Brente barn skyr ilden

av (forfatter).

Panthera 2012 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.71 (7 terningkast.)

11 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Bak normale menneskers hverdag utspiller det seg en verden dominert av kriminelle bander, gale forskere og brutale oppgjør, hvor noe så simpelt som en stjålet mobiltelefon kan føre til steder der få ville våge seg frivillig. Robin er en ung, selvlært innbruddstyv som tar oppdrag for enhver som har penger å tilby. Hun har levd et liv skilt fra venner, familie og samfunn, uten interesse for annet enn nøye utført arbeid og fornøyde kunder. Robin er tilfreds, og har ingen interesse av å vite mer om personene bak de hun jobber for. Men så blir hun introdusert for Ofelion Custordo og hans beryktede Freakshow. Ofelion Custordo inviterer henne til et tilsynelatende kort besøk på farmen sin. Før Robin vet ordet av det, har hun blitt dratt inn i en verden styrt av kriminelle bander, gale forskere og brutale oppgjør. I underverdenens grep blir hun tvunget til å se sin egen fortid i øynene, og begå valg som kan få store konsekvenser både for hennes eget og andres liv. Maren Westlie Mathisen ble født 5. september i 1992. Hun brenner sterkt for at alle mennesker skal kunne få lov til å følge sine drømmer uavhengig av hva andre måtte si om dem. I tillegg til å skrive er hun opptatt av teater og skuespill, og inspirasjon får hun av omtrent alt som rører ved noe i henne. Det foregår alltid mye rart i hodet hennes, og når hun trenger en pause fra det hele, slapper hun som oftest av med rock, monstre og 80-talls skrekkfilmer. Brente barn skyr ilden er inspirert av mange ting, blant annet Kaizers Orchestra. Dette er romandebuten til Westlie Mathisen.

Bokdetaljer

Forlag Panthera

Utgivelsesår 2012

Format Heftet

ISBN13 9788293279013

EAN 9788293279013

Genre Spenning

Språk Bokmål

Sider 305

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 2 2 1 0 0

Bokomtaler

Det første som slo meg da jeg begynte på denne, var at Maren Westlie Mathisen er utrolig dyktig til å skrive. Språket i seg selv er en god grunn til å lese boka. Og når forfatteren bare er 20 år, er man plent nødt til å bli litt imponert. Fengende, variert og veldig, veldig drivende språk krydret med passende ord til ulike scener. Handlingen og plotet er godt oppfunnet, særlig når det er to fiktive byer som er utgangspunkt i boka, tema litt for dyster for min smak, men jeg må innrømme jeg ble fengslet av denne historien. Mye av det som skjer er helt utenfor min verden, men jeg anbefaler boka hvis du liker spenning, drama, blod og mystikk! :) En kjempegod debut av Maren Westlie Mathisen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I dag har jeg lest Brente barn skyr ilden. Jeg hadde planer om å gjøre mye annet, men det skjedde ikke. Det var ganske enkelt ikke mulig å legge vekk boka i mer enn én tissepause.

Karakterene er irriterende egoistiske, umoralske og slemme. Det er et sykt univers. Ingen er snille, bortsett fra en gammel dame på siste side i boka som ellers ikke er en del av historien. Hovedpersonen lar seg manipulere irriterende lett. Men det er en helt fantastisk bok, og jeg kan ikke vente på at Maren Mathisen skal skrive flere bøker fra dette universet. Som sagt er boka så spennende og fascinerende at det nesten er umulig å legge den fra seg, språket er godt, spenningskurvene er mesterlig lagt opp og alt bare "klaffer" i denne fryktelig gode og alt for lite kjente boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

http://boknerd.blogspot.no/2013/12/brente-barn-skyr-ilden-av-maren-westlie.html

Brente Barn Skyr Ilden av Maren Westlie Mathisen

Forfatter: Maren Westlie Mathisen
Utgitt: 2012
Forlag: Panthera Publishing
Språk: Norsk
Medium: Pocket

Takk til Panthera Publishing som lot meg få lese et frieksemplar av denne boka!

Boken handler om Robin som jobber som innbrudstyv. Hun gjør oppdrag for kriminelle som trenger noe stjålet og kan betale. Selv om hun jobber som kriminell har hun klart å holde seg utenfor de store kriminelle bandene. Helt til en dag hun får i oppdrag å stjele en mobiltelefon og ender opp med å møte Ofelio Custordo. Han er lederen av en av de store bandene, Freakshow.

Herr Custordo er en gal forsker og psykologi entusiast, noe som gjør han både skummel og trygg på samme måte. Han er manipulerende og elsker å eksprimentere på mennesker. Robin lover seg selv at hun bare skal ha et kort møte med han, for så å aldri sette sine bein på farmen hans igjen. Det er lettere sagt en gjort. Robin blir kastet inn i den kriminelle underverdenen og hvert valg hun tar får store konsekvenser for henne selv og andre rundt henne.

Protagonisten Robin er en tenårings jente, som har rømt hjemmefra. Hun kan fremstå som usikker og innesteng person, men samtidig sta og modig. Vi vet lite om henne til å begynne med og hun fremstår som en mystisk karakter. Jo mer vi lærer om henne og bakgrunnen hennes i boka jo mer skjønner vi valgene hun tar. Karakteren utvikler seg også igjennom boken, og hun lærer å gi slipp på sin vonde fortid. Hun blir satt opp for mange vansklige valg igjennom boken, og alternativene hun velger er med på å videre definere karakteren.

Herr Custordo og hans arbeidere er også karakterer vi blir kjent med. Alle har en fortid som har gjort Custordo oppmerksom på dem, og fått ham til å bringe dem til farmen sin. Som lederen av banden er herr Custordo en kalkulert og sleip mann. Han klarer på en måte å få de karakterene til å både like og mislike han på en gang. Beskrivelsen av ham som djevelen er brukt igjennom hele boken og kunne ikke vært en bedre skildring av karakteren.

Det eneste jeg hadde litt problemer med i denne boken var veldig at det til tider kunne bli litt mye beskrivelser. Helt i begynnelsen i boka var det omtrent et adjektiv til hvert substantiv. Det ble dermed lange forklaringer som gjorde det litt tungvindt å komme inn i boka. Etter et par kapitler merket jeg derimot ikke mye til det lenger, og ble falt fort for historien.

Forfatteren hadde også en fantastisk måte å veksle mellom fortellere i kapitlene. Boken er skrevet med tredjepersonsforteller med innblikk i karakterene. Dette gjorde at vi til tider kunne få vite hva de ulike karakterene som var med i ulike scener tenkte og følte. Det var også veksling mellom scener som involverte andre karakterene enn hovedkarakteren. Dette gav innblikk i andre aspekter av underverdenen og gjorde at vi ble kjent med karakterer som ville være med senere i boka. Noen kapitler var også dedikerte til tilbakeblikk slik at vi ble bedre kjent med hovedkarakterene.

Det var umulig å si hva som kom til å skje på neste side i boka. Det var konstant noe nytt og spennendes som skjedde. Hver gang jeg følte jeg viste hva som kom til å skje ble alt snudd på hodet. Det er også mange løse tråder og karakterer som virker uviktige med tidlig i boka, og etter hvert ble alt og alle inkludert inn i hoveddelen av handlingen. Dette førte til enda mer spenning og de fleste løse tråder ble tatt fatt i og oppklart.

Så alt i alt er dette en spenningsfylt norsk ungdomsbok. Jeg vil anbefale den til dere som liker sjangeren paranormal og uoppklarte mysterier. Litt mye forklaring til tider og en hovedkarakter som kunne være vanskelig å henge med på, men en fantastisk og fengende historie. Alle karakterene fikk hver sin lille plass i hjertet mitt etter hvert, til og med sleipe Herr Custordor. Han må være en av de bedre skrevne karakterene jeg har lest om på lenge. Altså: spenning og mysterier fra start til slutt!

4 / 5

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alle har vel et eller annet arr fra fortiden ...

20 - årige Robin har ingen kontakt med familien, bor alene i en leilighet i Volunberg hvor hun nyter ensomheten. Hun er så og si venneløs, bortsett fra at hun har litt kontakt med naglebarna som henger ved kiosken. Naglebarna kaller hun dem inni seg siden de kler seg i svarte klær og nagler. Har en slags black-metal stil. Hun snakker litt med dem en gang i blant selv om hun ikke føler seg som en av dem.

Ingen vet hva Robin gjør og er i stand til. Hun lever et hemmelig liv som innbruddstyv og blir stadig oppringt til nye oppdrag. Hun har ingen private forhold til kundene sine. Hun holder det kaldt og platonisk. Profesjonelt. Hun gir dem gjenstander de er ute etter mot betaling. Men et av oppdragene hennes går galt da hun knabber en mobiltelefon fra en mann på gata, og livet blir snudd på hodet når hun svarer noen som ringer på mobilen som hun skulle stjele for en av hennes kunder. En fyr som heter Ofelion Custordi snakker til henne i mobilen og inviterer henne til farmen hans. Robin blir innviklet i denne farmen og Custordis freaker som er hans arbeidere, og selv om hun mest av alt har lyst til å stikke av fra det stedet som nesten roper fare, er hun også veldig nysgjerrig av å finne ut hva slags sted denne farmen er. Snart blir hun dratt inn i en verden bestående av freaker, flere kriminelle bander, og en underverden hun ikke aner hvordan hun skal komme seg vekk fra med livet i behold.

Jeg hadde aldri hørt om boka eller forfatteren da jeg fikk den som leseeksemplar fra Panthera Publishing. Panthera er et forlag som satser på unge skriveglade mennesker og forfatteren av denne boka, Maren Westlie Mathisen debuterte med denne boka da hun bare var 20 år. Det er jo imponerende med tanke på at mange forfattere sliter med å bli antatt og prøver, og prøver i flere år før de får det til. Sånn sett er det imponerende, og det er ingen tvil om at denne unge forfatteren har stor skriveglede. Hun skriver med stor innlevelse og intensitet. Karakterene er levende og det er lett å se for seg miljøene de vanker i, men til tross for dette, savnet jeg mystikk. Forfatteren overlater ikke noe til leseren og det savnet jeg. I mange tilfeller opplevde jeg at mange situasjoner og tilbakeblikk ble overfortalt og kvalte historien. Ingen hemmeligheter ble holdt skjult og det skuffet meg. Jeg savnet å få noen spørsmål som ikke blir besvart i boka som leseren kunne få tenke over selv og gruble over. Istedet for å kvele historien med mange forklaringer. Jeg savnet mer undertoner og ting som kunne gi meg noe å gruble på istedet for å få noen av svarene i det hele tatt. Overlate noen svar til mystikken, hvis dere skjønner hva jeg mener?

Brente barn skyr ilden er en bok bestående av et fascinerende konsept, men dessverre føltes det til tider at forfatteren prøvde for hardt, og det ble mye forklaringer og beskrivelser istedet for den thrilleren og mystikken jeg savnet. Jeg likte de kriminelle bandene. De voldelige handlingene og at boka besto av et spennende persongalleri. Men det hadde blitt mye bedre hvis boka besto av mer undertoner. God underholdning, men det er dessverre ikke alltid nok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "I dypet av en ruin" av Kristine Oseth Gustavsen
 • "Mørk engel" av Laini Taylor
 • "Hulder" av Tonje Tornes
 • "Mørke rom" av Gillian Flynn
 • "Sirkelen" av Mats Strandberg
 • "Råta" av Siri Pettersen
 • "Ever - for alltid" av Alyson Noël
 • "Odinsbarn" av Siri Pettersen
 • "Snøbarnet - en roman" av Eowyn Ivey
 • "Faen ta skjebnen - roman" av John Green
 • "Dødslekene" av Suzanne Collins
 • "Opp i flammer" av Suzanne Collins
Alle bokanbefalinger for dette verket