Korsveien

av (forfatter) og Monica Carlsen (oversetter).

Cappelen Damm 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.13 (23 terningkast.)

76 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Bjørg Frøysaas eksemplar av Korsveien

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Amerika Nord/Syd/USA

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788202635527

EAN 9788202635527

Omtalt tid 1970-1979

Omtalt sted Illinois

Språk Bokmål

Sider 633

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

8 10 5 0 0 0

Bokomtaler

For meg er dette stor liiteratur på så mange måter. Fantastisk skrevet, medrivende historier, innsiktsfulle dybdebeskrivelser og fascinerende psykologi og emosjonelle reiser i en familie på seks personer. Fortalt gjennom fem av dem. En bok jeg ikke ville skulle ta slutt. Men det gjør den kanskje heller ikke ettersom dette skal være første bind i en trilogi.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det ble en treg start for meg, så tok romanen seg gradvis opp til en heller laber slutt. Jeg hadde i begynnelsen problemer med den allvitende synsvinkelen. Det ble bedre etterhvert. Det er også lenge siden jeg har blitt engasjert i personer som er så lite likandes eller rett ut sagt usympatiske. Mest spennende var det å lese om Marions liv, selv om jeg ble skuffet over vendingen det tok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er familien Hildebrandt som står i fokus. Stedet er Chicago, året er 1971. Patriarken, Russ, som også er pastor, har alltid vært glad i vakre kvinner. Kona, Marion, var vakker en gang, men etter fire barnefødsler, og år med hånden begravd i kakeboksen, er hun ikke attraktiv for Russ lenger. Russ sliter også med ungdommene i Korsveien; et sted der de møtes for å være sammen i regi av kirken. Russ preker for mye, og kollegaen ber om at han modererer seg for å holde på ungdommene. Sta som han er, blåser Russ en lang marsj i hva kollegaen mener, og det ender ikke bra for pastoren.
Eldstesønnen, Clem, er student, men han tar plutselig et valg som ryster familien.
Broren, Perry, har levd på skyggesiden med å selge dop til medelever. Nå vil han snu om på livet sitt, men å bli et såkalt godt menneske, er ikke så lett som han trodde.

Flere stemmer kommer til orde, noe som gjør sitt til at leseren får hele bildet. En skikkelig god bok om forhold av alle slag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Korsveien
av Jonathan Franzen
I denne romanen er bakgrunnsramma hovedsakleg lagt til ein forstad i Chicago og til eit indianerreservat i Arizona på 1970-talet.
Hendingsforløpet er for det meste kronologisk, der me følger ein dysfunksjonell pastorfamilie. Kapitla og synsvinkelen veksler mellom den mislukka pastoren, den deprimerte kona hans, og dei fire barna, (ein opposisjonell vaksen son på universitet, ei populær dotter på 18, ein tenåringsson som slit med rus, og den yngste og litt ukompliserte 9åringen.) Men me får også nokre tilbakeblikk til mor og far sin oppvekst og ungdomstid.
Karakterane er svært detaljert omtalt, komplekse og i utvikling. Relasjonane og personane si indre reise er det sentrale i romanen.
Tonen er store delar trist, dyster og deprimerande. Men der er også glimt av lykke og håp.
Tempoet er sakte, med mykje detaljar og beskriving av det indre hos personane. I tilbakeblikka er tempoet høgare, og det skjer meir.
Språket er rikt, avansert, det dreier seg mykje om psykologien til hovudpersonane. Innimellom kan det óg nesten vera poetisk.
Romanen er lang, og det tek tid å lese, men det er meisterleg å skape så komplekse og realistiske personar og relasjonar. Stor litteratur!
(PS: denne omtalen er basert på konseptet «Lesersørvis», og appellfaktorene i det systemet, for å omtale ei bok. Her fokuserer ein meir på desse sidene ved boka og mindre på sjølve handlinga.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

"The difference between dishonesty and make-believe, Shirley said, was artistic imagination"

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Å være den ikketroende blant troende var enda mer ensomt enn å være gringoen i Tres Fuentes. En gringo var annerledes bare i det ytre, og kunne prøve å finne en felles grunn. Vitenskap og vrangforestillinger hadde ingenting til felles.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Løftet" av Damon Galgut
 • "Fremmede jeg kjenner" av Claudia Durastanti
 • "Natten. Søvnen. Døden. Stjernene" av Joyce Carol Oates
 • "Til paradis" av Hanya Yanagihara
 • "Harlem shuffle - roman" av Colson Whitehead
 • "Hunter i Huskvarna" av Sara Stridsberg
 • "Om natten er alt blod svart" av David Diop
 • "Mannen som så alt - roman" av Deborah Levy
 • "Dagny - roman" av Aasne Linnestå
 • "Et tilfluktssted" av Rachel Cusk
 • "Dunbar" av Edward St. Aubyn
 • "BOB - roman" av Helle Helle
Alle bokanbefalinger for dette verket