En halv gul sol

av (forfatter) og Mona Lange (oversetter).

Gyldendal 2013 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.96 (160 terningkast.)

528 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Astrid Terese Bjorland Skjeggeruds eksemplar av En halv gul sol

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Leser nå

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Nigeria, 1960-tallet. Tvillingsøstrene Olanna og Kainene er svært ulike. Olanna har arvet moras skjønnhet, mens Kainene er innesluttet og bestemt på å gjøre karriere. Den fattige gutten Ugwu blir en del av deres intellektuelle omgangskrets, og de deler alle drømmen om et selvstendig Biafra. Det er vanskelige tider i Nigeria, og da krigen bryter ut splittes hjem og familier, og venner settes opp mot hverandre.

Omtale fra forlaget

En sterk episk fortelling om kjærlighetens kraft, svik og forsoning gjennom Biafrakrigen.

Olanna og Kainene er så ulike som to tvillingsøstre kan bli. Olanna har arvet sin mors skjønnhet, er vennlig og imøtekommende. Kainene er innesluttet og hard og bestemt på å gjøre egen karriere. Mens Olanna flytter sammen med sin store kjærlighet, den politisk orienterte Odenigbo, møter Kainene engelskmannen Richard.
Men det er vanskelige tider i Nigeria. Snart blir det slutt på sene aftener med klirring i glass og svak musikk fra radiogrammofonen i stuen, og når krigen bryter ut blir selv de privilegerte ofre for grusomme hendelser som sakte kommer til å slite i hjel livene deres. Familier og hjem splittes, og idealer og lojalitet testes og ødelegges for alltid.
En halv gul sol er en sterk episk fortelling om kjærlighetens kraft, svik og forsoning, som forbilledlig forener den store politiske historien med den intime skildringen av fire mennesker og deres forsøk på å navigere i kaos.
.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2013

Format Heftet

ISBN13 9788205429727

EAN 9788205429727

Omtalt tid 1960-1969

Omtalt sted Nigeria

Språk Bokmål

Sider 503

Utgave 2

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

42 82 27 6 2 1

Bokomtaler

Dette er historien om Nigeria på 60-tallet, da det oppsto etniske konflikter mellom den muslimske og kristne delen av befolkningen. Det hele munnet ut i en borgerkrig, hvor igboene - de kristne - forsøkte å løsrive seg og danne den selvstendige staten Biafra.

Vi følger igbo-tvillingsøstrene Olanna og Kainene, først i de fredelige årene på begynnelsen av 60-tallet. De tilhører på mange måter eliten i landet, de intellektuelle og velstående. Olannas store kjærlighet er Odenigbo, mens Kainene forelsker seg i engelskmannen Richard. Søstrene er svært ulike, og dette preger i svært stor grad valgene de tar i livene sine.

Da borgerkrigen bryter ut, må Olanna og Odenigbo flykte fra alt de eier for å unngå å bli slaktet ned av hausaene. De ender opp i en flyktningeleir, og dyp nød, sykdom og død preger etter hvert deres hverdag. Vi får også innblikk i livet til tjeneren deres, Ugwu, som følger dem i tykt og tynt.

Dette er en fantastisk roman på alle måter! Ikke bare gir den Biafra-katastrofen et menneskelig ansikt, men boka er så intenst levende skrevet og jeg opplevde virkelig å komme under huden på hovedpersonene. Jeg mener at denne boka er helt på høyden med "Tusen strålende soler", og synes det er rart at den ikke har fått tilsvarende oppmerksomhet i media.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Boka fortel historia til 5 personar før og under Biafra-krigen i Nigeria på slutten av 1960-talet. Igbo-folket som i hovudsak har sitt kjerneområde i søraust-luten av landet freista, på bakgrunn av etniske motsetnadar i landet, å opprette ein eigen stat, Biafra, i denne regionen. Dei lukkast ikkje.

Boka er delt i 4 bolkar, der bolk 1 og 3 handlar om hendingar før krigen medan bolk 2 og 4 er frå krigsåra. Olanna og Kainene er tvillingar, døtre av ein velståande igbo-høvding og forretningsmann, og har universitetsutdanning frå England. Snille, pene og idealistiske Olanna blir sambuar med akademikaren og nasjonalisten Odenigbo. Ungguten Ugwu er tenaren til Odenigbo, han kjem frå ei fattig landsbyfamilie og ynskjer seg opp og fram i livet. Den tilsynelatande kyniske Kainene har ambisjonar innanfor faren sitt forretningsimperium, og blir kjærast med den sympatiske engelske skribenten og forfattarspiren Richard.

Adichie let romanfigurane sine bli med i alle fasene av borgarkrigen, frå massakrene på igbo-folk i nord, via proklameringa av rebubliken Biafra og påfølgande kamphandlingar til blokaden som leia til svoltkatastrofe. Ein skal vere varsam med å lese boka dokumetarisk, Adichie forklarer sjølv i eit etterord at ho har nytta seg av fridomen til å dikte omkring historia. Likevel må det så langt eg kan forstå vere ei bok som bidrar til innsikt omkring dei etniske konfliktene i Nigeria, konflikter vi ser den dag i dag ikkje minst ved Boko Haram sine herjingar i den nordlege delen av landet.

Sjølve historiene til dei fem hovudpersonane var engasjerande og grei, både med omsyn til forholda seg imellom, og med omsyn til vanskane og tragediane som ramma dei på grunn av krigen. Men det som gjorde mest inntrykk under lesinga var den ukuelege trua biafranarane hadde, i det minste i boka, på at dei skulle greie å vinne over overmakta. Flott bok om ei vond tid.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Denne boken lærte meg noe om Biafra krigen, samtidig som det var en flott fiktiv historie om to ulike tvillingsøstre gjennom gode og onde dager. Jeg elsker bøker som gir meg en historisk innsikt samtidig som det er en god historie som driver fortellingen videre, dette er nettopp en slik bok!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En nydelig, ubarmhjertig beretning om kjærlighet, vold og svik gjennom Biafrakrigen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En veldig god roman om situasjonen i Nigeria før og under Biafrakrigen. Vakkert skrevet om kjærlighet, grusomt om krigen og frykten sult og splittelse . Les gjerne mer i blogginnlegget mitt her.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Handler om Biafrakrigen. En spennende bok som handler om spenninger mellom intelektuelle igår analfabeter gi mellom fattige og rike, mellom bymiljo og landsbygda og mellom kristen og muslim. Handler om tvillinsøstrene Olanna ig Kainene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg slutter aldri å forundre meg over hva som lever i menneskesinnene og hvor tilpasningsdyktige vi/mange er. I denne boken møter vi tvillingene som er født inn i en rik og viktig familie i Nigeria. Den politiske situasjonen utvikler seg, rike og innflytelsesrike mennesker mister makt, penger og posisjon. Hvordan håndterer de og tilpasser seg det? Hvordan håndterer afrikanere den vestlige verden? Hvordan håndterer vestlige mennesker den urolige situasjonen og menneskene i Nigeria? Boken er spennende, men enda bedre - den lodder dypt i menneskesinnet, berører leseren, og man lærer mye om både Nigeria og Afrika.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forfatteren røper allerede i tittelen hvor "reisen" går, En halv gul sol"var bilde i flagget til Biafra. Og det er det boken handler om; Biafrakrigen. Biafra var en utbryterstat i Nigeria, og krigen varte fra 30 mai 1967- 15 januar 1970. Etter to og et halvt med krig og ca 1 million døde sivile (pga angrep og sult), ble Biafra på ny innlemmet med Nigeria.
Jeg selv får assosiasjoner til utsultet voksne og spesielt barn når jeg hører om Biafra. Nigeria brukte blokkering av matforsyninger som et våpen i krigen, et effektivt våpen som hindret spesielt igbo-folket til å løsrive seg. Det var en krig der omtrent alle var i konflikter med hverandre, muslimer mot kristne, by mot landsby, skolerte mot analfabeter, rike mot fattige....
Bakgrunn for konflikten ble nok grunnlagt i den tiden England hadde kolonimakten, de etterlot seg en rekker uenigheter, skapte uro og misnøye blant stammene.
Det er tre "reiseledere" på reisen, som hver forteller sin spesielle historie. Den første er Olanna, hun kommer fra en rik igbo.familie. Hun har også en tvillingsøster Kainene. Olanna forelsker seg i universitetsprofessoren Odeningbo. Hun flytter inn i hans kulturelle og revolusjonærpregede hjem. Der møter vi også "reiseleder" Ugwu, han er tjenestegutt i huset .Den tredje "reiselederen" er Richard, han er en engelskmann, og han er også dypt forelsket i Olannas tvillingsøster Kainene.
Vi blir tatt med på en veldig emosjonell reise, en reise full av lidelser som forakt, hat, tap, sult utroskap. Det er også en reise fylt med kjærlighet og respekt.
Reisen for min del fortjente en god femmer, innimellom ble det litt langtrukket, det ble brukt litt for mange ord for å beskrive og forklare språket og de kulturelle forskjellene. Det var nok en nødvendighet fordi boken er skrevet på engelsk og er ment for den vestlige kulturen. Jeg synes derfor at selv om "reisen" var utrolig interessant og lærerik, så ble den litt for lang og kunne derfor ikke gi toppscore.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Kainene snøftet. "Sosialisme ville aldri fungere for igboene." Hun ble stående med børsten løftet. "Ogbenyealu er et vanlig jentenavn, og vet du hva det betyr? 'Skal ikke gifte seg med en fattig mann.' Å stemple et barn med det ved fødselen er kapitalisme på sitt beste."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg er nigerianer fordi en hvit mann skapte Nigeria og ga meg den identiteten. Jeg er svart fordi den hvite mann har kontruert begrepet svart som det mest mulig forskjellige fra hans hvit. Men jeg var igbo før den hvite mann kom.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Har du stått godt opp i dag?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

"Olanna danser akkurat som hvite folk!" sa Mama Oji og lo. "Rumpa hennes rører ikke på seg i det hele tatt!"

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Hvorfor vil du ikke ha penger?" spurte Kainene ham.
"Hva kan jeg kjøpe for dem?" spurte han.
"Er du dum?" sa Kainene. "Det er mye du kan kjøpe for penger."
"Ikke i Biafra." Mannen trakk på skuldrene. "Bare gi meg garri og ris."

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Evigvarende lykke er kjedelig; det bør gå opp og ned.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Richard exhaled. It was like somebody sprinkling pepper on his wound: Thousands of Biafrans were dead, and this man wanted to know if there was anything new about one dead white man.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det fins enkelte ting som er så utilgivelige at de gjør andre ting lette å tilgi.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

“You must never behave as if your life belongs to a man. Do you hear me?” Aunty Ifeka said. “Your life belongs to you and you alone.”

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Landsmenn og landskvinner, dere som er Øst-Nigerias folk: I bevisstheten om den allmektige Guds høyeste myndighet over hele menneskeheten; om deres plikt overfor kommende generasjoner; fullt på det rene med at ingen regjering som har sitt sete utenfor Øst-Nigeria, lenger kan beskytte deres liv og eindom; fast besluttet på å oppløse alle politiske og ande bånd mellom dere og den tidligere republikken Nigeria, har dere gitt meg mandat til på deres vegne og i deres navn å erklære Øst-Nigeria en suveren, uavhengig republikk. Derfor erklærer jeg herved høytidelig at området og regionen som har vært kjent som og kalt Øst-Nigeria, med sin kontinentalsokkel og eget territorialfarvann, heretter skal være en uavhengig, suveren stat med navnet og tittelen republikken Biafra.

Ojukwus tale på radioen til Igbo-folket.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (17) Varsle Svar

Times Educational Supplement (TES) har spurt 500 lærere hvilke bøker de liker best, og dette er resultatet.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Denne lista er laget etter bidrag fra mange bokbloggere og andre bokelskere på nettet. Alle som bidro fikk plukke ut 5 av sine favorittbøker for å legge til lista. Klikk på linken så ser du det endelige resultatet:

Bokelskeres favorittbøker

Nedenfor ser dere et lite utvalg av de 210 bøkene på lista.


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Leste bøker fra Afrika og/eller med afrikansk forfatter.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Inspirert av en morsom tråd på Facebook-gruppen "Hva leser du akkurat nå?" samler jeg her noen utvalgte titler som har farger i seg, og som jeg enten har lest og synes er bra, eller ønsker å lese. Det holder altså ikke å bare være en farget tittel ^^


Godt sagt! (3) Varsle Svar

I år er det 20 år siden den aller første Baileys womens prize for fiction ble kåret og dette vil jeg feire med å lese alle bøkene.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker jeg skal lese på grunn av Day zero prosjektet mitt -
Start 01.november 2016 til 30.juli 2019
.
https://litteraturverden.wordpress.com/2016/11/01/day-zero-project/

 • Lese 15 bøker fra BBC sin liste over 100 bøker du bør lese
 • Alle bøkene til Haruki Murakami
 • De 6 bøkene i Min Kamp av Knausgård
 • Lese 3 bøker fra Afrika
 • Lese 5 bøker utgitt før 1900
 • Lese noe skrevet av Platon
 • Lese alle Game of Thrones-bøkene
 • Lese en bok av Stephen Hawking
 • Lese en selvhjelpsbok
 • Lese 45 bøker i året

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hiver meg på trenden og skal jobbe meg gjennom denne lista jeg også:-).

 • En bok på mer enn 500 sider
 • En romantisk klassiker
 • En bok som det har blitt laget film av
 • En bok som ble publisert i år
 • En bok med et nummer i tittelen
 • En bok skrevet av noen under 30
 • En bok med ikke-menneskelige karakterer
 • En morsom bok
 • En bok skrevet av en kvinnelig forfatter
 • Et mysterium eller en thriller
 • En bok hvor tittelen kun er ett ord
 • En novellesamling
 • En bok hvor handlingen foregår i et annet land
 • En bok som ikke er fiksjon
  En populær forfatters første bok
  En bok fra en forfatter du elsker som du enda ikke har lest
 • En bok en venn har anbefalt deg
 • En bok som har vunnet en Pulitzer Prize
 • En bok basert på en sann historie
  En bok fra bunnen av leselista di
  En bok moren din elsker
  En bok som skremmer deg
 • En bok som er over 100 år gammel
 • En bok du velger å lese kun ut i fra coveret
  En bok du egentlig skulle ha lest i løpet av skolegangen, men aldri fikk lest
  En biografi
 • En bok som du fullfører på en dag
 • En bok med antonymer i tittelen
  En bok hvor handlingen foregår et sted du alltid har ønsket å dra til
  En bok som ble utgitt året du ble født
  En bok som har fått dårlig omtale
 • En trilogi
 • En bok fra barndommen din
 • En bok med et trekantdrama
 • En bok satt til fremtiden
 • En bok hvor handlingen foregår på en videregående skole
 • En bok med en farge i tittelen
 • En bok som fikk deg til å gråte
 • En bok med magi
 • En tegnet roman
 • En bok av en forfatter du aldri har lest noe av
 • En bok du eier, men aldri har lest
  En bok hvor handlingen foregår i hjembyen
 • En bok med et annet originalspråk
 • En bok satt til juletider
  En bok skrevet av en forfatter med samme initialer som deg
  Et skuespill
 • En bannlyst bok
 • En bok som er basert på, eller har blitt til en TV-serie
  En bok som ble påbegynt, men som du aldri leste ferdig

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er en oversikt over alt jeg har lest i 2010


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Kvelningsfornemmelser" av Chimamanda Ngozi Adichie
 • "Dyprød Hibiskus" av Chimamanda Ngozi Adichie
 • "Americanah" av Chimamanda Ngozi Adichie
 • "Gifttreet" av Barbara Kingsolver
 • "Et hav av valmuer" av Amitav Ghosh
 • "Hett blod" av Irène Némirovsky
 • "I skyggen av banyantreet" av Vaddey Ratner
 • "Graverens datter" av Joyce Carol Oates
 • "Perla" av Carolina De Robertis
 • "Things fall apart" av Chinua Achebe
 • "Familieanliggender" av Rohinton Mistry
 • "Med livet foran seg" av Émile Ajar
Alle bokanbefalinger for dette verket