304 dager

roman

av (forfatter).

Aschehoug 2021 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 5.22 (23 terningkast.)

83 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

I mars 2015 står Afghanistanveteranen Nicholas alene i skogen bak huset, klar til å ta sitt eget liv, da han innser at han er nødt til å varsle sine nærmeste. Han lover moren sin å holde seg i live til jul, som er 304 dager unna.

Gjennom 304 fragmenter fortelles to fortellinger: Nicholas går til krig fordi han vil være med på å gjøre verden til et bedre sted, men ender med å få livet sitt revet i småbiter. Arman er tre år gammel da Sovjet invaderer Afghanistan. Som voksen skal han slutte seg til Taliban for å beskytte landet sitt - blant annet mot norske soldater.

304 dager er en roman om krig og vennskap, kjærlighet og familie. Den handler om måten livene våre er vevet sammen på, til en fortelling som strekker seg tusenvis av år bakover i tid. Mest av alt handler den om kampen for å komme seg gjennom et krigstraume, og forsøke å overleve freden.


«For en enorm innsikt forfatteren har! Simon Stranger har skrevet en imponerende sterk roman om krigen i Afghanistan og en krigsveterans posttraumatiske opplevelser. Måten det fremstilles på gjør inntrykk og skaper innsikt.» Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen (Terningkast 6)

«Hjerteskjærende. Det er jo ingenting å si på bokas aktualitet, for å si det forsiktig. I tillegg er prosjektet vellykket litterært. Han forteller med språklig innlevelse om krigens ofre både på makro- og mikroplanet. En viktig utgivelse.» Inger Bentzrud, Dagbladet (Terningkast 5)

«304 dager balanserer mellom det faktiske og fiktive på en måte som gjør romanen like leseverdig som relevant.» Leif Gjerstad, Bok365 (Terningkast 5)

«Simon Stranger er en spennende og modig forfatter. Han gyver i sin nye roman løs på Afghanistan og har med stor innlevelse skildret hva krig kan gjøre med mennesker.» Guri Hjeltnes, VG

«... Stranger skal ha honnør for å ville løfte frem hva krig kan koste den enkelte.» Live Lundh, Morgenbladet

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2021

Format E-bok

ISBN13 9788203368806

EAN 9788203368806

Omtalt sted Norge Afghanistan

Språk Bokmål

Sider 435

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 18 0 0 0 0

Bokomtaler

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fantastisk bok. Stranger skriver veldig godt og boka er både interessant og sterk.
Lydboka er i tillegg lest av forfatteren selv, noe som gjorde opplevelsen ekstra god.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Så ensom man kan være i selskap med andre

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hva krigen kan gjøre med sjelslivet, med tankene og følelsene, er det ingen av dem som tenker over.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Historisk sett har de væpnede konfliktene i Afghanistan fulgt et mønster med rask suksess, etterfulgt av lange og vanskelige år som ender i fiasko. Vi skal ikke gjenta den feilen.

– President George W. Bush 2002

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I videoverket The White House maler kunsteren Lida Abdul de sønderskutte ruinene av presidentpalasset i Kabul med en bred pensel. Hun er kledd i en heldekkende svart drakt, og dypper penselen i et stort spann som står på bakken. Stein for stein, strøk for strøk maler hun hver del av ruinen hvit. Også en klump av betong som dingler i en metallstreng fra taket og ligner en merkelig og deformert frukt, blir gradvis hvit. Noen minutter ut i videoen kommer en mann inn fra siden og stiller seg med ryggen til henne, midt i ruinen. Han er kledd i tradisjonelle, svarte klær. Så maler hun ham også, ved å stryke penselen mot det svarte stoffet på ryggen hans. Strøk for strøk legger hun sin egen fortelling over krigens.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fra 1990 til 2010 ble det registrert 88000 selvmord blant amerikanske veteraner. Det blir 8000 i året, eller 22 menn og kvinner i snitt, hver eneste dag, hele året rundt, som knekker sammen under vekten av opplevelsene fra krigen. Statistikken for årene etterpå er ikke bedre, heller med en svak økning under koronapandemien i 2020.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Blir det et bedre leseår enn 2020? (35 bøker)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Som skyene skygger snøen - dikt langs veien" av Levi Henriksen
 • "Gutten fra Napoli" av Viola Ardone
 • "Ingen anger - vandringsroman" av Tommi Kinnunen
 • "Mitt Abruzzo - journal 29.1. - 18.7. 2021" av Per Petterson
 • "Natalia Z." av Chantal Garand
 • "Bikkjevakt - roman" av Martin Sellevold
 • "Hummerens skall" av Caroline Albertine Minor
 • "Lucias siste reise - roman" av Vetle Lid Larssen
 • "Den siste overlevende er død - roman" av Mattis Øybø
 • "Forlattheten" av Elisabeth Åsbrink
 • "Pappa var nesten på Woodstock - roman" av Ane Barmen
 • "Den norske drømmen - om bestefars Punjab, nyhetsjakt i farlige farvann og kjærligheten til landet vårt" av Kadafi Zaman
Alle bokanbefalinger for dette verket