortrengt redsel og sorg og alt fortrengt sinne hadde flytt opp til overflaten og lå der og skummet, og han kunne bare ta for seg - i det minste hadde jeg opplevd det sånn: Som om han slikket i seg av følelsene mine med sin store ru psykologtunge.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

...når man jobber på et sted som et bibliotek, får man greie på alt mulig om alle og enhver.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Mest sannsynlig et evigvarende prosjekt i å grave opp denne type litteratur på norsk. Planen er også å lage noen klare definisjoner på P-A og dystopia med kriterier som må oppfylles for å bli karakterisert som dette.
Jeg kommer ikke til å ha lest alle bøkene som legges til her til enhver tid da den er ment som huskeliste og for research (i mangel av et bedre norsk ord).


Godt sagt! (51) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Det andre landet - rapport fra en fremtid" av Gudrun Eckblad
  • "Og skipet siglar vidare - roman" av Mads Rage
  • "Fete år" av Koonchung Chan
  • "Livet i skogen - roman" av Marie Darrieussecq
  • "104 - roman" av Christopher F-B Grøndahl
  • "Dystopia IV - roman" av Terje Torkildsen
  • "Skogen av klør og tenner" av Carrie Ryan
  • "Dystopia III - roman" av Terje Torkildsen
  • "Nakenbadestrand" av Elfriede Vavrik
  • "Den utvalgte" av Linn Øverås
  • "Vi" av Jevgenij Zamjatin
  • "Sommer i Baden-Baden" av Leonid Tsypkin
Alle bokanbefalinger for dette verket