Austerlitz

av (forfatter) og Geir Pollen (oversetter).

Gyldendal 2004 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.07 (43 terningkast.)

184 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Jacques Austerlitz vokste opp i Wales hos en metodistprest og kona hans. Når han blir eldre, oppdager han at hans virkelige røtter fins et annet sted. Han forteller om hvordan han forsøker å finne ut noe om sine første leveår, før han kom til Wales, og om foreldrene sine som var ofre for nazistene og Holocaust.

Omtale fra forlaget

Ny, særegen roman av denne altfor tidlig døde tysk-engelske forfatteren som nå vekker oppsikt over hele verden. I 1939 blir den femårige tsjekkiske jøden Jacques Austerlitz sendt hjemmefra til England med en såkalt Kindertransport. Der blir han plassert hos fosterforeldre i Wales, og får et nytt navn. Foreldrene utraderer effektivt alt gutten husker om sitt tidligere liv, og han vokser opp uten fortid. Senere i livet, etter å ha gjort karriere som arkitekturhistoriker, merker han at fortiden gradvis begynner å plage ham, og han tvinges til å finne ut hva som egentlig skjedde femti år tidligere. Og sporene leder ham til Holocaust, via den gamle barnevakten i Praha, gulnede bilder av moren, operasangeren, og faren, motstandsmannen.En gripende roman om et følelsesladet tema. Men helt uten sentimentalitet. Sebald selv sa han ikke likte filmen «Schindlers liste», og i denne romanen, som også kan leses som en mental reiseberetning, viser han hvordan man kan snakke om det aller vanskeligste uten å bli sentimental. «W.G. Sebald er en mental arkeolog som har klart å fornye litteraturen, med sin blanding av fiksjon, reiseskildring og erindring. [...] noe av det beste og viktigste verdenslitteraturen har gitt oss de siste årene. I Norge er han for lite kjent.»Finn Skårderud om Austerlitz

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2004

Format Innbundet

ISBN13 9788205326149

EAN 9788205326149

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Tyskland Tsjekkoslovakia

Språk Bokmål

Sider 246

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Kritikerprisen for beste oversettelse 2005 Kritikerprisen for beste oversettelse 2004

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

19 16 3 3 1 1

Bokomtaler

Uvanleg - sært - gripande

Ei spesiell, og nesten meir enn spesiell bokoppleving. Miljøet er både frå nyare tid, og frå tida rundt 2. verdskrigen. Vi er i fleire europeiske land, men kanskje mest i Wales og Praha.

Eg-personen i boka møter Austerlitz tilfeldig på ein jernbanestasjon, og dei kjem i snakk - om arkitektur. Kanskje ikkje så rart sidan Austerlitz er arkitekturhistorikar. Dei møtest fleire gonger, og litt etter litt får vi kjennskap til historia om den vesle guten som blir sendt åleine til England, hans oppvekst hos kjenslekalde fosterforeldre i Wales, og etterkvart hans kvilelause leiting etter fortid og røter.

Jeg minnes bare at idet jeg så gutten sitte på benken, ble jeg meg bevisst, tvers gjennom den sløve forvirringen jeg følte, den ødeleggelsen som det faktum at jeg var forlatt, hadde forårsaket i meg gjennom alle de årene som var gått, .....

Innleiingsvis forstod eg nesten ikkje kva dette handla om, sidan arkitekturhistorie fekk så stor plass. Men, er glad eg ikkje gav opp.
Eg opplevde boka som sær, krevande og givande - og: alle svar fekk eg ikkje!
Ikkje minst er boka uvanleg i regi/ komposisjon - den er nesten utan unntak fri for avsnitt og kapittel - med lange, lange setningar, uvanleg mange innskot og oppramsingar. Dei tettpakka sidene blir avbrotne av fotografi, ein god del, som illustrerer det hovudpersonen er oppteken av: Arkitektur, jernbanestasjonar og gravplassar ma....i tillegg til personar som kan bety noko.
Stilen fekk meg til å tenkje på ein ivrig, munnleg forteljar som nesten ikkje tek pauser. Eg opplevde også ein uvanleg god språkleg symbolsk bildebruk - nokre setningar gav uventa assosiasjonar.

Denne boka blir ein kanskje ikkje så fort ferdig med, og trur nok at det er ei bok som kan gi nye, gode opplevingar ved gjenlesing. Ei favorittbok vart det hos meg, Kar: seks

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg liker å lese bøker som krever at jeg må utvide "horisonten" min. Men noen ganger blir en bok et slit å komme gjennom. I utgangspunktet er romanen en gripende historie. Det forfatteren fyller på med i tillegg hadde nok vært lettere tilgjengelig for meg om han ikke hadde skrevet som Dag Solstad: lange setninger, ingen avsnitt og kapitler. Her er det lett å "ramle av lasset" innimellom - tankene vandrer i alle andre retninger enn der forfatteren vil ha meg. Et innlegg på bloggen min som jeg skrev etter å ha lest romanen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen kan nøyaktig forklare hva som skjer i oss når døren som skjuler barndommens skrekk, rives opp.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Et slag for tysk og tyskspråklig litteratur!

I forbindelse med felleslesing av Cees Nootebooms Allesjele (Kjells lesesirkel januar/februar 2021) kom det frem et ønske om mer kunnskap om tysk litteratur. Tyskland var før andre verdenskrig et kulturelt kjerneområde i Europa. Det var dit kunstnere, forfattere, malere, musikere (også norske) reiste for å studere. Det er et tankekors tysk etterkrigslitteratur og kunst er så lite kjent i dag.

Bokelsker «Vannflaske» etterlyste tips om tyske bøken, og responsen lot ikke vente på seg. Her er en oversikt over de anbefalte. Mangler noen?


Godt sagt! (20) Varsle Svar

Fascinert av den vakre byen eller kanskje du skal på reise til Praha? Her er en liste med romaner hvor hele eller deler av handlingen foregår i Praha. Kom gjerne med tips til andre titler som passer inn i denne listen, så kan jeg oppdatere den.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Alt som jeg leser i februar.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker jeg ønsker å konsumere i nær fremtid. En liste produsert av meg selv og primært for meg selv.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alt jeg leser i mars 2023


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Luftkrig og litteratur" av W.G. Sebald
 • "Vertigo" av W.G. Sebald
 • "De utvandrede - fire lange fortellinger" av W.G. Sebald
 • "Saturns ringer - en engelsk valfart" av W.G. Sebald
 • "Bartleby og Co." av Enrique Vila-Matas
 • "Mesteren - roman" av Colm Tóibín
 • "Glør" av Sándor Márai
 • "Belgias sorg" av Hugo Claus
 • "Forblindelsen" av Elias Canetti
 • "Kanelbutikkene og andre fortellinger" av Bruno Schulz
 • "Målmannens angst ved straffesparkmerket - fortelling" av Peter Handke
 • "Herr Tristram Shandys liv og meninger" av Laurence Sterne
Alle bokanbefalinger for dette verket