Den nye kampen om arbeidslivet

EF-domstolen og europeisk fagbevegelse

av (forfatter).

Res publica 2009 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (2 terningkast.)

5 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren viser i denne boken den nye europeiske kampen om arbeidslivet, mellom EF-domstolen og fagbevegelsen. Han bruker eksempler fra arbeidslivet, EU-direktiver og dommer i EF-domstolen for å avdekke en truende utvikling for europeiske arbeidstakere. Har litteraturliste og register.

Omtale fra forlaget

I oktober 2007 demonstrerte ett tusen postansatte i Berlin mot høyere lønn. De ville jobbe under offentlig minstelønn, for å unngå opppsigelser. Arbeidsgiverne hevdet jobbene ville forsvinne med slik lønn. Dag Seierstad viser i denne boken den nye europeiske kampen om arbeidslivet, mellom EF-domstolen og fagbevegelsen. Med eksempler avdekker Seierstad en truende utvikling for europeiske arbeidstakere. "Dag Seierstads bok viser dramatikken for lønnstakere i hele Europa. Økonomiske og politiske eliter, med EF-domstolen som verktøy, kan velge å møte krisen gjennom å la lønningene synke og arbeidsløsheten stige." Erik S. Reinert, økonom og medlem av regjeringens finanskrisekommisjon, i forordet.

Bokdetaljer

Forlag Res publica

Utgivelsesår 2009

Format Heftet

ISBN13 9788282260091

EAN 9788282260091

Omtalt sted Europa

Språk Bokmål

Sider 201

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

...siden lønningene utgjør et sted mellom 60 og 70 prosent av all verdiskapningen (BNP) i et land, er det å senke lønningene i praksis en snarvei til økonomisk ragnarok: en enorm uansvarlighet som i hvert fall ikke er i næringslivets interesse. Næringslivet trenger til de grader folk flests kjøpekraft.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Disse dommene illustrerer først og fremst at EU mindre enn noen gang er en nøytral arena for samfunnskamp. EU er en arena der grunnreglene har politisk slagside: de fremmer et samfun der markedsfrihetene har forrang, og der fagorganisering bare tåles hvis den ikke griper inn mot den frie flyten på markedene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

...for EU-domstolen skal lønnsdumping være en grunnfrihet på EUs indre marked.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

EU-domstolen har innført et hierarki der markedsfrihetene settes over alle menneskerettigheter. Slike rettigheter kan tillegges vekt, men bare hvis de ikke på utilbørlig måte setter markedsfriheter til side. Det som må begrunnes, er inngrep i markedsfrihetene, ikke begrensninger i grunnleggende menneskerettigheter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viking Line-dommen [...] endte med et hemmeligstempla forlik, men som i praksis innebar et forbud mot faglige aksjoner når et rederi vil flagge ut ei ferje til et land med lavere lønninger [...] Laval-dommen [...] forbyr at foretak etablert i andre land kan pålegges å følge svensk tariff når det utfører oppdrag i Sverige. Den retten svenske fagforeninger har hatt til å sette i gang blokade for å få til tariffavtale med et utenlandsbasert selskap, ble også dømt ulovlig. [...] Rüffert-dommen [...] fastslår at det er forbudt å kreve tarifflønn ved offentlige byggeoppdrag slik den tyske delstaten Niedersachsen hadde gjort. [...] Luxemburg [ble] dømt til å fjerne en lov som gir utenlandske arbeidstakere samme rettigheter i arbeidslivet som innenlandske.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

5 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Du vil kanskje også like

  • "Min kamp - roman" av Karl Ove Knausgård
Alle bokanbefalinger for dette verket