Emma

av (forfatter).

2015 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.78 (172 terningkast.)

926 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Dive into a world of romance, village life and even a little silliness in Jane Austen's timeless novel. Despite the fact that Jane Austen set out to write a story with heroine whom she said that "no one but myself will much like," Emma has resonated with readers since its original publication in 1815 and has been retold many times for television and movies. Self-satisfied Emma Woodhouse thinks she is above romance of any kind, but when she decides she is a great matchmaker and sets out to find a wealthy husband for her friend, the sweet yet pitiable Harriet Smith, she crosses paths with the charming Mr. Knightley. Even though Emma tries to ignore her feelings for him, she ends up marrying him and realizes that "Perfect happiness, even in memory, is not common." Beyond the romance, Emma is full of humor and wit and is also a commentary on upper-class social manners at the turn of the nineteenth century. The title character herself, rather you love her or hate her, is both inescapably self-delusional and rather fun to imagine. Complete and unabridged, this elegantly designed, clothbound edition features an elastic closure and a new introduction by Alison Fraser.

Bokdetaljer

Utgivelsesår 2015

Format Heftet

ISBN13 9781631060700

EAN 9781631060700

Serie Knickerbocker classics

Genre Klassisk litteratur

Omtalt sted England

Språk Engelsk

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

41 77 36 12 6 0

Bokomtaler

Jeg prøvde. Jeg lover. Jeg prøvde å finne lyspunkter i denne romanen.

Et knippe virkesløse engelskmenn og -kvinner omgås jevnlig, i en slags 1800-talls dating-reality med ekstremt lav intensitet. Å finne en ektefelle, eller "et godt parti" som Jane Austen så herlig kynisk formulerer det, er det alt kretser rundt.

Siden heller ingen av disse Austen-figurene heller har jobb eller interesser utover å treffe hverandre, skrive til hverandre og analysere de to nevnte aktivitetene, blir Emma et omstendelig maraton av "hva tror du han/hun mente med det han/hun gjorde/sa". Jeg falt av.

Plottet er ikke all verden. Emma er ei geskjeftig ung dame som (av kjedsomhet?) prøver å spleise andre par. På side 535 finner hun ut hvem hun selv er forelsket i og vil gifte seg med, noe leseren skjønte ca. 500 sider tidligere.

Boka er for kynisk til å være en romanse og for lite frekk til å være en satire.

Neste bok: Persuasion. Den er nødt å bli en opptur!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Av alle karakterene til Jane Austen, så vil jeg si at Emma Woodhouse er den mest komplekse. Hun viser seg fra så mange sider at man ikke vet hvor man har henne. I begynnelsen av historien er hun vanskelig å like. Likevel er hun en karakter som man bør ha tålmodighet med og gi en sjanse. Hun lærer nemlig av feilene hun begår.

I begynnelsen av romanen får vi vite at Emma kommer fra en velstående familie. Hun er en ung, nærmest bortskjemt kvinne som gjennom oppveksten alltid har fått det slik hun vil. Hun vet hvordan hun skal omgås andre og hun har en tendens til å manipulere de rundt seg. Emmas største svakhet er at hun tror at hun er bedre enn alle andre til å ta avgjørelser. Derfor stikker hun ofte nesen sin opp i andres anliggende og tar avgjørelsene deres for dem. Emma tror at hun gjør dem en tjeneste fordi hennes dømmekraft er bedre enn deres. Hun tror med andre ord at hun har en spesiell evne til å gjennomskue folk. Problemet er at Emma ikke ser at hennes innblanding som regel skaper misforståelser. Misforståelsene oppstår spesielt når Emma opptrer som «Kristen Giftekniv» og skal finne par som er «skapt» for hverandre. Den eneste som ser at Emma en dag kommer til å havne i trøbbel for oppførselen sin, er Mr Knightley, svogeren henne. Ved flere anledninger konfronterer han henne med oppførselen hennes. Han er på mange måter forfatterens talerør og Emmas indre samvittighet.

Ved siden av Emma og Mr Knightley så blir leserne introdusert for en rekke artige karakterer, som ofte er latterlige, overfladiske og til dels naive. Forfatteren bruker også mye ironi og humor i historien. Som allerede nevnt så er Emma ikke så lett å like i begynnelsen. Likevel så ser vi at hun gjennomgår en forandring mot slutten. Som leser gikk jeg fra å mislike henne til å føle sympati med henne. Det jeg likte best ved henne er at hun ikke er så lett å tråkke på og definitivt ikke en ung kvinne som lar seg dominere så lett, til tross for at hun lever i en tidsepoke der kvinner helst skal være passive. Alt i alt så vil jeg si at Emma er en roman man ikke bør gå glipp av om man er glad i klassikere.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

It may be possible to do without dancing entirely. Instances have been known of young people passing many, many months successively, without being at any ball of any description, and no material injury accrue either to body or mind.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Har man livlig fantasi, behøver man ikke så mye å se på. Man kan se lite og likevel få mye ut av det.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

På min ære, Emma, å høre deg gjøre vold på din fornuft er nesten nok til å få meg til å mene det samme. Bedre å mangle forstand enn å misbruke den slik du gjør.

Mr. Knightley.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

If I loved you less, I might be able to talk about it more.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Human nature is so well disposed towards those who are in interesting situations, that a young person, who either marries or dies, is sure of being kindly spoken of.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

926 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (106) Varsle Svar

Her er alle bøkene nevnt i Emma av Jane Austen.

Fordi jeg liker slike pertentlige lister der bøker nevnt i romaner er samlet på ett sted.


Godt sagt! (15) Varsle Svar

Jeg var en stor fan av tv-serien Gilmore girls. Derfor bestemte jeg meg for at jeg ville lage en liste over hvilke bøker de nevner i serien. Det er en lang liste, som jeg fant på en nettside som ikke finnes lengre.
Jeg har ikke tatt med bøkene bak de filmene som også nevnes.
Si gjerne ifra, hvis du vet om bøker jeg ikke har i lista.


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Jeg bare elsker loppemarkeder. Spesielt når jeg kan komme en time før stengetid på en søndag og bare fråtse i bøker til en slikk og ingenting, det vil si 6 kroner pr. bok. Kvaliteten på bøkene overrasker meg hver gang, veldig mange av de ser ikke ut til å være leste. Så får jeg bare håpe at jeg får lest de etter hvert. Nesten halvparten av de har jeg hatt på ønskelisten min.
Så lørdag og søndag har jeg vært inne i det vi kansje kan kalle en salig "bokrus." Deilig.


Godt sagt! (13) Varsle Svar

Noen bøker setter spor, noen blir man forelsket i og noen grubler man litt på. Disse tenker jeg å lese en gang til. Ikke nå i de nærmeste dager eller måneder men èn gang.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Northanger Abbey" av Jane Austen
  • "Mansfield Park" av Jane Austen
  • "Overtalelse" av Jane Austen
  • "Fornuft og følelse" av Jane Austen
  • "Besettelse - en romantisk fortelling" av A.S. Byatt
  • "Stolthet og fordom ; Emma ; Overtalelse" av Jane Austen
  • "Stolthet og fordom" av Jane Austen
  • "Store forventninger" av Charles Dickens
  • "David Copperfield" av Charles Dickens
  • "Tatt av vinden" av Margaret Mitchell
  • "Lady Chatterleys elsker" av D.H. Lawrence
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver