Dagbok 1942-44

av (forfatter) og Kjell Olaf Jensen (oversetter).

Arneberg 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.89 (9 terningkast.)

49 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Hélène Berr er 21 år gammel. Hun bor i Paris, er jøde og studerer engelsk ved Sorbonne. Dette er hennes dagbok fra 1942, fram til hun ble arrestert og deportert til Auschwitz og Bergen-Belsen 8. mars 1944. Hun døde av tyfus i begynnelsen av april 1945, bare noen dager før leiren ble befridd av engelskmennene.

Omtale fra forlaget

Paris er okkupert. Hélène Berr er 21 år gammel, jøde og studerer engelsk ved Sorbonne. "Jeg kjenner at en lang og mørk vei venter meg", skrev hun i dagboken sin fra de to årene, 1942-1944. Hélène Berr skrev dagbok til kjæresten, Jean Morawiecki, som hadde sluttet seg til den franske motstandsbevegelsen og gått i dekning. Han overlevde krigen og bevarte Hélènes dagbok, for seg selv, i over 60 år. Denne gripende beretningen har flere likheter med Anne Franks dagbok. Hélène Berrs skjebne har også flere berøringspunkter med Irène Némirovsky selvbiografiske roman, Storm i juni. I tillegg er dette en usedvanlig velskrevet tekst, som har fått flere til å tenke at også Berr ville ha blitt forfatter. "Denne dagboken har to deler, det oppdager jeg når jeg leser begynnelsen om igjen. Det er den delen jeg skriver av plikt, for å ta vare på minnene om det som må fortelles, og så er det den delen som er skrevet for Jean, for meg og ham. Det er en lykke å tenke på at hvis jeg blir tatt, tar Andrée vare på alle disse sidene, på noe av meg, det mest verdifulle. Nå bryr jeg meg nemlig ikke lenger om noe annet materielt: Det som må reddes, er dens sjel og hukommelse. Jeg tenker på at Jean kanskje kommer til å lese disse sidene. Men jeg vil ikke at de skal være slik som Keats' hånd. Jeg kommer tilbake skjønner du, jeg kommer tilbake, Jean. Når jeg tenker at den konvolutten jeg legger disse sidene i, bare skal åpnes av Jean, dersom den nå blir åpnet, og i de korte øyeblikkene da jeg er klar over hva jeg skriver her, da er det en bølge som skyller over meg: Jeg skulle så gjerne skrive ned alt om ham som har hopet seg opp i meg gjennom mange måneder. Men jeg skjønner det nesten ikke - jeg skal forsøke å gripe det nøyaktige øyeblikket da det skjer." Torsdag kveld, 28. oktober, 1943.

Bokdetaljer

Forlag Arneberg

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788291614908

EAN 9788291614908

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Paris

Omtalt person Hélène Berr

Språk Bokmål

Sider 312

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 4 3 0 0 0

Bokomtaler

Denne boken har gitt meg en ny forståelse for hva jødene gikk gjennom under 2. Verdenskrig. En ting er bombealarmen og frykten for å være på feil sted til feil tid. Hvert øyeblikk kunne far, onkler, naboer og etterhvert mor og søstre bli hentet. Enhver unnskyldning ble brukt for å arrestere eller deportere mennesker fordi kvoter skulle fylles. Fant de ikke nok mennesker til å fylle opp kvotene gikk de på sykehus og hentet de "foreldreløse" barna, de syke og de eldre.
De som var "fri" ble merket og måtte gå med stjernen, dette visste jeg selvfølgelig, men jeg tror ikke jeg har forstått hva dette egentlig innebar. Følelsene det frembrakte. De hadde portforbud, meldeplikt og restriksjoner på hvor de hadde lov å gå.
Mens alt dette foregår skal man prøve å bevare en slags normalitet.

Dagboken er skrevet med tanke om at noen skal lese den, det er helt sikkert en fordel og gjør den veldig strukturert og lettlest. Språket er bra. Det kommer fram i boken at hun skrev denne dagboken for sin kjæreste, men hun var også opptatt av at andre mennesker skulle vite hva som foregikk. Det føles litt rart å si, men jeg føler meg faktisk beæret over å få lov til å lese dette.

Boken er dessverre skremmende aktuell, selv om det ikke finnes noe lignende nå så er det fortsatt kriger som kjempes. Jeg kan tenke meg at det er mange unge som kan kjenne seg igjen i utryggheten og håpløsheten. Selv om de overlever og krigen tar slutt så er fremtidsutsiktene dystre.

De som leste og likte Anne Franks Dagbok vil helt sikkert like denne, jeg tror også de som ikke likte Anne Franks dagbok kan like denne. Forfatteren opplever jeg som en fransk og noe eldre Anne Frank. Hun er reflektert og klarer å formidle følelsene veldig bra.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Elleve år, helt alene og arrestert klokken halv to om natten! Han var jammen farlig for Det tyske rikets sikkerhet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er de to aspektene ved livet i dag: livets friskhet, skjønnhet og ungdom, levendegjort av denne krystallklare morgenen; barbariet og det onde, representert av den gule stjernen:

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Med blanke leseark foran meg i starten av 2009 fikk jeg lyst til å prøve noe helt nytt. Vanligvis leser jeg bare norsk, engelsk, amerikansk og en sjelden gang islandsk og svensk litteratur, men jeg vil utvide lesehorisonten litt. På denne måten kan jeg komme over bøker jeg ellers ikke ville ha lest, og kanskje finner jeg et par bokperler også på reisen.

Forfatteren må være fra det landet jeg leser om og handlingen må finne sted kun der. Ellers har jeg ingen andre kriterier, og jeg tar gjerne imot tips om aktuelle bøker.

De landene jeg har vært innom på reisen blir lagt til på lista fortløpende. Det har ikke blitt så mange ennå, men det er spennende med jordomlesning likevel!


Godt sagt! (13) Varsle Svar

Nokre bøker eg har lest og som har gjort inntrykk på meg. Anbefalast!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker eg har lest og kan anbefala om krigen og holocost i særdeleshet.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg ønsker meg bøker til jul hvert år. Enkelte år kan det være mange bøker, andre år bare et par. Her er årets ønsker :) Hva ønsker du deg?


Godt sagt! (0) Varsle Svar