Elizabeth er borte

av (forfatter), Einar Blomgren (oversetter) og Kirsti Grundvig (oppleser).

Cappelen Damm 2015 CD

Gjennomsnittlig terningkast: 4.36 (182 terningkast.)

414 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Berit Rs eksemplar av Elizabeth er borte

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Thriller/spenning

Lesedato

2015

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2015

Format CD

ISBN13 9788202489977

EAN 9788202489977

Genre Spenning

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

18 73 62 18 8 3

Bokomtaler

fascinerende lesning. hvordan forfatteren setter seg inn i sinnet til en dame med alzheimer. blir grepet samtidig av hvor frustrerende det er å "være Maud". stakkars Mauds evige leting etter venninnen Elizabeth og søsteren . god bok, gripende. Les den

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Det gjorde så inntrykk på meg å lese denne! At den omtales som krim synes jeg ikke passer i det hele tatt. Jeg fikk et så tydelig innblikk i hvor frustrerende det må være å bli dement. Hvor rotete alt blir og hvor forvirret et menneske blir når det opplever at ens egen hjerne ikke lenger spiller på lag med en selv. Jeg synes tilbakeblikkene i livet hennes er så skjøre og fine. og jeg ble så utrolig glad i Maud. Mens jeg hørte denne lydboka ble jeg nesten litt usikker på min egen hukommelse, men historien i boka husket jeg klart og tydelig selv om jeg ikke helt husket hvorfor jeg plutselig stod inne på kjøkkenet. Jeg tror det var innlevelsen i boka og empatien jeg følte for Maud.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

En forunderlig bok. Imponerende hvordan forfatteren har klart å få til dette med jeg-person som er dement, forøvrig en dame med sjarm. Hun er besatt av en ustoppelig iver etter å lete etter sin gode venninne Elisabeth, som er borte. Samtidig får vi servert en historie om søsteren Sukey som forsvant nesten sytti år tidligere. Fornøyelig lesning etter min mening! Jeg ble i hvert fall sjarmert av den glemsomme 82-åringen, samtidig gir boka grunn til ettertanke om hvordan livet kan være som dement.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Kjedelig og oppskrytt

Godt sagt! (4) Varsle Svar

en roman som gav meg et dypere innblikk i glemselens og Alzheimers verden .Den var slitsom OG verdifull For meg ble den noe midt i mellom en roman og en faktabok

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mange vil nok mene at romanen Elizabeth er borte ikke er en kriminalroman selv om den er klassifisert som krim. Det er godt mulig det er slik. Jeg leser i Aftenposten at litteraturanmelder På Gerhard Olsen skriver at «krimimalromanens grunnstruktur er tredelt: drap i entall og flertall, etterforskning og oppklaring.» For meg er det likegyldig om romanen jeg har lest er krim eller ikke – det som er det viktigste er at jeg hadde en god leseopplevelse. I dette blogginnlegget kan du lese mer om romanen mv

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne har jeg virkelig kost meg med! Jeg har humret og lurt på hva som egentlig har skjedd! Riktig nok er jeg glad for at jeg hadde lest nok omtaler av denne på forhånd, slik at jeg var innstilt på å lese den som en roman og ikke en heseblesende krimbok!
Denne får nesten en 6er!! Anbefales sterkt :) jeg hørte den som lydbok og syns oppleseren gjorde en glimrende jobb!!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Men så annorlunda! En alldeles förtjusande bok som får mig som har demens i nära familj att både skratta och fälla en tår. Genialt skildrat med ett alldeles fantastiskt ovanligt perspektiv-den dementas.
Antagligen är boken mycket läsvärd även för den som inte har demens i sin närhet, men det ger onekligen en extra krydda med alla tokigheter som kan ske runt den dementa.
Jag bara älskar boken och om detta är en debutroman så blir det svårt att skriva en lika bra bok ytterligare. Fast...har författaren klarat av att så insiktsfullt skriva en spännande bok ur den dementas perspektiv så kan hon säkert skriva ur ett annat lika bra.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne romanen av Emma Healey handler om Maud. En eldre, dement kvinne som prøver å nøste opp i et mysterium; besteveninnen Elizabeth er borte og det virker som at alle motarbeider hennes forsøk på å finne ut hva som har skjedd med henne. Samtidig får vi servert et annet mysterium fra Mauds barndom, søsteren hennes Sukey forsvant sporløst og det eneste sporet etter henne var en koffert med klær.

Mauds tilstand fører til at hun har lett for å glemme en del ting og blande sammen andre, noe forfatteren har illustrert svært kløktig for oss lesere. I nåtidsdelen av historien er man aldri helt sikker på hva som er reelt, og hva som er et resultat av Mauds sykdom. Jeg har sett enkelte omtaler av denne romanen der anmelderen hevder at plottet er enkelt og forutsigbart, og det er jeg slett ikke enig i. Enkelt? Forsåvidt, men ikke forutsigbart. Informasjonen vi får er for det meste sett gjennom Mauds oppfatning av den, noe som fører til mange usikkerhetsmoment.

Jeg opplevde hovedkarakterene som solide og ekte, det eneste jeg stusset litt over er at Mauds datter Helen sier selv at hun er 56, men har en datter som virker å være i tenårene. Det er naturligvis ingen fysisk umulighet, men kanskje noe som kunne vært beskrevet litt nærmere.

Sykdommen Maud lider av fører til at denne boken har ganske mye trist komikk mellom permene. Jeg tok meg selv i å flire flere ganger, samtidig som jeg fikk vondt av se hvor store problemer Maud har med å takle den stadig mer forvirrende hverdagen sin. (Slik jeg leste boken, virker det som at tilstanden hennes blir progressivt verre gjennom historien).

Jeg syns dette var en svært god og engasjerende roman. Jeg følte med den eldre Maud og hennes fortvilelse over besteveninnen som er borte, og jeg følte med den unge Maud som prøver å finne ut hva som kan ha skjedd med søsteren. Anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg syns det var fascinerende og gripende å få et innblikk i hvordan det kan føles å være dement, og fortvilelsen hennes over å ikke vite hva hun egentlig skulle. Samtidig ble jeg litt lei etterhvert av alle gjentagelsene. Krim vil jeg nå slett ikke kalle det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

"Helen?" sier jeg. "Hvor er det beste stedet å plante squash?"
"For faen, da." Hun snur hodet brått, som om hun kunne få ordene til å slå meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det ligger en haug jord ikke langt fra oss: noen skal legges i jorden - hva kaller man det? Plantes, noen skal plantes.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det handler om en kvinne som flykter fra en seriemorder. Jeg setter den tilbake. Ved siden av den står det fire bøker med kremhvitt omslag, kriminalmysterier som foregår i Russland. Jeg tror ikke jeg orker slikt. Jeg har nok av mysterier i mitt eget liv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

En kollega ba meg lage en liste over bøker jeg kunne anbefale akkurat henne og det resulterte i en liste som kanskje flere kan få glede av. Listen er en salig blanding av gammel og ny litteratur, lettlest og mindre lettlest, krim, spenning og skjønnlitteratur. Der bøkene tilhører en serie, så har jeg kun tatt med første bind.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ble fristet til å prøve å fullføre denne leseutfordringen. Når jeg har lest en av bøkene som passer inn under et kriterie nedenfor, vil dette bli satt i fet skrift, og boken legges til listen med beskrivelse av hvilken kategori jeg har plassert den i.

En bok på mer enn 500 sider
En romantisk klassikker
En bok som det har blitt laget film av
En bok som ble publisert i år
En bok med et nummer i tittelen
En bok skrevet av noen under 30
En bok med ikke-menneskelige karakterer
En morsom bok
En bok skrevet av en kvinnelig forfatter
Et mysterium eller en thriller
En bok hvor tittelen kun er ett ord
En novellesamling
En bok hvor handlingen foregår i et annet land
En bok som ikke er fiksjon
En populær forfatters første bok
En bok fra en forfatter du elsker som du enda ikke har lest
En bok en venn har anbefalt deg
En bok som har vunnet en Pulitzer Prize
En bok basert på en sann historie
En bok fra bunnen av leselista di
En bok moren din elsker
En bok som skremmer deg
En bok som er over 100 år gammel
En bok du velger å lese kun ut i fra coveret
En bok du egentlig skulle ha lest i løpet av skolegangen, men aldri fikk lest
En biografi
En bok som du fullfører på en dag
En bok med antonymer i tittelen
En bok hvor handlingen foregår et sted du alltid har ønsket å dra til
En bok som ble utgitt året du ble født
En bok som har fått dårlig omtale
En trilogi
En bok fra barndommen din
En bok med et trekantdrama
En bok satt til fremtiden
En bok hvor handlingen foregår på en videregående skole
En bok med en farge i tittelen
En bok som fikk deg til å gråte
En bok med magi
En tegnet roman
En bok av en forfatter du aldri har lest noe av
En bok du eier, men aldri har lest
En bok hvor handlingen foregår i hjembyen
En bok med et annet originalspråk
En bok satt til juletider
En bok skrevet av en forfatter med samme initialer som deg
Et skuespill
En bannlyst bok
En bok som er basert på, eller har blitt til en TV-serie
En bok som ble påbegynt, men som du aldri leste ferdig


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg gjentar suksessen fra i fjor, og setter meg som mål å lese 52 bøker i løpet av 2015. Hver fullførte bok legges fortløpende til listen. Har du en bok å anbefale, eller et lignende prosjekt, må du gjerne legge igjen som en kommentar :)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har gode erfaringer med å kjøpe bøker anbefalt i Waterstone's Book Club tidligere.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bok som ligger i en av ventestabelene. :)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Uthevet tekst


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Noen av årets gleder og kanskje forargelser.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Målet er 40 bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min lesing dette året


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lest i 2019


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Nysgjerrigper" av Belinda Bauer
  • "Fritt fall" av Lisa Gardner
  • "Zack" av Mons Kallentoft
  • "Arven" av Lisa Jewell
  • "Jenta uten hud" av Mads Peder Nordbo
  • "Tørke" av Jane Harper
  • "Svin - krim" av Carl-Johan Vallgren
  • "La meg være" av Clare Mackintosh
  • "Den tikkende kvinnen" av Peter Swanson
  • "Enken" av Fiona Barton
  • "Ildbarnet" av S.K. Tremayne
  • "Velkommen hjem" av Ninni Schulman
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver