Benoni

av (forfatter) og Wenche Strømdahl (oversetter).

Lydbokforlaget 2002 CD

Gjennomsnittlig terningkast: 4.74 (54 terningkast.)

297 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Postbudet Benoni Hartvigsen arbeider seg opp til å bli kompanjong til handelsmann Ferdinand Mack på Sirilund. Benoni og prestedatteren Rosa blir forlovet, men snart svikter hun ham til fordel for gamlekjæresten, prokurator Arentsen.

Omtale fra forlaget

Postbudet Benoni Hartvigsen arbeider seg opp til å bli kompanjong til handelsmann Ferdinand Mack på Sirilund. Benoni og prestedatteren Rosa blir forlovet, men snart svikter hun ham til fordel for gamlekjæresten, prokurator Arentsen.

Bokdetaljer

Forlag Lydbokforlaget

Utgivelsesår 2002

Format CD

ISBN13 9788242111050

EAN 9788242111050

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Nordland

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

11 25 12 5 1 0

Bokomtaler

Benoni Hartvigsen er postbud i en liten nordnorsk kystbygd. Som statsansatt har han en posisjon i bygda, selv om han ikke kan måle seg med de mer pengesterke. Han er svært betatt av prestedatteren Rosa, men skjønner at han ikke har noen mulighet til å oppnå hennes gunst.

På grunn av noen uheldige omstendigheter, hvor han selv bidrar til å nøre opp under rykter om at det har skjedd noe uanstendig mellom ham og Rosa, mister han stillingen som postbud. Men når det ser som svartest ut, kommer handelsmannen Mack ham til unnsetning. Plutselig er han i en posisjon hvor han faktisk er Mack sin kompanjong, og endelig blir også han invitert i selskaper på Sirilund.

Rosa er egentlig forlovet med unge Arentsen, som studerer juss, men Rosa svikter ham til fordel for Benoni. Med kløkt, dyktighet og ikke rent lite flaks blir Benoni etter hvert en velstående mann, og fremtiden ser lys ut. Men så kommer unge Arentsen tilbake til bygda og etablerer seg som prokurator, og nå har Rosa "glemt" sine forpliktelser overfor Benoni.

Dette er en av Hamsuns perler! Boka er fornøyelig skrevet, og jeg gleder med til å lese fortsettelen i "Rosa"! Riktignok savnet jeg Nils Johnsons oppleserstemme, men Wenche Strømdahl kom ikke så verst ut av dette.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Du, Benoni, begyndte så folk å si for en spøk efter den dag, hvad bestilte du i holla med Rosa præstedatter? Du kom ut halvnaken og varm av holla og du hadde ingen trøie på. Hvad skal vi mene om det?
Du skal mene at du er en sladderkjærring, svarte Benoni som en sand øvrighet.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Når en ting ligger på marken har den ingen verdi for deg. Det er først når en annen kommer og vil ta den opp at den får verdi for deg og da griper du inn.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

P-o-s-tbenoni! Men end jeg da? Gal, sier du. Jada, gal og syk. Jeg står her og ligger formelig tilsengs. Ja det gjør jeg. Jeg er så dørgende fuld av sykdommer at det kunde ombringe en slipsten.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I samme øyeblikk kjærligheten har gjort seg lovlig blir den svinsk, endte ung Arentsen. Og i samme øyeblikk gjør den seg til vane. Men i samme øyeblikk er kjærligheten fordunstet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Slik gjør alle de store det! sa bygdeværingene om Benoni når han kom til kirke. Man skal just ikke se på ham at han er blitt den han er, sa de. Han har råd til to trøyer; men bruker han det?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her er skjønnlitteraturen som eg les i 2010. Grei måte å føre oversikt på!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Favoritter


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Benoni ; Rosa" av Knut Hamsun
  • "Segelfoss by" av Knut Hamsun
  • "En vandrer spiller med sordin" av Knut Hamsun
  • "Barn av tiden" av Knut Hamsun
  • "Ringen sluttet" av Knut Hamsun
  • "Konene ved vannposten" av Knut Hamsun
  • "Under høststjærnen" av Knut Hamsun
  • "Men livet lever" av Knut Hamsun
  • "Gåten Knut Hamsun" av Robert Ferguson
  • "Sværmere" av Knut Hamsun
  • "Det vilde kor og andre dikt" av Knut Hamsun
  • "I eventyrland" av Knut Hamsun
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver