Dødslekene ; Opp i flammer

av (forfatter), Torleif Sjøgren-Erichsen (oversetter) og Ulrikke Døvigen (oppleser).

Lydbokforlaget 2010 Minnekort

Gjennomsnittlig terningkast: 5.29 (17 terningkast.)

35 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Berit Rs eksemplar av Dødslekene ; Opp i flammer

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Fantasy/barn/ungdom

Lesedato

2012

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dødslekene: USA finnes ikke lenger. Nord-Amerika er et mediestyrt diktatur som kontrolleres fra byen Capitol. Reglene for de årlige lekene er enkle: 24 deltagere i alderen tolv til atten år kjemper på liv og død på en enorm utendørs arena. Den siste deltageren som står levende igjen er vinneren - og spillet sendes direkte på TV. Opp i flammer: Katniss og Peeta fra det fattige distrikt tolv har mot alle odds vunnet Dødslekene. Men seieren ble deres gjennom å trosse det mektige Capitol, og Capitol har tapt ansikt og autoritet. Det skjer ikke ustraffet. Et halvt år etter skal vinnerne ut på en seiersturné gjennom distriktene, der de tvinges til å møte familiene til sine drepte konkurrenter. Men det er noe som ulmer i befolkningen, og det går rykter om opprør i flere distrikter. Katniss og Peeta innser at de har en rolle i opprøret. Dette er de to første bøkene i en trilogi. For å spille av innholdet på digikortet kreves en Digispiller.

Omtale fra forlaget

"Dødslekene": Det grufulle realityprogrammet Dødslekene bringer ungdommene Katniss og Peeta sammen. Tjuefire deltakere sendes ut på en enorm utendørs arena. I løpet av en sesong må deltakerne kjempe for livet. Den siste deltakeren som står levende igjen, vinner... Katniss og Peeta kjemper mot utspekulerte konkurrenter, mot sulten, kulden og mot følelsene de får for hverandre. "Opp i flammer": Med livet som innsats vant Katniss og Peeta fra det lutfattige Distrikt 12 Dødslekene - Det årlige, grufulle tv-programmet der den som står levende igjen, vinner. Men seieren ble deres ved å trosse det mektige maktsenteret Capitol, og det skjer ikke ustraffet...

Bokdetaljer

Forlag Lydbokforlaget

Utgivelsesår 2010

Format Minnekort

ISBN13 9788242149435

EAN 9788242149435

Serier Digikort. Lydbok Dødslekene (1)

Genre Science fiction Dystopier Spenning

Omtalt sted Nord-Amerika og Mellom-Amerika

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 10 1 0 0 0

Bokomtaler

I nedtrekkslista under ”Finn bøker” finn ein lenke til ”Høy favorittprosent” dvs. dei bøkene som oftast er markerte som favorittar av brukarar av denne nettstaden. På toppen finn ein Dødslekene av Suzanne Collins. Dette gjorde meg litt nysgjerrig, så eg måtte googla litt for å få greie på meir om denne boka og forfattaren. Dystopisk ungdomslitteratur var ein sjanger som var heilt framand for meg. Gjennomsnittsalderen for bokelskere som har denne i hylla si, er nok låg. Kunne denne boka vera noko for meg, med mine 50 +?

Dødslekene er den fyrste boka i ein trilogi. Eg lånte digikortet med dei to fyrste bøkene på biblioteket, den nemnde Dødslekene og Opp i flammer. I skrivande stund er eg godt i gang med bok nummer to. Ulrikke Hansen Døvigen gjer ein grei jobb som opplesar av lydbokversjonen.

Handlinga i bøkene går føre seg i ei framtid der det samfunnet me i dag kjenner ikkje lenger eksisterer. Nasjonen «Panem» er eit totalitært samfunn som undertrykker befolkninga på alle tenkjelege måtar. I den høgteknologiske hovudstaden Capitol bur dei rike og dekadente herskarane av nasjonen, i dei kringliggjande fattige 12 distrikta lever befolkninga i naud og fattigdom. For å slå ned på eventuelle opprør i landet, arrangerer styresmaktene Dødslekene. I desse leikane vert 24 deltakarar valde ut, 2 ungdommar i alderen 12 – 18 frå kvart distrikt. Ungdommane skal delta i eit grotesk realityprogram; på ein gigantisk arena skal dei kjempe mot kvarandre og omgivnadene. Dei skal rett og slett drepe dei andre deltakarane og overleve sjølv. Den siste overlevande vinn, - og både vinnaren og distriktet vedkommande kjem frå, vert belønna. I drapsshowet kan arrangørane laga andre utfordringar og straffa eller belønna deltakarane. Alt går ”live” på TV og befolkninga pliktar å følgje med.

Hovudpersonen er 16-årige Katniss frå Distrikt 12, og handlinga vert fortald i presens eg-form. All drepinga og alt det forferdelege ungdommane må gjennomgå, vert fortalt gjennom Katniss. Eg grua meg til å lese den delen av boka som handlar om drepinga og nedslaktinga, men faktisk vert det fortalt på ein såpass nøktern måte slik at det ikkje vert så ubehageleg som frykta. Både Katniss og hennar ven frå Distrikt 12, Peeta, er moralske og ansvarsbevisste personar i eit samfunn som er heilt utan sympatiske trekk. Katniss og Peeta kjempar mot utspekulerte konkurrentar, mot sorg og smerte, mot svolt og kulde, - og må takle kjenslene dei får for kvarandre.

Boka kan samanliknast med Harry Potter-bøkene, sidan det her også handlar om det gode sin kamp mot det onde. Collins er ein god forteljar, slik som J. K. Rawlins er. Anbefalast for alle som er interesserte i ei god forteljing, i ungdomslitteratur og ungdomskultur. Her får du både samfunnssatire, spenning, mediakritikk og opprør, samt ein dose romantikk og trekantdrama.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Den andre historien" av Tatiana de Rosnay
  • "Syndenes forlatelse" av John Hart
  • "Mørk engel" av Laini Taylor
  • "Smaragdgrønn - kjærlighet til alle tider" av Kerstin Gier
  • "Mørketid" av Chelsea Cain
  • "Odd er et egg" av Lisa Aisato
  • "Kadaverdoktoren" av Lene Kaaberbøl
  • "Stormbreaker - tegneserieroman" av Antony Johnston
  • "Våre venner kinesarane" av Are Kalvø
  • "Safirblå - kjærligheten til alle tider" av Kerstin Gier
  • "Rubinrød - kjærligheten går gjennom alle tider" av Kerstin Gier
  • "Gone - løgner" av Michael Grant
Alle bokanbefalinger for dette verket