En haugianer på teaterscenen

Dore Lavik - skuespiller og teaterdirektør

av (forfatter).

Unipub forl. 2008 Heftet

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken handler om skuespilleren og teaterdirektøren Dore Laviks (1863-1908) liv. Lavik, som vokste opp i et haugiansk hjem utenfor Bergen, reiste til Christiania og etter hvert vanket i samme kretser som Ibsen, Bjørnson og Hamsun. Han arbeidet som skuespiller og direktør ved den Nationale scene i Bergen i en årrekke, og etablerte senere sitt eget teaterkompani, som han turnerte i Skandinavia med. Har litteraturliste og register.

Omtale fra forlaget

Med bakgrunn fra et haugiansk barndomshjem i Eksingedalen utenfor Bergen, til bondestudent, huslærer, journalist og siden skuespiller og teaterdirektør: Historien om Dore Lavik (1863-1908) er sammensatt og spennende. Lavik reiste til hovedstaden og ble en del av et yrende norsk kulturliv. Han tilhørte en celeber krets bestående av bl.a. Ibsen, Bjørnson, Hamsun og ekteparene Garborg og Nissen. Som 32-åring debuterte han som skuespiller på Den Nationale Scene i Bergen, hvor han siden virket som direktør i ti år. Senere etablerte han Dore Laviks teaterselskap, en reisende teatergruppe som opererte i hele Skandinavia. I en tid med målstrid og unionskamp ble Lavik hyllet i Sverige og Danmark for sine fremførelser av de norske mestre. Nils Johan Lavik har forsøkt å følge noen av de spor som finnes etter hans grandonkel. Fra omtaler i teaterhistoriske arbeider, brevkorrespondanse og anmeldelser fremkommer konturene av en personlighet som både sprengte grenser og forsøkte å bygge broer. Nils Johan Lavik er professor emeritus i psykiatri og fagbokforfatter.

Bokdetaljer

Forlag Unipub forl.

Utgivelsesår 2008

Format Heftet

ISBN13 9788274773455

EAN 9788274773455

Omtalt tid 1900-tallet 1800-tallet

Omtalt sted Norge

Omtalt person Dore Lavik

Språk Bokmål

Sider 198

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket