Dokumenter vedrørende spilleren Rubashov

av (forfatter) og Bjørn Alex Herrman (oversetter).

Tiden 2004 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.84 (25 terningkast.)

68 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Josef Rubashov har spilt bort farsarven og familieformuen. Rett før klokkene i St. Petersburg ringer inn året 1900 kommer en eiendommelig gjest til ham. Rubashov blir utfordret til et pokerslag. Han har ikke noe igjen å satse bortsett fra sin egen sjel. Han taper pokerpartiet mot den underlige gjesten, og gjesten dømmer ham til udødelighet. Romanen strekker seg over hundre år og er en reise gjennom ondskapen og lidelsen i 1900-tallets Europa.

Omtale fra forlaget

Djevelsk dyktig og underholdende om det 20. århundrets Europa Josef Nikolai Rubashov, eller Kolja som han kalles, har spilt bort farsarven og familieformuen. Rett før midnattsklokkene i St. Petersburg ringer inn året 1900 kommer en eiendommelig gjest til ham. Rubashov blir utfordret til et pokerslag. Han har ikke noe igjen å satse bortsett fra seg selv. Sin egen sjel. Han taper pokerpartiet mot den underlige gjesten, og dømmes av ham til ingenting annet enn udødelighet. Dermed sender forfatteren Kolja ut på en makaber reise som strekker seg over hundre år og er en reise gjennom ondskapen og lidelsen i 1900-tallets Europa. Svenske Carl-Johan Vallgren (f. 1964) debuterte i 1987 med romanen Nomaderna. Siden har han gitt ut flere romaner, novellesamlinger og en reiseguide om sin andre hjemby, Berlin. Hans siste roman Den vidunderlige kjærlighetens historie (på norsk i 2003), vant Sveriges mest prestisjetunge litteraturpris, Augustprisen.Oversatt av Bjørn Herrman. *Om Dokument vedrørende spilleren Rubashov:"En helt særegen roman av gammeldags "europeisk" format og kvalitet."Fredrik Wandrup, Dagbladet"Spennende svensk forfatterskap introdusert i Norge med mektig, tidvis underholdende roman."Halfdan W. Freihow, Aftenposten"Vallgren er usedvanlig kunnskapsrik. Blandet med stor fortellerglede og språksikkerhet, skaper dette en overskuddsroman av de sjeldne."Trond Davidsen, Bergensavisa"Dokumenter vedrørende spilleren Rubashov" er en bok man ønsker å lese om og om igjen."Trude Hansen, Haugesunds Avis"Dokumenter vedrørende spilleren Rubashov er en merkelig bok, vital og mangesidig, både dypt tragisk og full av fortellerglede med sin blanding av realisme og mystisisme, humor og dypt alvor viser den et fortellertalent og en spekulativ fantasi av uvanlig størrelse."Skånska Dagbladet

Bokdetaljer

Forlag Tiden

Utgivelsesår 2004

Format Heftet

ISBN13 9788205333659

EAN 9788205333659

Serie Tidens pocket

Omtalt tid 1900-tallet

Omtalt sted Europa

Språk Bokmål

Sider 259

Utgave 2

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 14 6 1 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

En ting til slutt, herr Rubashov, som svar på spørsmålet Deres. Den beste avbildningen av tiden finnes kanskje i bøkene. Se hvordan dikterne leker den frem i lyset. Hva var en roman om ikke et forsøk på å blottlegge tidens vesen? Der blandes nået med fortiden og fremtiden. Mens du leser begynnelsen, vet du at slutten allerede er skrevet, den er der samtidig og parallelt, hundre sider unna. Tiden manifisterer seg i hele sitt mangfold. Det tar et visst antall minutter å lese fra A til B, men på den tiden assosierer du både bakover og fremover. På én linje kan det gå ti år, og på en hel side beskrives et eneste lite sekund. Dikteren stanser tiden eller skynder å den. Han gjør hopp og kast i kronologien. Slik manifiserer tiden seg i all sinrikdom i romanenes verden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Til herr Bachmanns brosjyre - roman" av Carl-Johan Vallgren
  • "Time's Arrow" av Martin Amis
  • "Lang" av Kjell Westö
  • "Waterland" av Graham Swift
  • "Sportsjournalisten - roman" av Richard Ford
  • "Å hate alt menneskelig liv" av Nikanor Teratologen
  • "Herr Lehmann" av Sven Regener
  • "De utrøstelige" av Kazuo Ishiguro
  • "Sabbaths teater" av Philip Roth
  • "Inn i skogene" av Katie M. Kitamura
  • "Det store fallet" av Peter Handke
  • "Lazarus-prosjektet" av Aleksandar Hemon
Alle bokanbefalinger for dette verket