Bastarden fra Istanbul

av (forfatter) og Bente Klinge (oversetter).

Aschehoug 2009 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.19 (26 terningkast.)

108 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken handler om kvinner i 4 generasjoner som bor sammen i Istanbul. Mennene i familien får en tidlig død, og de tror det hviler en forbannelse over dem. Da de får besøk av en kusine fra USA dukker det opp mørke familiehemmeligheter.

Omtale fra forlaget

Boken handler om kvinner i 4 generasjoner som bor sammen i Istanbul. Mennene i familien får en tidlig død, og de tror det hviler en forbannelse over dem. Da de får besøk av en kusine fra USA dukker det opp mørke familiehemmeligheter.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2009

Format Heftet

ISBN13 9788203212703

EAN 9788203212703

Serie Aschehoug leselykke

Omtalt sted Istanbul

Språk Bokmål

Sider 381

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 7 14 4 0 0

Bokomtaler

I boka følger vi flere generasjoner av familien Kazanci i Istanbul - en familie dominert av kvinner og hvor mennene har dødd i ung alder, som om det hviler en forbannelse over familiens menn.

Zehlia blir gravid i 19 årsalderen, og forteller ingen om hvem faren til barnet er. Etter et mislykket abortforsøk føder hun datteren Asya, som er minst like opprørsk som moren. Asya - bastarden - vokser opp under samme tak som tantene sine; den synske og religiøse Banu, den humørløse Cerviye og den hypokondriske Feride. Moren Zehlia og bestemoren Gülsüm bor også der. Søstrenes bror Mustafa forlot Istanbul for en årrekke siden, redd som han var for å dele samme sjebne som resten av familiens menn.

Mustafa lever i USA, der han i sin tid giftet seg med Rose, som hadde datteren Armanoush fra et tidligere ekteskap med en armener. En dag ankommer Armanoush - uten foreldrenes vitende og vilje - Istanbul for å besøke stefarens tyrkiske familie, men også for å forstå sin armenske bestemors historie, herunder også sin egen historie, bedre. Det skal snart vise seg at familiene - Kazanci og Armanoush´ armenske farsslekt - er sterkere knyttet sammen enn noen kunne vite på forhånd. Familien Kazancis hemmeligheter avsløres en etter en etter hvert som handlingen skrider frem.

Det tok litt tid før denne boka tok fart for mitt vedkommende, men da den først gjorde det var jeg solgt. For maken til personskildringer, blomstrende språk og fascinerende historier! Her er det bare å gi seg hen! Vi får bl.a. innblikk i armenernes historie, som siden har skapt mye hat mellom tyrkerne og de armenerne som forlot Tyrkia for å slippe unna folkemordet på 1920-tallet. Dessuten skildres utfordringene med å vokse opp med skilte foreldre fra to ulike kulturer med mye sår fortvilelse og masse humor. Dagens Istanbul beskrives som en by full av motsetninger, men hvor motsetningene lever i fullstendig harmoni med hverandre.

Jeg fikk forferdelig stor lyst til å reise til Istanbul etter å ha lest denne boka ...

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Zehlia er 19 år og ugift. Hun går kun i korte skjørt og skyhøye hæler. Denne dagen strener hun gjennom Istanbul på vei til gynekologen. På venteværelset uttaler hun høyt at hun er der for å ta abort.
Tyve år senere bor Zehlia i et kvinnekollektiv bestående av hennes mor, bestemor, søstre og datteren Asya. Fraværet av menn er betydelig. Kun kattene er hannkjønn. Alle familiens menn har dødd i ung alder, uten forvarsel. Zehlias bror, Mustafa, flyttet derfor til Arizona, for å prøve å unngå «forbannelsen».
Asya, yngst i familien, er en sur og trassig 19-åring. Farløs er hun også - en bastard. En skam som bestemoren ikke tar lett på.
Da Asyas amerikansk-armenske kusine kommer på besøk fra USA, kommer både Tyrkias historie og familiehemmeligheter til overflaten.

God og interessant historie, men litt langdryg til tider. Forfatteren har skrevet bedre bøker, men den er likevel verdt å få med seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Noen kvinner var lojale smilere; de smilte med en spartansk pliktfølelse.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Som en bro mellom kulturer, skal du binde sammen Østen og Vesten.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vær forsiktig hvis du drikker sammen med dem. Alkohol bringer fram det verste i folk, vet du.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da faren hennes levde, tillot han ikke at noen lukket døren til rommet sitt. Privatliv var ensbetydende med mistenkelige aktiviteter; alt måtte være synlig, åpenlyst.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Øret var en så tillitvekkende del av menneskekroppen. Uansett hvor mye du la på deg, forble ørene nøyaktig de samme, alltid lojale.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Man kan reise både kort og langt i bøkenes verden. Fasinerende å se hvor mange spennende steder som dukker opp, allerede i titlene. Listen startet som en liten lek for meg selv. Men, så fikk jeg lyst til å dele den.


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Bøker kultursirkelen har lest.
Vi velger bøker etter anmeldelser og anbefalinger. Og leser noen klassikere inn i mellom.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ulike bøker jeg ønsker meg :


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Adjø Istanbul" av Irfan Orga
  • "Kveld hele dagen" av Preeta Samarasan
  • "Sirenene i Bagdad" av Yasmina Khadra
  • "Et stjålet liv" av Nancy Richler
  • "Tre sterke kvinner" av Marie NDiaye
  • "Et funn" av Nadine Gordimer
  • "Før monsunen" av Threes Anna
  • "En verden av fremmede" av Zoë Ferraris
  • "Hvem fulgte Doruntine hjem?" av Ismail Kadare
  • "Ære - roman" av Elif Shafak
  • "Skriften i min panne" av Nafisa Haji
  • "Taushetens øy" av Abdulrazak Gurnah
Alle bokanbefalinger for dette verket