En storby i miniatyr

Bergens bygningsverden 1850-1916

artikler om arkitektur

av (forfatter).

Tapir akademisk forlag 2006 Heftet

2 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka handler om endringene av det bergenske bylandskapet i årene før og etter århundreskiftet. De ulike artiklene tar for seg byanalytiske modeller, bygningstyper og den nye topografien som kom som en følge av bygningsendringene. I tillegg er det tatt med artikler om arkitektene og oppdragsgiverne som bidro til å forme det nye Bergen. Har bibliografi.

Omtale fra forlaget

En storby i miniatyr handler om endringen av det bergenske bylandskapet i årene før 1900. Med et øye på det som skjedde i hovedstaden, la borgerskapet i Bergen listen høyt når det gjaldt bygningsprakt og kontinentale byggestiler. Gode arkitekter hamret ut drømmen om en by-estetikk av internasjonal kvalitet. Torgallmenningen (som brant i 1916) men også Parkveien og den "nye" Tyskebryggen - ennå intakt - forteller om disse ambisjonene. I de nye bydelene dominerte leiegårdene av mur, helt som i Kristiania, og de spente over en skala som løp fra luksusboliger til arbeiderkaserner. Disse husene, som er i faresonen under dagens utbyggingsfremstøt, forteller både by- og sosialhistorie og er en viktig del av kulturarven vår. Per Jonas Nordhagen (f. 1929) har vært professor i kunst- og arkitekturhistorie ved Universitetet i Bergen og var i en periode leder ved Det norske instituttet i Roma. Han har vært formann i Fortidsminneforeningen, Bergen og Hordaland avdeling, og deltok i kampen mot utbyggingen på Verftet, rivningene i Krinkelkroken og oppsettingen av de nye søylene på Torgallmenningen. Han deltar nå i teamet som prøver å redde det gamle kulturlandskapet i bydelen Sandviken fra å bli utradert av moderne blokkbebyggelse.

Bokdetaljer

Forlag Tapir akademisk forlag

Utgivelsesår 2006

Format Heftet

ISBN13 9788251921541

EAN 9788251921541

Omtalt tid 1900-1945 1800-tallet

Omtalt sted Bergen

Språk Bokmål

Sider 242

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket