Damen i dalen

roman

av (forfatter).

Aschehoug 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.64 (50 terningkast.)

111 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er en direkte fortsettelse av romanen Elven. Pianisten Aksel Vinding drar fra Oslo, og ender opp i Sør-Varanger, hvor Marianne Skoogs søster jobber som distriktslege. Møtet med henne minner Aksel om Mariannes død og alt som har hendt tidligere. Han ønsker å finne tilbake til livet igjen, men plages av skyldfølelse. Dette er tredje bok om Aksel Vinding.

Omtale fra forlaget

Aksel Vinding prøver å finne tilbake til livet etter Marianne Skoogs død. Han plages av skyldfølelse og vet ikke hvilken vei han skal gå videre som pianist. Møtet med Mariannes søster Sigrun gjenoppliver gamle minner. Hun er distriktslege i Sør-Varanger, og ektemannen er lærer på en folkehøyskole i Pasvik-dalen. Aksel flykter fra alt som binder ham til Oslo og reiser nordover i et håp om å finne et nytt ståsted i livet. Men Sigruns nærvær gjør Marianne og hennes datter Anja levende igjen. "Damen i dalen" er siste bok i trilogien om Aksel Vinding og er en roman om tap, livslengsel og forsoning.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788203193972

EAN 9788203193972

Omtalt sted Oslo Finnmark

Språk Bokmål

Sider 375

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 24 19 2 0 0

Bokomtaler

”Damen i dalen” er tredje bind i triologien om Aksel Vinding. Mens ”Til musikken” handlet om ham og Anja Skoog, handlet ”Elven” om Aksel og Anjas mor Marianne. Nå er begge døde, og Aksel forsøker å finne et fotfeste i tilværelsen. Hans musikalske talenter er det liten tvil om, og mange har store forventninger til at han skal bli noe virkelig stort. Problemet er bare at Aksel ikke er klar for dette … ikke enda …

Stikk i strid med alle gode og mindre gode råd, bestemmer Aksel seg for å flykte nordover. Han ønsker å holde konserter i Norges nordligste fylker, og reiser i første omgang til Sør-Varanger. Mens han er i Nord-Norge planlegger han å øve inn Rachmaninovs klaverkonsert nr. 2.

I Sør-Varanger treffer han Mariannes søster Sigrun, som er distrikslege og gift med en lærer. Sigrun og ektemannens store sorg er at de ikke kan få barn. De er heller ikke spesielt lykkelige. I lokalmiljøet omtales Sigrun som ”damen i dalen”.

I stedet for å komme bort fra minnene om Anja og Marianne, opplever Aksel at minnene blir levendegjort gjennom Sigrun. Vil han noen gang klare å komme løs fra Skoog-familien? Og hva er viktig for at han skal komme videre med livet sitt?

”Damen i dalen” har mye av den samme stemningen som preget de to første bøkene. Aksels musikk har imidlertid kommet noe mer i bakgrunnen, ettersom denne boka mest av alt handler om løsrivelse og det å bli ordentlig mann. Innimellom er det en del lattervekkende scener der Aksels Oslo Vest-adferd kolliderer fullstendig med det typiske nord-norske. Selv om denne siste boka er mer på det jevne enn hva jeg opplevde de to første som, må jeg si at jeg er forundret over at det ikke blir mer blest rundt Bjørnstads bøker i Norge. I utlandet blir han derimot lagt merke til, og i 2008 mottok han den prestisjefylte franske leserprisen Prix des Lecteurs. Bøkene hans er oversatt til flere språk.

Avslutningsvis vil jeg gjerne fremheve at oppleseren Haakon Strøm er et navn å merke seg. Han har virkelig en behagelig oppleserstemme! Ekstra morsomt var det at musikken som ble omtalt i boka, ble spilt når kapitler tonet inn og ut.

Jeg gir boka terningkast fire fordi jeg mener at denne tredje boka er noe svakere enn de to foregående.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ketil Bjørnstad skriver drivende godt om klassisk musikk og menneskeskjebner. I kveld skal Bjørnstad intervjues om bøkene sine på tv, og hvorfor han har så mye om musikk i bøkene sine. Han har selv sagt at det hører sammen. Forfattere og musikere har mye til felles.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En veldig bra trilogi fra Kjetil Bjørnstad. Mange "berøringspunkt" mellom Aksel Vinding og hans venninner og venner. Kjempende mennesker på hver sin front.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Å kunne være tilstede i øyeblikket. Å kunne kjenne seg selv godt nok til å ta de riktige valgene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ingenting er lettere enn å finne hverandre i musikken.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg bruker all min energi på å være alene. Det er ikke så vanskelig, fordi alle andre instinktivt skyr den som sørger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det viktigste han lærte meg, var at man må like seg selv, ihvertfall over et visst minimum, for å kunne prestere noe.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Fordi alle kritikere ønsker å finne nytt land der de kan være landmålere", sier jeg. "Det er forståelig. Vi ønsker alle å sette spor."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

En oversikt over leste bøker i 2020.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

**

Uthevet tekst

**


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Elven - roman" av Ketil Bjørnstad
 • "Tesman - roman" av Ketil Bjørnstad
 • "Ensomheten - roman" av Ketil Bjørnstad
 • "Stormen" av Ketil Bjørnstad
 • "Fall - roman" av Ketil Bjørnstad
 • "Victor Alveberg-trilogien - roman" av Ketil Bjørnstad
 • "Verden som var min - Bind 5" av Ketil Bjørnstad
 • "Ludvig Hassels tusenårsskifte - roman" av Ketil Bjørnstad
 • "Verden som var min - Bind 4" av Ketil Bjørnstad
 • "Verden som var min - Bind 6" av Ketil Bjørnstad
 • "Veien til Mozart" av Ketil Bjørnstad
 • "Verdens ende - roman" av Ketil Bjørnstad
Alle bokanbefalinger for dette verket