Dødsdømt i Kongo

kampen for friheten

av (forfatter).

Aschehoug 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.00 (17 terningkast.)

45 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Den 11. mai 2009 får Kari Hilde Hodne French en oppringing som forandrer livet hennes. Sønnen Joshua er fengslet i Kongo sammen med kompanjong Tjostolv Moland. I samme øyeblikk starter en tilsynelatende endeløs kamp for å få de to nordmennene fri.

Begge de to nordmennene blir dømt til døden. Dette er Kari Hilde Hodne French sin sterke historie om hvordan hun snur bunnløs fortvilelse til aktiv handling. Hun følger farseaktige rettsaker, besøker loslitte kongolesiske fengsler, møter nyttige støttespillere, tungrodd byråkrati og maktpersoner av alle avskygninger.

Tjostolv Moland dør i 2013, men Joshua French blir omsider løslatt 16. mai 2017, etter åtte lange år. Uten Kari Hilde French sin innsats er det uvisst om sønnen ville overlevd. Dette er en historie om heltemot, om å overleve under umenneskelige press, og om en mors ubetingede kjærlighet.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788203296895

EAN 9788203296895

Genre Biografisk litteratur

Omtalt sted Kongo, den demokratiske republikken

Omtalt person Joshua French Kari Hilde Hodne French

Språk Bokmål

Sider 446

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 6 5 2 3 0

Bokomtaler

Etter å ha fulgt godt med på saken i Kongo, var det spesielt interessant å lese denne boken. Den gir et bilde av en mor som kjemper uten stopp for at sønnen skal bli frigitt. Mange sider å lese, men ble aldri kjedelig. Interessant informasjon om saken som ikke kom fram i media.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Moren til Joshua French skriver enkelt og lite engasjerende i denne boken. Det går mye i klaging på hva UD, pressen, norske hjelpere, kongolesiske hjelperen, kongolesiske myndigheter osv osv ikke klarte å få til. Hun setter seg lite inn i hvordan Kongo som samfunn (ikke) fungerer og grunnene til dette. I stedet klager hun på at den enkelte kongoleser ikke tar ansvar for "å bygge landet" slik vi i Norge har gjort så flott. Det er enkelte andre eksempler på lignende i boka. Jeg hadde ventet litt mer innsikt av en som har en så tung internasjonal erfaring i bagasjen.
Hun unngår terningkast 1 for at hun er såpass ærlig om sine konflikter i prosessen med å få sin sønn hjem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den 11. mai 2009 får Kari Hilde Hodne French en oppringing som forandrer livet hennes. Sønnen Joshua er fengslet i Kongo sammen med kompanjong Tjostolv Moland. Begge de to nordmennene blir dømt til døden. Dette er Kari Hilde Hodne French sin sterke historie om hvordan hun snur bunnløs fortvilelse til aktiv handling.

Les hele omtalen her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Tiden synes å være et abstrakt begrep i Kongo. Jeg har hørt ordtaket "Tiden går ikke, den kommer" som et uttrykk for hvordan afrikanere ser på tiden. "Tiden kommer" kan jo høres romantisk ut for folk i et land som Norge, hvor man sliter med "tidsklemma". Men etter mine år i Afrika (inkludert Nigeria og Sør Sudan) opplever jeg at mangel på respekt både for ens egen og andres tid er et stort problem.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det ble mange møter med oberst Masenga, lederen for det militære fengselsvesenet. Hans tunge øyelokk dekket noe av øynene hans. Øynene kalles sjelens speil, men jeg hadde ikke ønske om å se inn i denne mannens sjel. Det er mye mørke der. Han er en farlig mann.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Med mindre aktor selv snakket, kjedet han seg. Når andre hadde ordet, snakket han gjerne i mobilen. Andre sov. Jeg misunner kongoleserne deres gode sovehjerte: De kan sove hvor som helst og når som helst. Både den ene og den andre tok seg en blund. Jeg tror det skjedde med et par av dommerne også.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Kaos gjennomsyrer hverdagen i Kongo - i trafikken, i politikken, i økonomien, ofte i familielivet og på det religiøse området, hvor kristendom og tradisjonell religion gjerne blandes sammen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det han og alle ønsket, var selvsagt penger. Offentlige tjenestemenn i Kongo forventer penger eller større gaver for å få noe gjort. En gang forsøkte jeg å forklare sjåføren og tolken vår om hvordan man ser på den slags i Norge - at en offisiell tjenestemann faktisk kan bli arrestert hvis han eller hun tar imot gaver over en viss størrelse. Dette syntes de var så morsomt at de lo seg skakke i forsetet på bilen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Kongen av gutterommet - hvordan jeg ble verdens største Youtube-stjerne på norsk" av Dennis Vareide
 • "Ildsjelen - historien om Vidar Bøe" av Håvard Rem
 • "Erlend Elias - fra Tysfjord til Tigerstaden" av Erlend Elias
 • "Mens orkesteret fortsetter å spille" av Christian Tybring-Gjedde
 • "En dag i livet - roman" av Geir Stian Ulstein
 • "Mitt hemmelige liv - biografi" av Caitlyn Jenner
 • "Dømt til døden i Kongo - historien om Tjostolv Moland og Joshua French" av Fredrik Græsvik
 • "Samværssabotasje - norske fedre deler sine historier" av Camilla Fossum Pettersen
 • "Søsken til evig tid" av Ivar Myklebust Longvastøl
 • "Skal vi velge livet" av Kai Zahl
 • "Alt du ikke ser - livet med Joachim" av Ellen Arnstad
 • "Forbindelsen - Jensen vs. Cappelen, 16 tonn hasj og vår tids største politiskandale" av Torgrim Eggen
Alle bokanbefalinger for dette verket