57 % irsk

av (forfatter) og Bjørn Alex Herrman (oversetter).

Cappelen Damm 2010 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.20 (5 terningkast.)

16 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Denne boken inneholder åtte fortellinger om immigrasjon. Du kan balnt annet lese om en far som er stolt av sin egen fordomsfrihet, men som blir utfordret da en av døtrene hans kommer hjem med en svart fyr. Eller om Jimmy Rabbitte som skal starte et nytt band, og oppfordrer hvite irer til ikke å søke; og i tittelhistorien utvikler Ray Brady en test for å måle folks irskhet.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788202288136

EAN 9788202288136

Omtalt sted Irland

Språk Bokmål

Sider 277

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 4 0 0 0

Bokomtaler

Dette er en perfekt bok å lese før en Dublintur, evt underveis. Doyles prosjekt er å undersøke hva som er typisk irsk og sette dette opp mot innvandringen. Han har laget en humoristisk bok som harselerer med folks fordommer og båssetting. Boka består av 8 noveller med stort sett samme tema. Novellene er inndelt i mindre avsnitt som alle har akkurat 800 ord. Irland har blitt et rikt land på kort tid, så innvandringen har skjedd først de siste åra. De fordommene vi møter på her, er imidlertid akkurat de samme som vi finner her i landet, selv om vi har hatt innvandring lengre. I den første novellen er det en far som kjemper med egne fordommer da en av de voksne døtrene kommer hjem med en afrikaner. Den andre novellen heter "The Deportees" og har gitt tittelen til originalutgaven. Jimmy Rabbitte fra The Commitmens, The Snapper og The Van starter et band med folk fra ulike steder i verden. Dette er en fantastisk morsom novelle. I "Ny gutt" får vi innblikk i en innvandrergutts møte med skoleverket og medelever, det er mye fokus på hvordan han skjønner de uskrevne kodene - en liten og tankevekkende tekst. "57% irsk" er muligens det morsomste - her lo jeg høyt flere ganger. Hovedpersonen blir hyret av kultur- og integreringsministeren for å finne en god måte å måle grad av irskhet på. Her harseleres det med myndigheter, fordommer og hverdagsrasisme på en meget fornøyelig måte. Skjønner godt at denne novellen har gitt navnet til den norske oversettelsen av boka. "Svart hettegenser" er også en fornøyelig sak, der en gjeng ungdommer tester ut folks fordommer og hang til å sette folk i båser. Til og med politiet settes på prøve. "Barnevognen" er en halvskummel novelle om en polsk au pair, "Hjem til Harlem" er en artig historie om en svart ire som drar til Harlem for å finne spor etter sin svarte bestefar og samtidig påvise at irsk litteratur ble påvirket av forfattere i Harlem. I den siste novellen "Jeg forstår" er jeg-personen nok en gang en innvandrer, denne oppholder seg illegalt i landet og vi følger hans kamp for å skjønne kodene rundt seg. På slutten av novellen går han på date på puben Bewley´s, hvor jeg satt der jeg leste ferdig boka :D

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

  • I pay you to keep him awake, she'd told Alina, once.
  • In this country, Alina, the babies sleeps at night. Because the mummies have to get up in the morning to work, to pay the bloody childminders.
Godt sagt! (1) Varsle Svar
  • Well, said Ray. - Like, why has ethnisity become a government?
  • Ah, said the minister. - Fuckin' Europe.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Den flytende verden" av Cynthia Kadohata
  • "Mister Sandman" av Barbara Gowdy
  • "Hamburgervogna" av Roddy Doyle
  • "Mellom attentatene" av Aravind Adiga
  • "Fint akkurat som det er - historier fra Wyoming" av E. Annie Proulx
  • "Noe å si deg" av Hanif Kureishi
  • "Fare fare krigsmann" av Marge Piercy
  • "Kan hun ikke bare gå?" av Fay Weldon
  • "Fryktelig lykkelig - roman" av Erling Jepsen
  • "En stjerne ved navn Henry - første del av Siste opprulling" av Roddy Doyle
  • "Alle tings bedrøvelighet" av Dimitri Verhulst
  • "Familien Moskat" av Isaac Bashevis Singer
Alle bokanbefalinger for dette verket