Død på kreditt

av (forfatter) og Mikkel B. Tin (gjendikter).

Gyldendal 2000 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.94 (32 terningkast.)

169 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka markerer bruddet med den psykologiske og sosialt orienterte roman, og er det første og mest autentiske uttrykk for det moderne menneskes opprør og angst overfor en meningsløs tilværelse. Med dette verket skaper Celine et nytt litterært språk og en ny litterær form. Utkom første gang i 1936. Mikkel B. Tin fikk Marcel Proust-prisen, 1994 (Gyldendal) for oversettelsen

Omtale fra forlaget

Død på kreditt kom ut i Frankrike i 1936. De mest anstøtelige passasjene var da sensurert bort. Likevel vakte boken stor forargelse og ble fordømt av de fleste anmeldere. Først i 1981 utkom boken i sin helhet på fransk. Det er erindringhistorien til legen Ferdinand, hans oppvekst og ungdom, som skritt for skritt kommer veltende ut i febervillelser. Louis Ferdinand Céline, eller Louis Destouches (1894.1961) som han egentlig het, levde i likhet med sine romanskikkelser et turbulent liv. Han var storkjeftet provokatør, sliter og eventyrer, lege i Paris' fattige forsteder og pasifist. Ikke desto mindre falt han i unåde takket være tre antisemittiske skrifter i perioden 1937.41, og ble dømt in absentia som krigsforbryter i 1951. Men framfor alt var Céline en gudebenådet forfatter, en rabulist og urokråke i sin samtid, skiftevis elsket og forstøtt av sine lesere. Persongalleriet i romanen er vanvittig og fargerikt, den ene episoden mer burlesk urimelig og gapskrattende tragisk enn den andre. Det hele er formidlet i et fargesprakende språk som bare var Célines, og som mangler sidestykke: korte, abrupte vulkanske setninger sammenvevd til en rytmisk og musikalsk helhet. «Alt og alle blekner mot Céline ... utvilsomt en av århundrets aller største forfattere på linje med Faulkner og Hamsun . Mikkel B. Tins oversettelse er en filologisk bragd.» Terje Stemland, Aftenposten «Og litterært må den ha vært grensesprengende som en atombombe da den utkom i 1936. Ikke bare bryter den alle tenkelige tabuer; senere litterære storgriser som Miller, Selby og Bukowski blir rene korguttene, den brøyter helt nye veier i språk og stil.» Tinic Talén, VG

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2000

Format Heftet

ISBN13 9788205270190

EAN 9788205270190

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Paris

Språk Bokmål

Sider 597

Utgave 2

Tildelt litteraturpris Marcel Proust-prisen 1994

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 12 5 1 1 1

Bokomtaler

Komplett og gjennomført politisk ukorrekt, med en frodig fortellerevne. Kan virke litt lang, men da ville vi vel miste monologer av skjenneprekener på sånn et par sider. Ellers er jo Celine velkjent for sine ufullstendige setninger, uortodokse tegnsettinger og boltring i verbtider på tvers av alle formelle regler. Bør leses!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Så med ett snur hun huet sitt mot vinden... All den raguen som skvulpet i munnen på henne spyr hun rett i huet på meg... Jeg får munnen fullt av bønner, av tomater mellom tennene....jeg som ikke lenger hadde noe å kaste opp! Nå har jeg noe igjen..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Litteratur av den sort hvor sympati og kritikk av denne karaktertypen eller tilstanden smelter sammen. Kom gjerne med kommentarer og forslag til utvidelse (både dikt, drama og prosa godtas, hvis en overbevisende forklaring er lagt til grunn)! Med tanke på at outsideren er en av de mest utbredte motivene i litteraturen, kan vi avgrense listen en smule ved å kun nevne bøker hvor hovedpersonen eller hovedfokuset er en slik skikkelse, kanskje særlig hvis det er av typen 'mannen mot verden' eller 'gode idealer mot realitetene' etc. Eller for den saks skyld individer lidende av dekadense, desillusjoner eller weltschmerz. Nuvel, nøl ikke! med andre ord.


Godt sagt! (35) Varsle Svar

Stig Sæterbakken tar godt og grundig for seg melankolsk-obskøn litteratur. Dette liker jeg.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Belgias sorg" av Hugo Claus
 • "Sabbaths teater" av Philip Roth
 • "Malte Laurids Brigges opptegnelser - 1910" av Rainer Maria Rilke
 • "Gå" av Thomas Bernhard
 • "Utslettelse" av Thomas Bernhard
 • "Verden som vilje og forestilling" av Arthur Schopenhauer
 • "Ferdydurke - roman" av Witold Gombrowicz
 • "Forblindelsen" av Elias Canetti
 • "Betong" av Thomas Bernhard
 • "Zenos bekjennelser" av Italo Svevo
 • "Malone dør" av Samuel Beckett
 • "Gamle mestere" av Thomas Bernhard
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver