Ingrid Bjerkås

motstandskvinnen som ble vår første kvinnelige prest

av (forfatter).

Pax 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (6 terningkast.)

11 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Askild Gjerstads eksemplar av Ingrid Bjerkås - motstandskvinnen som ble vår første kvinnelige prest

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Biografiar

Lesedato

2017

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Klokken fire natt til 28. april 1961 ankom et eldre bærumsektepar øya Senja i Troms. Det var den nye sognepresten, Ingrid Bjerkås og hennes mann Søren. Ingrid Bjerkås var nylig ordinert som første kvinnelige prest i Norge, og paret var spent på hvilken mottagelse som ventet dem.

Ingrid Bjerkås har blitt kalt husmoren som ble prest. Men hennes liv var fylt av både dramatikk og kamp, og det var nok først og fremst motstandskvinnen, ikke husmoren, som ble prest. Under krigen får Ingrid Bjerkås et kall fra Gud; fryktløst markerer hun sin avsky mot nazistene, blir arrestert flere ganger og til slutt ført til Grini.

Etter krigen begynte hun å studere teologi. Det hadde flere kvinner gjort før henne, men ingen av dem hadde villet tvinge gjennom en ordinasjon. Ingrid Bjerkås var imidlertid like uredd her som hun hadde vært under krigen. Hun trosset kristne "mørkemenn" og stod stolt gjennom svertekampanjer og ryktespredning.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788253036878

EAN 9788253036878

Omtalt sted Norge

Omtalt person Ingrid Bjerkås

Språk Bokmål

Sider 209

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 4 1 1 0 0

Bokomtaler

I løpet av få dager hadde altså kvinneprestmotstanderne samlet seg og gitt uttrykk for det som skulle bli hovedargumentasjonen fremover. Det hele bygde på en grunnleggende forestilling om at kvinnen var underordnet mannen. Det var en skaperordning, altså en evig, objektiv og urokkelig ordning som Gud selv hadde innstiftet, ved å skape mannen før kvinnen. Fordi kvinnen var underordnet, hadde Kristus gitt henne taleforbud i menigheten. Jesus hadde også bare hatt mannlige apostler, noe som innebar at kvinnelige prester brøt med den kirkelige tradisjonen. Derfor kunne kvinnelig prestetjeneste utelukkende realiseres gjennom brudd med den skapelsesmessige, kirkelige og kirkehistoriske ordning. Bare kirkefremmede og kirkefiendtlige miljøer kunne ha interessere av det. Når ordningen ble gjennomført, til tross for Bibelens klare ord, måtte motstanderne ha full frihet til å unndra seg samarbeid med den kvinnelige presten. I forlengelsen lå kravet om et skille mellom kirke og stat, fordi statskirken hadde vist seg som en ordning som uthulet den sanne kirke innenfra.»

Sitatet over er ikke fra tilstanden i Norge i middelalderen, det er fra begynnelsen av 1960 tallet da Ingrid Bjerkås (f.1901 - d.1980) ble ordinert til den første kvinnelige prest i Den norske kirke. Det skulle ikke de - jeg kaller dem kristenfundamentalistiske - ha noe av. Men hun hadde kjent motstand for sine meningers mot tidligere. Hun som talte Josef Terboven midt i mot. Sendte protestbrev til Vidkun Quisling med beskjed om at han måtte slutte å forføre gode nordmenn til å forråde sitt land. For det ble hun arrestert og satt på Grini.

Det som inspirerte meg til å lese boken var bokprogrammet jeg har skrevet om i innlegget:
Faktasjekken - boktips i kategorien biografi og selvbiografi

Biografien om Ingrid Bjerkås var et boktips mitt i blinken for meg. Utgaven jeg har lest er lån av biblioteket. Boken ble utgitt i 2014 og er på 209 sider inkl. bilder, register mv.

Link til forlaget Pax omtale av biografien

Boken om Ingrid Bjerkås er en historie om et helt spesielt menneske, eller det er vel mest riktig å kalle henne et medmenneske. Hun hadde full storm mot seg – men hun gikk rakrygget gjennom den. Mannen Søren må også ha vært et helt spesielt menneske som stod sammen med henne i denne tiden. Han var også forut for sin tid hva angår likestilling.

Jobben som prest på Senja var Ingrid Bjerkås første betalte jobb. Hun ble godt mottatt av de fleste og fikk gode skussmål i de årene hun var prest der frem til Søren døde. En bok det var verdt å lese.

I 2012 laget NRK TV en dokumentar om henne: Ingrid Bjerkås - hun våget å gå foran – link til programmet. Interessant der bl a datteren forteller hvor sint Ingrid Bjerkås ble over Hamsuns nazisympatier.

Link til blogginnlegget som omtalen er kopiert fra

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boka var jeg litt skeptisk til, men den overbeviste meg med sin redelige tone, solide bakgrunnsarbeid og imponerende hovedperson. Det er virkelig forbløffende hva Ingrid Bjerkås turte å foreta seg under krigen, og jeg fikk helt bakoversveis av å lese om hva som møtte henne av reaksjoner i veien mot å bli Norges første kvinnelige prest. Det gjør meg ydmyk å tenke på hvor kort tid dette er siden og hva vi tar for gitt i dag. Man finner også et herlig portrett av Bjerkås' unike mann, som sto ved hennes side til siste slutt og også turte å utfordre roller og forventninger. I tillegg får forfatteren godt fram parets store kjærlighet til Nord-Norge. En positiv overraskelse i bokhøsten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Gjennomgang av 2014-fagbøker jeg hadde glede av.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her er mine bøker om emnet. Jeg har lagt til
Kristine Bonnevie - Norges første professor (22.05.23)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Herman Wedel Jarlsberg - den aristokratiske opprøreren" av Carl Emil Vogt
  • "Fernanda Nissen - kjærlighet og arbeid" av Mari Jonassen
  • "Historia om Ivar Aasen" av Ottar Grepstad
  • "Armfeldts armé - historien om en katastrofe" av Geir Pollen
  • "Verden uten deg - roman" av Jill Santopolo
  • "Maleren - roman" av Sigrun Slapgard
  • "Hvorfor være lykkelig når du kan være normal?" av Jeanette Winterson
  • "Ti tusen skygger - en historie om Norge og de spedalske" av Bjørn Godøy
  • "Alle disse dagene" av Tove Braathen
  • "Jakten på Olav den hellige" av Øystein Morten
  • "Karl Johan - Jean Bernadotte - soldaten som ble konge" av Herman Lindqvist
  • "Iran våkner - en beretning om revolusjon og håp" av Shirin Ebadi
Alle bokanbefalinger for dette verket