Min skyld

en historie om frigjøring

av (forfatter).

Cappelen Damm 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.34 (236 terningkast.)

478 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Bjørg Frøysaas eksemplar av Min skyld - en historie om frigjøring

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Samfunn

Lesedato

2021

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788202713461

EAN 9788202713461

Omtalt sted Norge

Omtalt person Abid Raja

Språk Bokmål

Sider 239

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Bokhandlerprisen 2021

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

102 114 19 1 0 0

Bokomtaler

Usedvanlig selvportrett, glimrende skrevet.

Det er overraskende at en sittende statsråd kan ta seg tid til å skrive så nærgående, personlige memoarer. Abid Raja har utforsket utfordringene i sitt eget liv. Det kunne lett ha gått helt galt, både helsemessig og sosialt. Men han har ikke bare funnet det verdt å leve, men også vokst på erfaringene sine. Selv kaller han det en historie om frigjøring.

Raja ble tidlig utsatt for fysisk og psykisk oppdragervold som brakte ham til Oslo barnevern. Det reddet ham på et vis fra familien, men brakte ham også inn i et svært skadelig gjengmiljø som kunne ha endt i en katastrofe. Barnevernet får både ros og kritikk. Det samme gjelder helsevesenet som var en stor hjelp i perioder, men tilsynelatende glemte sin unge pasient en gang i blant.

Noen vil si at dette ikke er en politisk bok. Her er jeg uenig. Riktignok får vi ikke vite om hvordan han ble Venstre-politiker. Men fortellingen om Abid Rajas oppvekst og voksenliv gir også et bilde av sterke og svake trekk ved det norske samfunnet: skole, helse, sosiale tjenester. I tillegg blir vi også kjent med en familiekultur som bryter kraftig med verdiene som i vår tid har fått overtaket her til lands.

Selv om framstillingen inneholder mye drama, har den også en rekke avsnitt som er både rørende og humoristiske. Og enda viktigere: en sterk kjærlighetshistorie. Dette må være årets biografi. Anbefales varmt.

Godt sagt! (16) Varsle Svar

Her ble jeg nesten tom for ord. Denne var virkelig god! Raja deler svært åpent om sitt private liv og ulike utfordringer han har hatt i livet i form av sykdom, oppdragervold, familieliv, karriere, trøblete ungdomstid, mobbing, rasisme og ikke minst skyld. Han deler raust av vanskeligheter han har opplevd som dobbelminoritet og beskriver jevnt over utfordringer med krysspresset. Jeg tror at denne boken kan hjelpe mange som opplever livet på lignende måter. Veldig glad for at han har valgt å dele dette.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Leste denne boka i løpet av en dag! Sterk, trist, opprørende, tankevekkende og inspirerende! Lett å lese, men setter samtidig så godt ord på komplekse og dype problemstillinger. Har fått stor respekt for den mannen! Hørte at en kritiker/anmelder mente Abid har styrket sitt evt fremtidige statsministerkanditatur med denne boka. Det er jeg helt enig i!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

En bok som anbefales til alle oss som noen ganger føler at vi ikke strekker til i forhold til forventninger.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Abid Raja, altså. Han jeg antok at var en av de kuleste gutta på skolen, som bare har danset seg opp og frem. Så feil kan man ta. Så feil tok jeg.
Han forteller om egen oppvekst, med vold i hjemmet, alvorlig sykdom, utenforskap, kulturkonflikt og ikke minst frykt og skam. Men det er også en kjærlighetserklæring til kone, barn og friheten. Anbefales!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

En utrolig sterk historie, modig, nært og reflektert. Hvem skulle trodd at vellykkede Abid Raja har gjennomgått en så tøff og vond barndom og ungdomstid. En viktig historie om flerkulturell oppvekst.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Fantastisk bok. Utrolig viktig historie. Godt skrevet. Setter igang et ras av følelser. En av de beste bøkene jeg har lest på lenge!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ærlig, personlig og privat uten at det blir kleint.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Overveldende, overraskende og engasjerende fra Raja.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En av fjorårets mest omtalte bøker.
Om den kjente politikerens reise fra en brutal og voldelig barndom, via barnevern og ungdomsanstalter, til utdannelse og makt.
Det er en rørende, og viktig historie om å vokse opp i to kulturer. Om å ikke være god nok som pakistaner eller nordmann. Om å føle voldsom skam over et medfødt handikap. Om å få endret synet sitt på likestilling og kvinners rettigheter. Om å få frihet til å være seg selv fullt og helt.

Den lever opp til hypen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Barn som krenkes, slutter ikke å elske sine foreldre, lærte jeg. De slutter å elske seg selv

Godt sagt! (16) Varsle Svar

Husk det, Abid: Mennesker trenger beskyttelse. Gudene må klare seg selv. Gud trenger ikke menneskelig beskyttelse. (Professor Eivind Smith til Abid Raja, ca. 1999)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Små barn blir fortsatt slått og kuet- og noen kaller det oppdragelse

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg blir aldri god nok. Rettroende nok. Norsk nok. Pakistansk nok. Balansekunsten er fryktelig vanskelig.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Vårt felles familieprosjekt var blitt hennes prosjekt, jeg betalte bare.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hjemme hadde jeg vært en byrde. I barnevernet var jeg blitt et problem

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Flokken er for mange en garanti for å overleve. Men den kan også være bølingen som ikke lar deg puste

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Forbrytelsen min var å fortelle videre om den voldelige barneoppdragelsen. Jeg ‘snitchet’, brøt en pakt, vanæret familiens navn. For det som skjer i hjemmet, skal forbli der, bak lukkede gardiner

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min fars månedslønn rakk langt her. 1000 norske kroner kunne ganges med 16, til 16000 rupis. I alle disse årene hadde han finansiert bygging av hus, store bryllup, butikkåpninger og skolegang for hele slekten. I Norge var han en minoritiet, et innvandrerproblem og en utgiftspost. I denne delen av verden var han en bemidlet mann. En velgjører med svært godt omdømme.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

...ethvert barn er født med en dyp lengsel etter at mor og far elsker deg fullt og helt for den du er. Hvis denne lengselen ikke møtes og tilfredsstilles, så slukner den aldri. Den sitter i brystet hos et menneske hele livet, forsvinner ikke selv om vi blir voksne og får vår egen familie. Vi trenger å bli elsket ubetinget, forstått på våre egne premisser. Foreldre skal hjelpe barnet til å tåle og takle det som er vondt og vanskelig. De skal ikke eie barna sine, skal ikke påføre dem skyld og skam.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Prinsessen får gave fra bokbransjen H. K. H. prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18. år 21.01.22 «Bokbransjen har gått sammen om å gi prinsessen en dannelsesgave. Og hva er vel mer dannende enn en bokpakke? I et videointervju i regi av NRK svarer prinsessen på spørsmål fra andre ungdommer. En av ungdommene spør hva prinsessens nyttårsforsetter er. Prinsessen svarer: Å lese mer bok og være mer aktiv. Bokpakken består av et utvalg av de siste års vinnere av Brageprisen, Kritikerprisen, Bokhandlerprisen, Bokhandelens sakprosapris, Vesaasprisen, Rosettaprisen, Bastianprisen, Uprisen, Årets tegneserie og Arbeiderlitteraturprisen» (bok365.no, 21.01.22)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bøker lest


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest i 2021.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Den norske drømmen - om bestefars Punjab, nyhetsjakt i farlige farvann og kjærligheten til landet vårt" av Kadafi Zaman
 • "Abida Raja - frihetens øyeblikk" av Håkon F. Høydal
 • "Etterklang - roman" av Helga Flatland
 • "De kaller meg ulven - roman" av Zeshan Shakar
 • "Mitt menneske - roman" av Herbjørg Wassmo
 • "Egne barn - roman" av Trude Marstein
 • "Hjerteknuseren - roman" av Anne B. Ragde
 • "Femten år - den revolusjonære våren" av Vigdis Hjorth
 • "Ut av skyggene - den lange veien mot likestilling for innvandrerkvinner" av Shazia Majid
 • "Morfar pustet med havet - roman" av Trude Teige
 • "304 dager - roman" av Simon Stranger
 • "Forklaringen - roman" av Gaute Heivoll
Alle bokanbefalinger for dette verket