Den lange søvnen

av (forfatter).

Gyldendal 1979 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.65 (31 terningkast.)

158 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Det var bare snakk om småpenger, i alle fall for en som var så rik som general Sternwood. Men de to døtrene hadde skaffet ham nok problemer opp gjennom årene. Dessuten var det ikke første gang han ble presset for penger på grunn av Carmen. Carmen var generalens yngste; vakker og vill, og langt fra så uskyldig som hun later til. Den eldste, Vivian, er ivrig ved ruletten og har allerede vært gjennom tre ekteskap. Sist gang med brennevinssmugleren Rusty Regan - til han en dag forsvant, uten å si fra på forhånd. Philip Marlowe får beskjed om å hjelpe Carmen. Men han aner at det er Sternwood egentlig vil, er at han skal finne Rusty.

Omtale fra forlaget

Det var bare snakk om småpenger, i alle fall for en som var så rik som general Sternwood. Men de to døtrene hadde skaffet ham nok problemer opp gjennom årene. Dessuten var det ikke første gang han ble presset for penger på grunn av Carmen. Carmen var generalens yngste; vakker og vill, og langt fra så uskyldig som hun later til. Den eldste, Vivian, er ivrig ved ruletten og har allerede vært gjennom tre ekteskap. Sist gang med brennevinssmugleren Rusty Regan - til han en dag forsvant, uten å si fra på forhånd. Philip Marlowe får beskjed om å hjelpe Carmen. Men han aner at det er Sternwood egentlig vil, er at han skal finne Rusty.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 1979

Format Heftet

ISBN13 9788205119826

EAN 9788205119826

Serier Den svarte serie Philip Marlowe (1) Raymond Chandler

Genre Politi og detektiver Krim

Omtalt tid 1918-1939

Omtalt sted Los Angeles

Språk Bokmål

Sider 190

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

9 12 4 4 1 0

Bokomtaler

Ofte imitert, ofte parodiert, men sjelden overgått. Raymond Chandlers privatdetektiv Philip Marlowe skapte skole for alle som kom etter.

Når bokfolket diskuterer hva som er tidenes beste debutroman, nevnes dessverre ikke Raymond Chandlers bok The big sleep (1939) så ofte. Det burde den blitt.

Glemmes den fordi den er krim, eller fordi stilen som Chandler skapte har vært så innflytelsesrik at vi glemmer opphavet? Detektiv Philip Marlowe ville garantert hatt en slående replikk i ermet for å forklare fenomenet, jeg kan ikke si annet enn: Jeg vet ikke.

Uttrykket «The big sleep» er kjeltringslang for døden. Uttrykket kommer på siste side, i en nydelig avrunding som fikk meg til å tenke på de siste linjene i The great Gatsby: Handlingen oppsummeres i et avsnitt som beveger seg praktfullt fra det spesifikke til det generelle og tilbake igjen.

The big sleep foregår i ei uke i Los Angeles på 1930-tallet. Detektiv Marlowe blir hyra inn for å undersøke en utpressingssak, men saken eskalerer selvsagt raskt. På knapt 200 sider utvikler plottet seg til å omfatte forsvinninger, drap, gambling, sjalusi og mer.

Hvis du synes privatdetektiv Philip Marlowe er en klisjé, er det fordi det har kommet så mange etterfølgere som ligner grassat. Han har en sterk moralsk kjerne som kan være vanskelig avdekke bak all whiskydrikkingen og den evige knatringen av treffende replikker.

The big sleep er også et tidlig eksempel på en populær underkrimsjanger: Los Angeles-krim. Los Angeles er stedet hvor alt er fasade, håp og lovnader, hvor mange drømmer stort, og nedturene, kriminaliteten og livsløgnene blir ekstra brutale mot den evigblåe himmelen. (Sindre Kartvedt skriver godt om dette i boka Vest for Eden.)

The big sleep har selvfølgelig ikke tålt tidens tann når det gjelder kvinnesyn eller beskrivelse av ulike folkegrupper. Godtar du det, har du mye å glede deg til.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg likte virkelig denne romanen, selv om jeg leste den med bildene fra filmen i hodet (de stemmer ikke alltid overens). Marlowe er akkurat en slik detektivhelt jeg foretrekker og plottet tilstrekkelig avansert til at man ikke ser hvem som er morderen før mot slutten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Han hadde blå uniformsjakke som satt like ettersittende elegant som en
stall utenpå en hest.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Jeg tente sigaretten og sendte en sky over mot han, og han snuste den inn som en terrier foran et rottehull.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Da var det den gamle mannen fisket opp stemmen sin fra bunnen av en sjakt og sa:
"Konjakk, Norris. Hvordan vil De ha konjakken?"

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Døde mennesker er tyngre enn knuste hjerter.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

I was neat, clean, shaved and sober, and I didn't care who knew it."

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Newsweek har laget en metaliste av bl.a. Modern Library, the New York Public Library, St. John's College reading list, Oprahs liste. En spennende liste som kanskje kan være rettesnor for hva man skal komme seg gjennom av klassikere. Listen finnes her: http://www.newsweek.com/id/204478.


Godt sagt! (39) Varsle Svar

Mye fransk, mye bra!

Hvor mange har dere lest av disse?


Godt sagt! (22) Varsle Svar

Var på ferie i Finnmark og var innom sjølvaste bokmekkaet Karasjok. Eg snubla innom ein loppemarknad som ikkje såg ut som ein loppemarknad. Tannlegen i bygda hadde gått i grava og bøkene til loppane. Tilsynelatande ein mann med kjærleik til litteraturen. Til mi store overrasking fant eg og kjøpte følgjande lektyre:

Olav. H Hauge - Dikt i samling

Arne Garborg - Fred (illustrert utgåve)

Göran Tunström - Skimmer

Louis Ferdinand Celine - Reisen til Nattens ende

Olav Duun - Mennesket og Maktene

Günter Grass - Blikktrommen

Kjartan Fløgstad - Fyr og Flamme

Tarjei Vesaas - Is-slottet

Haruki Murakami - Norwegian Wood

Gabriel García Marquez - Berretningen om et varslet mord

Ivar Lo-Johansson - Godnatt, Jord

Ivar Lo-Johansson - Kungsgatan

Frode Grytten - Popsongar

Frode Grytten - Bikubesesong

Alexander Solsjenitsyn - En dag i Ivan Denisovitsj' liv

August Strindberg - Eit draumspel

Raymond Chandler - Den lange søvnen

Leo Tolstoj - Anna Karenina I og II

Serge Lentz - Vladimir Rubajen eller i fantasiens grenseland

Maksim Gorkij - Barndom

Kjell Askildsen - Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten(illustrert utgåve. Illustrasjoner av Håkon Bleken)

Kjell Askildsen - Kulisser

Det absurde: for alt dette gav eg 100 kroner!! Alt var i hardperm. Nokon hadde eg frå før, men synst det er finare å ha hardperm enn pocket. Nokon var i tillegg frå bokklubbens serie Bokklubbens mestermøter, kor kunstnarar illusterer kjente verk.

Flaks i Finnmark.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Liste over bøker hvor handlingen er lagt til tiden da menn var menn, og kvinner var til pynt(??)... Uansett, jeg elsker bøker og filmer fra 40-60 tallet. Verden i disse bøkene er både gjenkjennlige og noen ganger...heldigvis ikke. Dette er først og fremst bøker som er GODE. Har bare lagt merke til at jeg ofte velger bøker fra denne perioden. NOEN SOM FORSLAG PÅ ANDRE??


Godt sagt! (9) Varsle Svar

De 99 beste krimtitlene i det 20. århundret. Forøvrig er en serie på 13 bøker utgitt av Gyldendal/ De norske bokklubbene fra april 1994 til februar 1996, en del av denne listen. Fire bøker fra den opprinnelige lista ble vanskelige å spore og jeg fikk problemer med å legge dem til, ettersom dette var bøker jeg ikke har. De er Max Mauser (psev for Jonas Lie) Rittet fra Olesko, Torben Nielsen - Nitten røde roser, Hans-Krister Rönblom - Höstvind och djupa vatten og Dorothy Leigh Sayers - The Nine Taylors. Flinke sjeler kan få hjelpe til med å få lagt til disse;-D


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Kvinnen i sjøen" av Raymond Chandler
  • "Fallet" av Raymond Chandler
  • "Lillesøster" av Raymond Chandler
  • "Farvel, min elskede" av Raymond Chandler
  • "Det lange farvel" av Raymond Chandler
  • "Siste buss til Woodstock" av Colin Dexter
  • "Alexandria-kvartetten 1" av Lawrence Durrell
  • "Alexandria-kvartetten 2" av Lawrence Durrell
  • "Historien om Gottlob" av Torolf Elster
  • "Malteserfalken" av Dashiell Hammett
  • "Hemmelig pilegrim" av John Le Carré
  • "Morderen fra mørket" av Sven Elvestad
Alle bokanbefalinger for dette verket