Bonsai

av (forfatter) og Bente Klinge (oversetter).

Gyldendal 2002 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.25 (4 terningkast.)

19 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Den unge kvinnen Nina blomstrer da hun som attenåring kan forlate sin fødeby og dra til København. Tretti år senere føler hun seg fullstendig innestengt i sorgen over den mannen hun aldri klarte å gå fra, selv om de har vært skilt i nesten tjue år. Nina gifter seg tidlig og får barn med den kunstnerisk begavede Stefan, samtidig som hun skriver bøker. Men ektefellene glir fra hverandre, ikke minst fordi han etter hvert foretrekker menn framfor kvinner. Da han mange år senere får aids og ligger for døden, krever han at hun skal hjelpe han å dø.

Omtale fra forlaget

Som japanerne beskjærer sitt vakre miniatyrtre .; bonsai .; slik tvinger Nina og Stefan hverandres liv inn i bestemte mønstre og roller. En roman skrevet med hjerteblod om smertene i et samliv. Den unge kvinnen Nina blomstrer da hun som attenåring kan forlate sin fødeby og dra til København. Tretti år senere føler hun seg fullstendig innestengt i sorgen over den mannen hun aldri klarte å gå fra, selv om de har vært skilt i nesten tjue år. Nina gifter seg tidlig og får barn med den kunstnerisk begavede Stefan, samtidig som hun skriver bøker. Men ektefellene glir fra hverandre, ikke minst fordi han etter hvert foretrekker menn framfor kvinner. Da han mange år senere får aids og ligger for døden, krever han at hun skal hjelpe ham å dø. Den «incestuøse» forbindelsen mellom dem er ikke slutt. Bonsai er en svart historie om avhengighet og angst, om kjønn og kjærlighet. Forfatteren har satt den inn i en ramme: I innledningen og avslutningen på romanen fortelles en parallellhistorie: Politimannen Kris betror seg til samme psykolog som Nina etter at hans kone Mona har begått selvmord med en overdose morfin. Kanskje er det også en forbindelse mellom Kris og Nina via Stefans ville natteliv? Hovedspørsmålet er, både i den lengste historien og bihistorien: Hvordan bearbeider man smerte?

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2002

Format Innbundet

ISBN13 9788205302181

EAN 9788205302181

Omtalt tid 1960-1999

Omtalt sted København

Språk Bokmål

Sider 247

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 1 1 0 1 0

Bokomtaler

Boka handler om Nina og Stefan, som begge er fanget i et nett de ikke har styrke til å bryte seg ut av. Nina, ung og bondsk, rømmer til København og blir tatt hånd om av Stefan, ung og lovende teaterregissør. Nina elsker kjærligheten, Stefan elsker skjønnheten - til de grader at han skyver fra seg alt som i hans øyne er uestetisk. To bonsai-trær som blir kuttet, beskåret og frisert for å passe inn i det miljøet Stefan ønsker å tilhøre. Begge har drifter og begjær, og mens Stefan lever ut sine "nattsider" i skjul, blir Nina værende altfor lenge i et skinn-ekteskap hun til slutt greier å bryte ut av. Men selv etter flere tiår som anerkjent forfatter har hun ikke greid å bryte båndene som knytter dem sammen, og trår til med hjelp hver gang Stefan ber om det.

Dette er en grim historie om sjølbedrag og undertrykkelse. Synsvinkelen veksler mellom Nina og Stefan, slik at vi får del i begges bakgrunn og til en viss grad kan forstå hvorfor de begge har latt seg "amputere". Jeg lot meg rive med av handlingen og ville gitt denne boka en femmer, om det ikke hadde vært for en parallellhistorie som bare virket forstyrrende på helheten. Det endte med en firer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Den ytterste grense 1-2" av Kirsten Thorup
  • "Stjerne stjerne" av Kaori Ekuni
  • "Himmel og helvete. Bd. 2" av Kirsten Thorup
  • "Elskede ukjente" av Kirsten Thorup
  • "Himmel og helvete. Bd. 1" av Kirsten Thorup
  • "Fryktelig lykkelig - roman" av Erling Jepsen
  • "Sirkler av stein" av Robert Goddard
  • "Medea og hennes barn" av Ljudmila Ulitskaja
  • "Teppefall - kriminalroman" av Kjersti Scheen
  • "Døden på Garnethill" av Denise Mina
  • "Mordets praksis" av Kerstin Ekman
  • "Gullkalven" av Helene Tursten
Alle bokanbefalinger for dette verket